Ειδήσεις

Το ενδεχόμενο προσφυγής στον ESM προβληματίζει την Αθήνα

Στα 6-7 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσει το όφελος της Ελλάδας από τις προχθεσινές αποφάσεις του Eurogroup, μαζί με τα εκτιμώμενα δάνεια που θα μπορούσαν να πάρουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, με εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Συγκεκριμένα, όπως εκτιμούν στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, από τα 100 δισ. ευρώ του SURE, του μηχανισμού για την τόνωση της απασχόλησης, η Ελλάδα θα μπορέσει να πάρει 1,5-2 δισ. ευρώ, καθώς εκτός από την κλείδα συμμετοχής της στον κοινοτικό προϋπολογισμό, περίπου 1,4% θα συνυπολογισθεί και η ένταση του πλήγματος που θα δεχθεί η απασχόληση στη χώρα. Δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι εξαρτημένη από τον τουρισμό, ο οποίος θα πληγεί σοβαρά, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά τι το ποσό που θα πάρει.

Σε ό,τι αφορά τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSM), η Ελλάδα δικαιούται 2% του ΑΕΠ της, οπότε με βάση το προβλεπόμενο μειωμένο ΑΕΠ, λόγω ύφεσης, το ποσόν θα πέσει ίσως στα 3,6 δισ. ευρώ. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι πηγές, μπορεί να υπάρξει και εδώ μια κάποια ευελιξία και να ανέβει το ποσό στα 4 δισ. ευρώ.

Το επιπλέον θετικό στοιχείο σε σχέση με την ένταξη στην προληπτική πιστωτική γραμμή του ESM είναι ότι καθιστά τη χώρα επιλέξιμη για πράξεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αυτό βοηθά στο να εκδώσει η κυβέρνηση ομόλογα, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της, αν και φυσικά αυτό σημαίνει ότι θα το κάνει με όρους αγοράς. Στο οικονομικό επιτελείο επισημαίνουν ότι δεδομένης της ένταξης της Ελλάδας, με τις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΚΤ, στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και στο πρόγραμμα πανδημίας, είναι ένα ερώτημα αν είναι σκόπιμη η άντληση επιπλέον ρευστότητας με την κάλυψη του ESM. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι είναι τόσο αβέβαιο το μέλλον, που είναι σκόπιμο να έχει κανείς πολλές εναλλακτικές, γιατί ποτέ δεν ξέρεις μέχρι ποίου σημείου θα φτάσουν οι ανάγκες.

Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο είναι επιφυλακτικό προς το παρόν ακόμη και ως προς τη σκοπιμότητα άμεσης προσφυγής στον ΕSM, δεδομένου ότι διαθέτει και το «μαξιλάρι ασφαλείας». Πιθανολογεί, πάντως, ότι κάποια στιγμή αργότερα θα προσφύγει, προκειμένου να καλύψει ανάγκες, έμμεσα ή άμεσα υγειονομικές. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και στην εκπομπή του Παύλου Τσίμα είπε ότι το πλαίσιο, όπως είναι διατυπωμένο, είναι αρκετά ευρύ, ώστε να περιλαμβάνει ακόμη και χρηματοδότηση επιχειρήσεων. Σε κάθε περίπτωση 4 δισ. δεν είναι ένα ποσό που θα μπορεί να αγνοήσει κανείς εν μέσω μιας τέτοιας πανδημίας, σχολιάζουν οι αναλυτές. Ωστόσο, η πηγή σχολιάζει ότι «σε αυτό το στάδιο δεν θα κάνουμε αίτηση, αλλά είμαστε σε δυναμική κατάσταση».

Παρόλο που η προληπτική γραμμή του ESM δεν συνδέθηκε με μακροοικονομική αιρεσιμότητα, φαίνεται πως εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται από τις χώρες με κάποια επιφύλαξη, καθώς φοβούνται το «στίγμα». Η Ολλανδία εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι υπάρχει μακροοικονομική αιρεσιμότητα, αλλά η ελληνική πλευρά έχει διαφορετική εκτίμηση.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε για συμφωνία μέσα από συμβιβασμούς, εκφράζοντας την ελπίδα να αποτελέσει εφαλτήριο για πιο φιλόδοξες πρωτοβουλίες στο μέλλον. Εν τω μεταξύ, ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας χθες στο Mega ανέφερε ότι το συνολικό ποσό ρευστότητας που θα δοθεί στις επιχειρήσεις με εγγυήσεις από το κράτος και εν μέρει άμεσες επιχορηγήσεις, θα φτάσει τα 10 δισ. ευρώ.

Ο ίδιος είπε ότι κάθε μήνας που χάνεται για την οικονομία κοστίζει 2,5% του ΑΕΠ, ενώ επανέλαβε ότι θα υπάρξει πρόβλεψη για να μην πληρώσουν οι επιχειρήσεις όλες τις αναβαλλόμενες υποχρεώσεις τους μαζεμένες μετά την κρίση.

Πηγή kathimerini.gr

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Linda    11.04.2020 14:11

    Πάλι δάνεια θα πάρουμε ;
    Αυτή είναι η Ευρώπη, ένα μάστο γαιδάρες με πρώτη τη Μέρκελ την Γερμανία!
    Αλλά φταίμε και εμείς όταν σας ξαναψηφίσαμε μνημονιακά κόματα της συμφοράς!

Σχολιασμός άρθρου