Ειδήσεις

Πιο έντονο φέτος το πρόβλημα έλλειψης εργαζομένων στον τουρισμό – Οι λόγοι

Με 10% λιγότερες προσλήψεις από την περσινή σεζόν αναμένεται να ξεκινήσει φέτος η τουριστική περίοδος αντανακλώντας πιο έντονα το πρόβλημα της έλλειψης εργαζομένων. Σύμφωνα με εκπροσώπους των εργαζομένων στον κλάδο, οι επαναπροσλήψεις που έγιναν τον Φεβρουάριο στα τουριστικά καταλύματα ήταν 10% λιγότερες και τα κενά θα είναι περισσότερα από πέρυσι.

Οι κενές θέσεις  σε τουρισμό και εστίαση αναμένεται να φτάσουν στις 80.000 με τις προοπτικές κάλυψής τους να διαγράφονται δυσοίωνες παρά την αύξηση των επισκεπτών όπως δείχνουν οι προβλέψεις για τη φετινή τουριστική περίοδο.
Το πρόβλημα των κενών θέσεων στον τουρισμό οφείλεται σε τρείς βασικούς λόγους:

1.Στις αμοιβές που είναι χαμηλές για τους εργαζόμενους.

2.Στις συνθήκες και τα ωράρια  εργασίας που σε πολλές επιχειρήσεις φτάνουν και τις 10 ώρες ημερησίως ή και παραπάνω χωρίς κάποια έξτρα αμοιβή.

3.Στη ζήτηση από τον εξωτερικό ανταγωνισμό καθώς όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι προτιμούν να απασχοληθούν σε τουριστικές επιχειρήσεις άλλων χωρών με καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας, από αυτές που προσφέρουν ελληνικές εταιρίες.

Τα κενά θα καλυφθούν εν μέρει με εισαγόμενους εργαζόμενους που πολλές φορές  η επιλογή αυτή καταλήγει να είναι εις βάρος της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η στενότητα στην αγορά εργασίας (labour market tightness), η οποία αντανακλά την υπέρβαση των κενών θέσεων εργασίας σε σύγκριση με εκείνους που αναζητούν εργασία, αυξήθηκε μετά την πανδημία, ενώ η δυναμική της διατηρήθηκε το 2024 (2,2%, έναντι 1,6% το 2023), περιορίζοντας την απόσταση από το μέσο όρο της ΕΕ-27 (2,4% το 2024, έναντι 2,8% το 2023), όπως επισημαίνεται στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για την ελληνική οικονομία.

Συνολικά, η αγορά εργασίας φαίνεται να χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη στενότητα σε σχέση με την προ πανδημίας περίοδο. Ειδικότερα, ανά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, τα καταλύματα και η εστίαση έχουν ποσοστό κενών θέσεων εργασίας 8,0%, οι κατασκευές 3%, η μεταποίηση 1,8% και οι επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες 4%. Αντίθετα, οι χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες κατέγραψαν τα χαμηλότερα ποσοστά κενών θέσεων εργασίας. Ο κλάδος πληροφορικής και επικοινωνιών παρουσίασε πτώση του ποσοστού κενών θέσεων εργασίας σε σχέση με το 2023.

Η μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας και η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών προϋποθέτουν την περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς εργασίας. Γι’ αυτό το λόγο, είναι επιτακτικά αναγκαίο να υλοποιηθούν συγκεκριμένες πολιτικές που θα ενισχύσουν τη συνολική απασχόληση και θα οδηγήσουν στη μείωση του ποσοστού ανεργίας, ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον αυξανόμενης στενότητας και έλλειψης καταρτισμένου εργατικού δυναμικού, παρατηρεί η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η αυξανομένη στενότητα στην αγορά εργασίας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια ενδέχεται να αποτελέσει τροχοπέδη για την περαιτέρω σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας προς το μέσο όρο της ευρωζώνης, επισημαίνεται στην έκθεση και τονίζεται ότι για την αποκλιμάκωση της στενότητας, απαιτείται τόσο η αύξηση του εργατικού δυναμικού όσο και η επιμόρφωση του υπάρχοντος εργατικού δυναμικού και ιδιαίτερα των ανέργων, για να καλυφθούν οι ανάγκες των επιχειρήσεων.

Για το ίδιο θέμα στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ αναφέρεται ότι ο λόγος των κενών θέσεων εργασίας προς την ανεργία στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα χαμηλός και ανέρχεται σε μόλις 0,2.. Η τιμή αυτή σημαίνει ότι σε κάθε μια κενή θέση τιμή αναλογούν πέντε άτομα που αναζητούν εργασία, κάτι που υποδηλώνει σοβαρή χαλάρωση της αγοράς εργασίας. Αν είχαν μειωθεί οι κενές θέσεις τότε ο δείκτης του ΔΝΤ θα ήταν για παράδειγμα στο 0,4, δηλαδή για κάθε κενή θέση θα υπήρχαν περισσότερα άτομα που θα έδειχναν ενδιαφέρον να την καλύψουν.
Πηγή: capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου