Ειδήσεις

Πόσο κινδυνεύουν οι Ευρωπαίοι από την τρομοκρατία;-Αριθμοί και και πιθανότητες

Αποτελεί η τρομοκρατία ακόμη μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη σήμερα; Μπορεί μία απλή καθημερινή δραστηριότητα, όπως το να πηγαίνει κάποιος στη δουλειά του, να αυξάνει τις πιθανότητες να πέσει θύμα τρομοκρατικής επίθεσης; Όπως αναφέρει το βρετανικό BBC, από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, οι τζιχαντιστικές επιθέσεις έχουν εστιάσει την προσοχή τους στην τρωτότητα των πολιτών στη Δυτική Ευρώπη.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι τρομοκρατικές ενέργειες στη Δυτική Ευρώπη έχουν γίνει πιο θανάσιμες: από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι τρεις χειρότερες επιθέσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος – εξαιρουμένων επιθέσεων με στόχο αεροπλάνα, όπως του 1988 στο Λόκερμπι – έλαβαν χώρα τα τελευταία 16 χρόνια. Πρόκειται για την επίθεση στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Μαδρίτης το 2004 (191 νεκροί, πάνω από 2000 τραυματίες), οι επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015 (130 νεκροί και 360 ταρυματίες) και η επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας τον Ιούλιο του 2016 (86 νεκροί και 460 τραυματίες).
Μέχρι το 2000, η συχνότητα των τρομοκρατικών επιθέσεων ήταν σχετικά μεγάλη αλλά με λίγα θύματα. Η βασκική αποσχιστική οργάνωση ΕΤΑ, η οποία τώρα παραδίδει τα όπλα της, ευθύνεται για 800 θανάτους και 3.300 επιθέσεις σε διάστημα 40 χρόνων – δηλαδή, περίπου ένας θάνατος για κάθε τέσσερις επιθέσεις. Ωστόσο, παρατηρείται ότι παρόλο που οι επιθέσεις με πολλά θύματα έχουν αυξηθεί δραματικά, οι ετήσιοι θάνατοι από τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν μειωθεί εξίσου δραματικά.
Τί σημαίνει αυτό; Τις δεκαετίες του 1970 και 1980 ο αριθμός των θανάτων από τρομοκρατικές επιθέσεις ήταν κατά μέσο όρο, 150 τον χρόνο. Από το 1990 και μετά, ο αριθμός αυτός μειώθηκε στους 50, παρότι οι επιθέσεις στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες οδήγησαν σε απότομη αύξηση το 2015 και το 2016. Αν ως τρομοκρατία ορίσουμε τις επιθέσεις με πολιτικό, κοινωνικό ή θρησκευτικό κίνητρο που σχεδιάζονται για να μεταδώσουν το μήνυμά τους σε ένα ευρύτερο κοινό από αυτό των άμεσων θυμάτων και δεν αποτελούν μέρος μίας διεθνούς αναγνωρισμένης πολεμικής σύγκρουσης, η τάση είναι ξεκάθαρη: τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, οι πιθανότητες ένας Ευρωπαίος να σκοτωθεί σε τρομοκρατική επίθεση, έχουν μειωθεί σημαντικά.
Στη διάρκεια των Ταραχών στη Βόρεια Ιρλανδία, η πιθανότητα κάποιος πολίτης να πέσει θύμα τρομοκρατικής επίθεσης ήταν μία στις 25.000. Το 2015 στη Γαλλία, μία πολύ αιματηρή χρονιά, ήταν μία στις 400.000. Το 2001, την χρονιά που έλαβε χώρα η 11η Σεπτεμβρίου, η πιθανότητα να χάσει κάποιος τη ζωή του από τρομοκράτη ήταν κάτω από μία στις 100.000.
Φυσικά, όπως επισημαίνει το άρθρο του BBC, τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία δεν αποκαλύπτουν όλη την αλήθεια. Και αυτό γιατί υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των σημερινών τρομοκρατών και εκείνων των προηγούμενων γενεών.  Τη δεκαετία του 1970, το κίνητρο των τρομοκρατών ήταν η ιδεολογία και στόχοι τους ήταν κυρίως υψηλά ιστάμενα πρόσωπα που θεωρούνταν ότι ενσάρκωναν τον καπιταλισμό. Σήμερα, οι τζιχαντιστές εξαπολύουν τυφλές τρομοκρατικές επιθέσεις και στοχεύουν σε μαζικές σφαγές.
Το ΒΗΜΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου