Ανασφάλεια προκάλεσε στην τουριστική αγορά η στάση των κρατών ως προς την ημερομηνία και τους κανόνες επανεκκίνησης των ταξιδιών αναψυχής, αλλά και ως προς την υγειονομική κατάσταση της χώρας μας, τονίζει σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο κ. Νίκος Γερονικόλας, έφορος Δημοσίων Σχέσεων και εκπρόσωπος Τύπου της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου.
Ο κ. Γερονικόλας τονίζει ότι το ενδιαφέρον των Βρετανών για ταξίδια στη χώρα μας είναι πολύ ισχυρό αλλά η εισήγηση της Global Travel Taskforce ανάγκασε ορισμένους tour operator να προβούν σε αναστολή προγράμματος έως τα τέλη Ιουνίου.
Τονίζει εξάλλου ότι ελάχιστοι είναι οι ξενοδόχοι αυτή τη στιγμή που σκέπτονται να κρατήσουν τα ξενοδοχεία τους κλειστά για δεύτερη χρονιά.
Αναλυτικά η συνέντευξη
• Κύριε Γερονικόλα, η 14η Μαΐου είναι η ημερομηνία ορόσημο για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργού Χάρη Θεοχάρη. Επικρατεί όμως κλίμα επανεκκίνησης;
Αντιθέτως, τις τελευταίες ημέρες επικρατεί έντονος προβληματισμός, ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις στη Βρετανία. Υπάρχει ανασφάλεια σε ό,τι αφορά τη στάση των κρατών ως προς την ημερομηνία και τους κανόνες επανεκκίνησης των ταξιδιών αναψυχής, αλλά και ως προς την υγειονομική κατάσταση της χώρας μας. Με εξαίρεση το Ισραήλ, οι μεγαλύτερες αγορές της Ρόδου κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Στη Βρετανία οι εξελίξεις είναι αρνητικές, η γερμανική αγορά διατηρεί στάση αναμονής ενώ οι Σκανδιναβικές χώρες δεν έχουν δείξει σαφείς προθέσεις ακόμη σχετικά με την απελευθέρωση των ταξιδιών.
• Τι ακριβώς γίνεται με τη βρετανική αγορά, την κύρια τουριστική αγορά για τη Ρόδο και προφανώς για την Ελλάδα; Πώς επηρεάζουν οι τελευταίες εξελίξεις τον προγραμματισμό σας;
Το ενδιαφέρον των Βρετανών για ταξίδια στη χώρα μας είναι πολύ ισχυρό. Δυστυχώς όμως η εισήγηση της Global Travel Taskforce ανάγκασε ορισμένους tour operators της Βρετανίας, μεταξύ των οποίων και η Jet2, να προβούν σε αναστολή προγράμματος έως τα τέλη Ιουνίου. Το ουσιαστικότερο πρόβλημα είναι ότι ακόμη και από τις «πράσινες» χώρες, οι Βρετανοί θα χρειάζονται μοριακό τεστ κατά την επιστροφή τους, το κόστος του οποίου είναι ανασταλτικός παράγοντας. Με τα έως τώρα δεδομένα, η υποχρέωση αυτή ισχύει και για τους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί.
Η ημερομηνία ανοίγματος πολλών ξενοδοχείων του νησιού συνδέεται άμεσα με την άφιξη σημαντικών ροών τουριστών απο τη Βρετανία. Αναμένουμε τη στάση και των υπόλοιπων T.O, πρωτίστως όμως αν η χώρα μας δεν «πρασινίσει», θα παρατείνουμε ακόμη περισσότερο την έναρξη της σεζόν και το καθεστώς αβεβαιότητας.
• Οι τουριστικοί οργανισμοί αναμένουν την ανακοίνωση των μέτρων εισόδου στη χώρα. Ποια μέτρα θα διευκόλυναν τις τουριστικές ροές προς την Ελλάδα, είναι το υγειονομικό/πράσινο διαβατήριο ένα από αυτά; Ποια μέτρα θα λειτουργούσαν ανασταλτικά;
Απαιτούνται καταρχάς ξεκάθαροι κανόνες σε ό,τι αφορά τα μέτρα εισόδου στη χώρα. Η καλή επιτήρηση της επιδημιολογικής εξέλιξης αλλά και η θωράκιση της υγειονομικής ασφάλειας του προορισμού είναι απαραίτητα στοιχεία σε αυτή την εξίσωση, και ο τρόπος διασφάλισης θα πρέπει να είναι απλός, ξεκάθαρος και αποτελεσματικός. Το λεγόμενο «πράσινο διαβατήριο» αρνητικού rapid τεστ, εμβολιασμού ή αντισωμάτων, φαίνεται απαραίτητο για το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού σε αυτή τη φάση.
Θα πρέπει στο αμέσως επόμενο διάστημα να συγκεκριμενοποιηθούν οι όροι και κανόνες και των υπολοίπων «γραμμών άμυνας», δηλ. των δειγματοληπτικών ελέγχων και ο τρόπος διαχείρισης των κρουσμάτων (ξεν/χεία καραντίνας), να ξεκινήσει σύντομα ο εμβολιασμός των εργαζομένων του τουρισμού και να ανακοινωθούν τα αναθεωρημένα υγειονομικά πρωτόκολλα ξενοδοχείων, μεταφορών και εστίασης.
• Τα υγειονομικά πρωτόκολλα εφαρμόστηκαν πέρυσι με επιτυχία στα ξενοδοχεία του νησιού. Επιδέχονται διορθώσεων; Ποιες είναι οι προτάσεις και οι εισηγήσεις της ΕΞΡ προς την κεντρική Διοίκηση;
Αξιοποιώντας την πολύτιμη τεχνογνωσία που αποκομίσαμε κατά την περσινή εξωπραγματική σεζόν, καταθέσαμε σε προηγούμενη φάση στο ΞΕΕ επτά προτάσεις βελτίωσης των πρωτοκόλλων. Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε πέρσι ήταν το υποχρεωτικό σερβίρισμα από το προσωπικό των ξεν/χείων μας στα εστιατόρια τύπου buffet, κάτι το οποίο ήταν για πολλά ξενοδοχεία ιδιαίτερα δύσκολο, κοστοβόρο και σε αρκετές περιπτώσεις είχε ως αποτέλεσμα το σχηματισμό ουρών.
Αυτές τις ημέρες γίνονται διαβουλεύσεις σε συνεργασία με τα δευτεροβάθμια όργανά μας επι αναθεωρημένων προσχεδίων και ευελπιστούμε ότι και οι υπόλοιπες βελτιώσεις θα μπορέσουν να υιοθετηθούν. Σε κάθε περίπτωση ο κλάδος μας θα ακολουθήσει και φέτος τα πρωτόκολλα με υψηλό επαγγελματισμό και γνώμονα την ασφάλεια πελατών και εργαζομένων. Οφείλω να επισημάνω και την ετοιμότητα του Συλλόγου Διευθυντών Ξεν/χείων Ρόδου στο θέμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων που αντιμετωπίζει το ζήτημα με την σπουδαιότητα που του αναλογεί.
• Θα λειτουργήσουν φέτος όλα τα ξενοδοχεία στο νησί; Υπάρχει περίπτωση να μείνουν κάποια για δεύτερη σεζόν κλειστά; Χρειάζονται νέα μέτρα στήριξης του κλάδου από την Πολιτεία;
Ελάχιστοι είναι οι ξενοδόχοι αυτή τη στιγμή που σκέπτονται να κρατήσουν τα ξεν/χεία τους κλειστά για 2η χρονιά. Ενδεχομένως κάποια ξεν/χεία με έκθεση σε μία αγορά μόνο να μην ανοίξουν αν η αγορά εκείνη δεν κινηθεί, και κάποιοι όμιλοι να είναι επιφυλακτικοί στο άνοιγμα όλων των ξενοδοχείων. Το επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή δείχνει κατά ένα μεγάλο μέρος ήδη χαμένους τους δυο πρώτους μήνες της σεζόν, ενώ ο Ιούνιος ευελπιστούμε ότι θα είναι ο μήνας σταδιακής επανόδου.
Έχει σημασία να γίνει ευρύτερα αντιληπτό ότι οι πόροι για την στήριξη του τουρισμού στον τόπο μας δεν πάνε στο «καλάθι των αχρήστων», αντιθέτως επιστρέφουν στην οικονομία άμεσα και πολλαπλασιαστικά. Η επιβίωση των τουριστικών επιχειρήσεων είναι ζωτικής σημασίας για τον τόπο μας, αναλογιζόμενοι ότι η συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ της περιφέρειάς μας ανέρχεται στο 97%. Απαιτείται συνέχιση της στήριξης με στοχευμένα μέτρα τόσο για την τωρινή φάση αλλά και για την επόμενη ημέρα της πανδημίας, όπου η επιβίωση για πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα είναι δύσκολη. Εξάλλου, μετά το πέρας της πανδημίας ο τουρισμός θα έχει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια επανάκαμψης της οικονομίας, όπου θα απαιτηθούν σημαντικές αλλαγές για την εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού μας προϊόντος.
• Κλείνοντας κύριε Γερονικόλα, παρόλες τις αντιξοότητες, η Ρόδος σημείωσε το 2020 μία σημαντική επιτυχία στον τουρισμό. Πιστεύετε ότι θα καταφέρει να «κεφαλαιοποιήσει» την επιτυχία;
Η Ρόδος απολαμβάνει κατά ένα τρόπο ήδη ως αποτέλεσμα της περσινής επιτυχίας, αυξημένο ενδιαφέρον από την πλευρά των ταξιδιωτών, πράγμα που έβαλε ψηλά τη Ρόδο στον προγραμματισμό των tour operators. Την παρακαταθήκη της επιτυχούς διαχείρισης θα πρέπει να την διαφυλάξουμε και φέτος αν θέλουμε να την κεφαλαιοποιήσουμε ουσιαστικά στο μέλλον. Γνωρίζουμε ήδη πόσο ευμετάβλητη είναι η κατάσταση στον υγειονομικό τομέα και δεν μπορούμε να υπερεπενδύουμε σε προσωρινές επιτυχίες, αλλά στην διαχρονική φήμη ενός προορισμού αξιόπιστου και ασφαλή, ο οποίος διαπνέει εμπιστοσύνη για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τον τουρισμό και τις κρίσεις. Είμαι αισιόδοξος ότι και φέτος θα σταθούμε όλοι μας στο ύψος των περιστάσεων.