Ειδήσεις

Η Αγκυρα δοκιμάζει τις αντοχές-Τρία ερωτήματα για το επεισόδιο στη Ρω

Προχθές το βράδυ, λίγο πριν από τις 10.30, οι άνδρες της μικρής στρατιωτικής φρουράς στη Ρω άκουσαν τον ήχο ενός ελικοπτέρου να προσεγγίζει. Εκείνη τη στιγμή, τα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) δεν είχαν αποτυπώσει κάποια κίνηση, καθώς το ελικόπτερο της τουρκικής ακτοφυλακής που προσέγγιζε τη Ρω πετούσε σε πολύ χαμηλό ύψος και χωρίς φώτα. Επειτα από άμεση συνεννόηση ανάμεσα στον αρχιφύλακα της Ρω και τον διοικητή των στρατιωτικών δυνάμεων Μεγίστης, που εδρεύει στο παρακείμενο Καστελλόριζο, αποφασίστηκε να αποθαρρυνθεί ο χειριστής του ελικοπτέρου της τουρκικής ακτοφυλακής, μέσω της ρίψης προειδοποιητικών βολών με τροχιοδεικτικά, ώστε η πορεία του να είναι ορατή στο σκοτάδι. Τα ελληνικά πυρά κατευθύνθηκαν προς την αντίθετη πορεία από εκείνη του τουρκικού ελικοπτέρου, το οποίο εκείνη τη στιγμή βρισκόταν 1,5 μίλι από τη Ρω, δηλαδή περίπου στη μέση της απόστασης των 3 μιλίων που χωρίζουν το ακριτικό νησί από τις ακτές της Ανατολίας. Επειτα από ορισμένες ριπές, το ελικόπτερο πήρε ύψος και άλλαξε κατεύθυνση, επιστρέφοντας προς την Τουρκία. Μόνον τότε έγινε αντιληπτό από τα ραντάρ.

Αυτά είναι, περίπου, όσα συνέβησαν το βράδυ της Δευτέρας, με βάση την ενημέρωση που προέρχεται από διάφορες κατευθύνσεις του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΣ. Ωστόσο, από την εξέλιξη των πραγμάτων προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα:

Πρώτον, ποιος έδωσε την τελική εντολή για τη ρίψη των προειδοποιητικών βολών; Η τελική εντολή ήλθε από τον συνταγματάρχη που διοικεί τις στρατιωτικές δυνάμεις της Μεγίστης. Δεδομένου ότι έχουν δοθεί κανόνες εμπλοκής στους στρατιωτικούς διοικητές των νησιών, είναι απολύτως σαφές ότι αυτοί διατηρούν κάποιο επίπεδο σχετικής ευελιξίας. Ωστόσο, δεν νοείται να γίνει τέτοια κίνηση χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του διοικητή ΑΣΔΕΝ και, βεβαίως, του αρχηγού ΓΕΣ (από τον διοικητή ΑΣΔΕΝ). Εν συνεχεία, βεβαίως, ενημερώνεται το σύνολο της ιεραρχίας, και συγκεκριμένα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Δεύτερον, γιατί οι πληροφορίες παρέμειναν προφορικές και δεν εκδόθηκε ανακοίνωση; Η απάντηση ίσως κρύβεται και στη χαμηλών τόνων αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου. Στο εσωτερικό της κυβέρνησης δεν υπήρχε συμφωνία για την επικοινωνιακή βαρύτητα που δόθηκε στο περιστατικό. Είναι σαφές ότι ανάμεσα στο Μαξίμου και τον κ. Καμμένο υπήρχε διάσταση απόψεων. Ενώ αναλόγως αποκλίνουσες απόψεις φαίνεται ότι σημειώθηκαν και εντός του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ασχέτως αν αυτές δεν εκδηλώθηκαν για ευνόητους λόγους. Σημειώνεται ότι διαφωνίες για την επικοινωνιακή διαχείριση είχαν καταγραφεί στο εσωτερικό του στρατεύματος και μετά τη σύλληψη των δύο αξιωματικών που υπηρετούσαν στον Εβρο.

Τρίτον, για ποιο λόγο αποφασίστηκε η χρήση πυρών, έστω και σε «ασφαλή τομέα», για να αποτραπεί μια παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου, κάτι που δεν θεωρείται σπάνιο; Τους τελευταίους μήνες, οι Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση πορτοκαλί συναγερμού και, όπως φάνηκε από την τελευταία άσκηση ετοιμότητας «Πυρπολητής ’18», το σενάριο κατάληψης ελληνικής νησίδας παραμένει ο βασικός φόβος της Αθήνας σε περίπτωση μείζονος κρίσης στο αρχιπέλαγος. Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι οι φρουρές των ακριτικών νησιών έχουν πολύ σαφείς εντολές για όλα τα πιθανά σενάρια, περιλαμβανομένης και της από αέρος εχθρικής προσέγγισης, ιδιαίτερα σε στιγμές (όπως τη Δευτέρα) κατά τις οποίες δεν υπάρχει άσκηση ή επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Πηγή: Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου