Συνολικά 3.000 χειρουργεία (έκτακτα και τακτικά) πραγματοποιήθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου από τον Σεπτέμβριο του 2022 μέχρι και σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «δ».
Το Νοσοκομείο διαθέτει δύο μόνιμους αναισθησιολόγους στο δυναμικό του αυτή τη στιγμή και ενισχύεται σε μηνιαία βάση με δύο ακόμη για την κάλυψη εφημεριών υπό την αιγίδα της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
Μέχρι τον Οκτώβριο αναμένεται όμως να εργάζονται στο Νοσοκομείο τέσσερις μόνιμοι αναισθησιολόγοι. Θα έχει επιστρέψει η γιατρός η οποία βρίσκεται σε γονική άδεια ενώ, επίκειται η πρόσληψη μίας ακόμη αναισθησιολόγου η οποία εργάζεται στο εξωτερικό και έχει υποβάλει αίτηση για την πλήρωση της θέσης στο πλαίσιο της σχετικής προκήρυξης από το Υπουργείο Υγείας.
Και μπορεί παρά τα προβλήματα έλλειψης εξειδικευμένων γιατρών και νοσηλευτών, ο χειρουργικός τομέας στο ΓΝΡ να λειτουργεί ικανοποιητικά, πολλά είναι όμως τα ερωτηματικά για το πώς θα καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, καθώς αναμένεται να αυξηθούν οι ανάγκες λόγω της ανόδου των τουριστικών ροών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αν. υπουργός Υγείας, κα. Ασημίνα Γκάγκα, κατά την πρόσφατή της επίσκεψη στη Ρόδο δήλωσε ότι θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο στο οποίο θα περιέχονται τα νέα κίνητρα για τους γιατρούς που θα επιλέξουν να υπηρετούν σε δομές δημόσιας υγείας των νησιωτικών περιοχών. Η κα Γκάγκα είχε επίσης αναφερθεί στα κίνητρα που δόθηκαν το προηγούμενο καλοκαίρι (αφορολόγητο μισθολογικό μπόνους, παροχή στέγης κ.λπ.) στους γιατρούς του ΕΣΥ και στους νοσηλευτές καθώς και σε τεχνολόγους προκειμένου να μετακινηθούν κατά τη διάρκεια της υψηλής σεζόν στη Ρόδο. Το ίδιο, όπως είπε θα γίνει και φέτος, μόνο που σύμφωνα με την κα Γκάγκα, αυτή τη φορά θα δοθεί η δυνατότητα, όχι μόνο στους γιατρούς του Δημοσίου, αλλά και σε ιδιώτες, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.
Πριν λίγες ημέρες, ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο κίνητρα της τάξεως των 1.800 ευρώ στους γιατρούς που επιλέγουν να εργαστούν στα ακριτικά νησιά της χώρας μας. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, στις άγονες προκηρύξεις πλήρους απασχόλησης βγαίνουν θέσεις μερικής απασχόλησης και θεσμοθετήθηκαν κίνητρα 1.800 ευρώ τον μήνα πλέον του μισθού για κάθε γιατρό που μετακινείται.
Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη λύση δεν φαίνεται να …ικανοποιεί τους γιατρούς. Με ανακοίνωσή του το Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών καταγγέλλει την «τραγική υποστελέχωση» των δομών Υγείας στα νησιά αλλά και την εξαγγελία του Υπουργείου για 1800 ευρώ μισθό, αναφέροντας μεταξύ άλλων:
«Το συγκεκριμένο «κίνητρο» αφορά στην ημερήσια εκτός έδρας αποζημίωση (οδοιπορικά) για όποιον γιατρό μετακινείται για λίγες ημέρες σε νησί, αφήνοντας το σπίτι του και την οικογένειά του….Αφορά στη διατροφή και στα προσωπικά του έξοδα κατά τη μετακίνησή του. Η αλήθεια είναι ότι οι γιατροί δεν πάνε στα νησιά και θέλουν να φύγουν από εκεί, γιατί σε ό,τι φορά στο οικονομικό σκέλος (γιατί είναι και άλλοι παράγοντες), το κόστος ζωής είναι αυξημένο από 30% και πάνω σε σχέση με την ξηρά». Προσθέτουν δε ότι η ηγεσία του Υπουργείου για την έκδοση ΚΥΑ για την χορήγηση του επιδόματος άγονου που «είναι εξευτελιστικό και δίνεται ίδιο όπως το μακρινό 1983».