«Δεν μπορώ να ανεχτώ, η δημόσια διοίκηση να λέει σε έναν πολίτη “παρακαλούμε βάλτε μια γέφυρα εκεί, για την οποία δεν έχουμε καμία ευθύνη και εμείς σας λέμε μόνο τη θέση”. Αυτά είναι πράγματα αδιανόητα», δηλώνει ο Περιφερειάρχης
Τραγικό χαρακτήρισε το έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και Υποδομών Δήμου Ρόδου, με το οποίο ενέκρινε την τοποθέτηση μεταλλικής πεζογέφυρας στον Τριαντενό ποταμό στην Ιαλυσό, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, μιλώντας σήμερα το πρωί στη Ρένα Παυλάκη, στην εκπομπή Πρωινό Xpress του Real Voice 99,5.
Ο κ. Χατζημάρκος δεν έκρυψε τη θλίψη του για το γεγονός αυτό, που όπως τόνισε, συνιστά διασυρμό της δημόσιας διοίκησης , της ταυτότητας και της προσωπικότητάς μας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να το ανεχτεί, καθώς είναι προσβλητικό για όλους όσοι ασκούν δημόσια διοίκηση.
Όσον αφορά το ζήτημα της αρμοδιότητας, αν δηλαδή εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Δήμου Ρόδου η έγκριση τοποθέτησης της γέφυρας, με το σκεπτικό ότι βρίσκεται εντός οικοσμού (σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου Αλέξανδρου Κολιάδη), ο Περιφερειάρχης ήταν κατηγορηματικός, λέγοντας ότι η αρμοδιότητα ξεκάθαρα ανήκει στην Περιφέρεια, η οποία έχει ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ζητώντας την καθαίρεση της πεζογέφυρας.
Πιο αναλυτικά, ο Περιφερειάρχης δήλωσε σχετικά:
«Με στενοχώρησε πάρα πολύ αυτή η υπόθεση με την πεζογέφυρα γέφυρα που ξεφύτρωσε στον Τριαντενό ποταμό, στην είσοδο ενός ξενοδοχείου. Και με στενοχώρησε γιατί ο τρόπος με τον οποίον έγινε, η διαδικασία που ακολουθήθηκε, διέσυρε τη δημόσια διοίκηση. Έδειξε μια εικόνα διάλυσης, μια εικόνα απαξίωσης, μια δημόσια διοίκηση που δεν ξέρει τι της γίνεται, δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να υποθέσει κανείς. Είναι προσβλητικό για όλους αυτό που έγινε. Οι καταστάσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, αφορούν όλη τη δημόσια διοίκηση».
Σε ερώτηση περί της αρμοδιότητας του Δήμου Ρόδου, ο κ. Χατζημάρκος κατηγορηματικά δήλωσε ότι η αρμοδιότητα ανήκει ξεκάθαρα στην Περιφέρεια.
«Είναι απολύτως ξεκάθαρο, δεν υπάρχει τίποτα πιο ξεκάθαρο από αυτό» ανέφερε ενώ αναφέρθηκε και στην καθάιρεση της αρχικής γέφυρας τον περασμένο Δεκέμβριο:
«Στο σημείο εκείνο δεν έγινε κάτι από καπρίτσιο κανενός. Υπάρχει έκθεση επικινδυνότητας εξειδικευμένων επιστημόνων – και όχι από εμάς – αυτών που χειρίζονται σε εθνικό επίπεδο ανάλογες καταστάσεις. Η καθαίρεση της γέφυρας τον περασμένο Δεκέμβριο έγινε σε κατάσταση πολιτικής προστασίας, με κανόνες πολιτικής προστασίας. Ξαφνικά ξεφύτρωσε τώρα εκεί μια γέφυρα και ο καθένας λέει ό,τι θέλει. Με συγχωρείτε, αλλά εγώ δεν το ανέχομαι αυτό. Δεν ανέχομαι αυτόν τον διασυρμό της δημόσιας διοίκησης. Όπως δεν μπορώ να ανεχτώ, η δημόσια διοίκηση να λέει σε έναν πολίτη, σε μια εταιρεία, σε ένα φυσικό πρόσωπο “παρακαλούμε βάλτε μια γέφυρα εκεί, για την οποία δεν έχουμε καμία ευθύνη και εμείς σας λέμε μόνο τη θέση”. Αυτά είναι πράγματα αδιανόητα».
Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης επανέλαβε ότι δημόσια διοίκηση δεν είναι αυτό που περιγράφει το συγκεκριμένο έγγραφο του Δήμου:
« Δεν είμαστε αυτό που περιγράφει αυτό το τραγικό έγγραφο. Δεν είμαστε αυτό που αποπνέει, αυτό που περιγράφει αυτό το έγγραφο, που διασύρει τη δημόσια διοίκηση, διασύρει την ταυτότητα και την προσωπικότητά μας. Έχουμε ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη.»
Η ύπαρξη της γέφυρας στο Ξενοδοχείο Sun Shine ουδόλως συμβάλει στην συμφόρηση ροής των ομβρίων υδάτων. Διότι λειτουργεί σαν ένα μαχαίρι που τεμαχιζει ένα μήλο. Το ένα κομμάτι πηγαίνει αριστερά και το άλλο δεξιά.φυσικα το γεγονός αλλάζει εάν η γέφυρα φουλωσει από φερτα υλικά. Τότε δεν συμπεριφεται σαν το μαχαίρι. Αλλά σαν διακόπτης.