Ποινή φυλάκισης 5 μηνών με 3ετή αναστολή επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου σε έναν άνδρα 38 ετών και τη σύζυγό του, 39 ετών, οι οποίοι φέρονται να επιχείρησαν να εκβιάσουν τον εργοδότη του πρώτου, ζητώντας αποζημίωση δεκάδων χιλιάδων ευρώ με απειλές για προσφυγή στη Δικαιοσύνη και στις ασφαλιστικές αρχές.
Ο πρώτος παρέστη με συνήγορο τον κ. Κώστα Δένδη.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, το περιστατικό εκτυλίχθηκε τον Ιούλιο του 2017 σε εργοτάξιο που αφορούσε εργασίες στη Μονή Παναγίας Τσαμπίκας. Ο 38χρονος εργαζόταν εκεί ως οικοδόμος όταν τραυματίστηκε, με αποτέλεσμα να υποστεί θλαστικό τραύμα στην αριστερή πλευρά του σώματός του και να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.
Ο εργοδότης του, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες, του έδωσε συνολικά 450 ευρώ για την κάλυψη των πρώτων εξόδων, υποστηρίζοντας όμως ότι δεν έφερε ευθύνη για το συμβάν, το οποίο χαρακτήρισε ως καθαρό ατύχημα λόγω αμέλειας του ίδιου του παθόντος.
Ωστόσο, λίγες ημέρες αργότερα ξεκίνησαν οι πιέσεις. Όπως προέκυψε από τις καταθέσεις, η 39χρονη σύζυγος του τραυματισθέντος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον εργολάβο, ζητώντας να προσλάβει πλήρως τον άνδρα της με μισθό 250 ευρώ για διάστημα 50 μηνών – δηλαδή συνολικά 12.500 ευρώ – και ταυτόχρονα να δεσμευτεί ότι δεν θα τον απολύσει για όλο αυτό το διάστημα.
Σύμφωνα με την κατηγορία, του ξεκαθάρισε πως αν δεν δεχτεί, θα καταθέσουν μήνυση εναντίον του για υπαιτιότητα στο ατύχημα και θα προχωρήσουν και σε επίσημη καταγγελία στο ΙΚΑ, γεγονός που ενδέχεται να έχει σοβαρές νομικές και οικονομικές συνέπειες για τον εργοδότη. Μάλιστα, λίγες ημέρες αργότερα, ο 38χρονος φέρεται να επανήλθε, αυτή τη φορά μειώνοντας τη συνολική απαίτηση, ζητώντας 200 ευρώ εβδομαδιαίως για τους επόμενους 50 μήνες – δηλαδή περίπου 40.000 ευρώ – διατηρώντας όμως τον ίδιο εκβιαστικό τόνο.
Ο εργοδότης αρνήθηκε να υποκύψει στις απειλές. Αντιθέτως, προσέφυγε άμεσα στις δικαστικές αρχές, καταγγέλλοντας το περιστατικό και παραδίδοντας στοιχεία που, κατά την κρίση των διωκτικών αρχών, επιβεβαίωναν τον εκβιαστικό χαρακτήρα της συμπεριφοράς των δύο κατηγορουμένων.
Κατά την πρωτοβάθμια εκδίκαση της υπόθεσης, το δικαστήριο έκρινε ότι οι δύο κατηγορούμενοι ενήργησαν με κοινό δόλο και από κοινού, με σκοπό να αποσπάσουν παράνομο περιουσιακό όφελος από τον εργολάβο, χρησιμοποιώντας ως μοχλό πίεσης την απειλή μηνύσεων και διοικητικών καταγγελιών. Το στοιχείο που βάρυνε ιδιαίτερα ήταν ότι η πράξη αυτή δεν ολοκληρώθηκε από επιλογή τους, αλλά επειδή ο παθών δεν ενέδωσε.
Το πρωτόδικο δικαστήριο τους είχε κρίνει ενόχους για απόπειρα εκβίασης και επέβαλε σε καθέναν ποινή φυλάκισης ενός έτους.
Καταδίκη δύο Ροδιτών για εκβίαση με αφορμή εργατικό ατύχημα
