Ειδήσεις

Απαγορευμένες και φέτος οι διακοπές για τους Έλληνες: Λιγότερες μέρες – Τα πρώτα στοιχεία

Δύσκολα «σημάδια» δείχνουν οι προβλέψεις για τις διακοπές των Ελλήνων το καλοκαίρι του 2024. Οι εκτιμήσεις των ξενοδόχων.

Τα πρώτα στοιχεία για τον τουρισμό το καλοκαίρι του 2024 παραθέτουν οι ξενοδόχοι, μπαίνοντας στην τουριστική περίοδο που θα ξεκινήσει νωρίτερα, στις 15 με 20 Απριλίου.

Παρότι οι κρατήσεις μέχρι στιγμής, δείχνουν ότι το καλοκαίρι θα κινηθεί καλά, οι ξενοδόχοι είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι για τα τελικά νούμερα, σε σχέση με πέρσι, που ήταν μια χρονιά ρεκόρ. Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Άγγελος Καλλίας, απέδωσε αυτή την εκτίμησή του σε μια «πανευρωπαϊκή ύφεση» με αρνητικά νούμερα, ενώ για τους Έλληνες -και φέτος- ανέφερε ότι θα πάνε διακοπές, αλλά για λιγότερες μέρες.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, ο κ. Καλλίας είπε χαρακτηριστικά:

«Η τουριστική περίοδος φέτος ανοίγει λίγο νωρίτερα από τις προηγούμενες φορές περί τις 15 με 20 Απριλίου. Φαίνεται ότι η τουριστική περίοδος θα πάει καλά, τα νούμερα αρχίζουν με τις προ κρατήσεις να αποδεικνύουν ότι θα είμαστε στα ίδια περίπου με πέρυσι. Η δικιά μας εκτίμηση είναι ότι θα κινηθούμε λίγο πιο χαμηλά από πέρυσι, αυτό δεν είναι αποτυχία κάθε άλλο μάλιστα είναι επιτυχία διότι η περσινή χρονιά ήταν μια χρονιά ρεκόρ και είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε από εδώ και στο εξής να κρατάμε αυτά τα νούμερα και σιγά-σιγά να χτίζουμε πάνω σε αυτά.»
Η μικρή ύφεση που αναμένουν οι ξενοδόχοι στον τουρισμό το φετινό καλοκαίρι, σύμφωνα με τον ίδιο, οφείλεται στο ότι «έχουμε να διαχειριστούμε μια πανευρωπαϊκή ύφεση με αρκετές χώρες να κινούνται αρνητικά». «Από τον ρυθμό που έρχονται οι κρατήσεις φαίνεται ότι κάποιες χώρες οι οποίες έχουν ύφεση η παρουσιάζουν αρνητικά νούμερα θα κινηθούν λίγο πιο αργά και πιο μαζεμένα καθώς θεωρούμε ότι θα κόψουν από το πακέτο των διακοπών τους» εξήγησε.

Οι Έλληνες, όπως και πέρσι, αναμένεται να κάνουν λιγότερες μέρες διακοπές, με τον κ. Καλλία να συστήνει να πάνε τις περιόδους που δεν είναι υψηλή ζήτηση, όπως τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο:

«Ο Έλληνας θα πάει διακοπές απλά θα πάει λιγότερες μέρες. Ας επιλέξουμε περιόδους όπου δεν γίνεται ο χαμός. Ας επιλέξουμε περιόδους που δεν είναι high season, θα είναι πολύ καλύτερα και με πολύ καλύτερες παροχές».
Ολική επαναφορά στον τουρισμό πάντως δείχνει να έχει η Αθήνα, που προσελκύει επισκέπτες και εκτός περιόδου αιχμής. Τα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας είδαν αυξήσεις κατά 9% στις πληρότητές τους τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, αυξάνοντας όμως με αυτόν τον τρόπο τις τιμές.

Ο κ. Κολλίας σχολίασε επίσης:

«Υπάρχουν κάποιες περιοχές στην Ελλάδα οι οποίες κινήθηκαν πάρα πολύ καλά και κατά την περίοδο την χειμερινή αλλά και κατά την παρούσα περίοδο αποδεικνύοντας ότι οι αναγνωρίσιμοι τουριστικοί προορισμοί ή η Αθήνα για παράδειγμα μπορεί να αποτελέσει και τη φετινή χρονιά αποτελεί προορισμό για όλο το χρόνο και αυτό είναι σημαντικό».
Τέλος, για τις κρατήσεις του Πάσχα, υπογράμμισε τους λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς:

«Η ηπειρωτική ορεινή Ελλάδα δεν πηγαίνει καλά λόγω της περιόδου του Πάσχα έχουν την τιμητική τους προορισμοί οι οποίοι βρίσκονται τα παράλια ή στη νησιωτική Ελλάδα και κυρίως προορισμοί που βρίσκονται κοντά στα αστικά κέντρα ή δημοφιλείς προορισμοί όπως η Κέρκυρα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου