Ειδήσεις

Σύνθετο παραμένει το «στοίχημα» για τον ελληνικό τουρισμό

Στην τουριστική σεζόν, η επανεκκίνηση της οποίας αναμένεται κι επίσημα σε πέντε εβδομάδες από σήμερα, είναι στραμμένα τα βλέμματα του τουριστικού κλάδου αλλά και του οικονομικού επιτελείου, αφού οι εξελίξεις στις τουριστικές εισπράξεις θα αποτελέσουν βαρόμετρο και για την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών. Σε κάθε περίπτωση βέβαια το restart στον κλάδο που έχει πληγεί σφόδρα από την παύση των ταξιδίων που έφερε η πανδημία αποτελεί ένα «σύνθετο», αν όχι δύσκολο, στοίχημα.

Το σχέδιο επαναλειτουργίας του κλάδου έχει ανακοινωθεί και διαφημιστεί τόσο εντός όσο κι εκτός συνόρων, από τον ίδιο τον αρμόδιο υπουργό, κ. Χάρη Θεοχάρη.

Σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού με ελληνική σφραγίδα ενέκρινε ο ΠΟΤ

Η τελευταία σχετική παρουσίαση του ελληνικού  σχεδίου επανέναρξης του τουρισμού, προσαρμοσμένο σε παγκόσμια κλίμακα έγινε μάλιστα από τον κ. Θεοχάρη υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Παγκόσμιας Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (Π.Ο.Τ), σε συνεδρίαση η οποία πραγματοποιήθηκε υβριδικά υπό την αιγίδα της Σαουδικής Αραβίας.

Οι τέσσερις άξονες αυτού αφορούσαν την επανεκκίνηση του ασφαλούς διασυνοριακού ταξιδιού, την ασφαλή μετακίνηση των τουριστών, την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου καθώς και την στήριξη της εργασίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών.

Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός και για «την υιοθέτηση ψηφιακών λύσεων υγείας», δηλαδή για τα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά της CΟVID-19, τονίζοντας ότι θα εξασφαλίσουν την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας μεταξύ των κρατών. Όπως επεσήμανε η «Ευρώπη υιοθέτησε την πρόταση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και προχωρά με την εισαγωγή ενός Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού, το οποίο θα συμβάλλει στη διευκόλυνση των μετακινήσεων και στη συνακόλουθη ενίσχυση του τουρισμού».

Όσον αφορά στη στήριξη της ρευστότητας και της εργασίας στον κλάδο, ο Υπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι «στο σύνολό τους τα κράτη-μέλη της τεχνικής ομάδας της Παγκόσμιας Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων του Π.Ο.Τ. συμφωνούν ότι προτεραιότητα θα πρέπει να έχει η εφαρμογή προγραμμάτων ρευστότητας, για την υποστήριξη του κεφαλαίου κίνησης των ευάλωτων τουριστικών επιχειρήσεων. Εξίσου σημαντική είναι η ενίσχυση της πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως τα επιδοτούμενα δάνεια, σε εκείνες τις τουριστικές επιχειρήσεις που προτάσσουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Ειδικά ως προς τη στήριξη της εργασίας, ο κ. Χάρης Θεοχάρης τόνισε ότι «η ανάπτυξη δεξιοτήτων και η προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού εγγυώνται την τεχνολογική μετάβαση των τουριστικών επιχειρήσεων. Κατ’ αυτό τον τρόπο γίνονται περισσότερο ανταγωνιστικές. Η δωρεάν πρόσβαση σε προγράμματα κατάρτισης, με την υποστήριξη ψηφιακών πλατφορμών, όπως αυτά που προσφέρει η Ακαδημία του Π.Ο.Τ. για την Ψηφιακή Εκπαίδευση, αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Τέλος ο υπουργός στάθηκε και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών χαρακτηρίζοντάς «πρωτεύουσας σημασίας το να γνωρίζουν οι τουρίστες με σαφήνεια τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφάλειας σε κάθε προορισμό, καθώς και τα δικαιώματά τους για πιθανές ακυρώσεις ή επαναπρογραμματισμό του ταξιδιού τους».

Οι προτάσεις του Έλληνα Υπουργού Τουρισμού εγκρίθηκαν ομόφωνα από την ολομέλεια της Παγκόσμιας Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων του Π.Ο.Τ. και πλέον αποτελούν τις συστάσεις του προς τα μέλη του

Παρά την θετική αποδοχή των ελληνικών προτάσεων και την προετοιμασία για το άνοιγμα των ελληνικών συνόρων βέβαια, οι οιωνοί παραμένουν αμφίβολοι αφού οι κρατήσεις εξακολουθούν να κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Σε ιστορικά χαμηλά παραμένουν οι κρατήσεις
Όπως επισημαίνουν παράγοντες του κλάδου στο insider.gr οι κρατήσεις κινούνται στα ίδια χαμηλά επίπεδα με πριν, ενώ κι αυτές που υπάρχουν, οι οποίες αφορούν αποκλειστικά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, είναι ευέλικτες.

Την ίδια στιγμή τόσο η επιδημιολογική εικόνα όσο και οι αναβλητικότητα αποφάσεων από πλευράς των χωρών που τροφοδοτούν παραδοσιακά την Ελλάδα με τουρίστες θέτουν πρόσθετα ερωτηματικά για το που θα κινηθεί η χρονιά. Ειδικά αν συνυπολογίσει κανείς το γεγονός ότι σε αρκετές κύριες αγορές προέλευσης ταξιδιωτών καταγράφονται σημαντικές απώλειες εισοδήματος – από 3,4% στις ΗΠΑ έως 10% στο Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος. Σε αυτήν αναφέρεται άλλωστε ότι και η επιδημιολογική εικόνα σε χώρες τροφοδότες παραμένει προβληματική. ΗΠΑ,  Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία εξακολουθούν να έχουν σημαντικό αριθμό κρουσμάτων, κάτι που θα μπορούσε να καθυστερήσει το άνοιγμα των συνόρων τους, κίνηση που ούτως η άλλως είναι οικονομικά αποδοτική αφού ενισχύει τον εσωτερικό τουρισμό.

Την επικράτηση του εσωτερικού τουρισμού και την αργή ανάκαμψη των διεθνών ταξιδιών εξαιτίας και της απροθυμίας των ίδιων των τουριστών, προβλέπει και πρόσφατη ανάλυση του Oxford Economics, σύμφωνα με την οποία ο τουρισμός θα κυμανθεί στα περσινά ή σε καλύτερα επίπεδα.

Τα πρώτα θετικά μηνύματα από την Βρετανία
Σήμερα ωστόσο φάνηκε να έρχονται τα πρώτα θετικά μηνύματα από πλευράς της Βρετανίας, η κυβέρνηση της οποίας έδωσε το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των διακοπών στο εξωτερικό μετά και τις 17 Μαΐου.

Ειδικότερα, ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Τσαπς δήλωσε ότι οι Βρετανοί μπορούν πλέον να κάνουν κρατήσεις για τις καλοκαιρινές τους διακοπές λαμβάνοντας πάντα υπόψη τους κινδύνους. «Για πρώτη φορά λέω ότι οι άνθρωποι μπορούν να αρχίσουν να σκέφτονται να επισκέπτονται τους αγαπημένους τους στο εξωτερικό, ή να σχεδιάσουν καλοκαιρινές διακοπές, αλλά το κάνουμε πολύ, πολύ προσεκτικά, επειδή δεν θέλουμε να επιστρέψει ο κορονοϊός στη χώρα μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αυτό που μένει να δούμε είναι αν η Ελλάδα θα συμπεριληφθεί στις χώρες της πράσινης λίστας παρά την αύξηση των κρουσμάτων όλο το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα πάντως με πηγές της Daily Mail τόσο η χώρα μας όσο και οι ΗΠΑ, το Γιβραλτάρ, η Μάλτα αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της Καραϊβικής συγκεντρώνουν αρκετές πιθανότητες να συμπεριληφθούν.

Τα ρευστά δεδομένα απαιτούν ρεαλιστικές προβλέψεις

Να θυμίσουμε ότι ο στόχος, όπως έχει εκφραστεί από κυβερνητικά χείλη, είναι να φτάσουμε στο 50% των αφίξεων του 2019. Σε κάθε περίπτωση βέβαια το υπουργείο Οικονομικών απεργάζεται και το δυσμενές σενάριο της μη επίτευξής του.

Χαρακτηριστικά σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας «υπάρχει ένα αισιόδοξο σενάριο για ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του τουρισμού  πέραν του 45% που είναι το βασικό σενάριο για την πορεία του σε σχέση με το 2019. Ωστόσο είναι προφανές ότι ως Υπουργείο Οικονομικών έχουμε και το δυσμενές σενάριο, έχουμε δηλαδή συνεκτιμήσει και διάφορους παράγοντες αβεβαιότητας οι οποίοι δε δημιουργούν πρόβλημα στη χώρα σε ότι αφορά στο ταμείο της. Το ταμείο αντέχει, γιατί κάνουμε πολύ στοχευμένες και μεθοδικές κινήσεις. Χτίζουμε ταμειακά διαθέσιμα για να είμαστε σίγουροι ότι θα μπορούμε να είμαστε κοντά στην κοινωνία» τόνισε χαρακτηριστικά

Από πλευράς τους οι παράγοντες του τουρισμού δείχνουν να κρατούν λίγο «μικρότερο καλάθι», προβαίνοντας σε λίγο πιο επιφυλακτικές εκτιμήσεις. Αυτό αποδεικνύει και το γεγονός ότι σε πρόσφατη διαδικτυακή συζήτηση της FedHATΤΑ χαρακτηρίστηκε ως αισιόδοξο ακόμη και το σενάριο να επαναληφθούν τα νούμερα τις περσινής σεζόν- δηλαδή το 25% της κίνησης του 2019 που έφερε στα ταμεία 4,2 δισ. έσοδα.

Την ανάγκη ρεαλισμού στις προβλέψεις τόνισε προ ημερών και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ , κ. Γιάννης Ρέτσος μιλώντας στην Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος. Το τρίπτυχο της επανεκκίνησης σύμφωνα με τον ίδιο περιλαμβάνει πέρα από τον ρεαλισμό τους ξεκάθαρους κι αυστηρούς κανόνες εισόδου στη χώρα αλλά και την λήψη πρωτοβουλιών ανάλογα με την κινητικότητα που καταγράφεται. «Παρακολουθώντας το πώς κινείται και αποφασίζει η Ευρώπη, διαπιστώνουμε πως όλα μπορεί να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή. Και αυτό προκύπτει τόσο από τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τη Γερμανία, πρόσφατα τη Γαλλία, όσο και από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ρεαλισμός λοιπόν και παράλληλα πρωτοβουλίες και κινητικότητα, τρία στοιχεία τα οποία ούτως ή άλλως, διέπουν διαχρονικά τη φιλοσοφία του ΣΕΤΕ» υπογράμμισε.

Πηγή: insider.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου