Ειδήσεις

Ακόμη μια υπόθεση «τουριστογιατρού» απασχολεί τον Ιατρικό Σύλλογο Ρόδου

Ακόμη μια υπόθεση με υπόλογο για ιατρική αμέλεια έναν καρδιολόγο, που παρείχε υπηρεσίες «τουριστογιατρού» σε ανήλικο παιδί, από την Μεγάλη Βρετανία, απασχολεί το διοικητικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου μετά από σχετική αναφορά και δεν αποκλείεται να καταλήξει ενώπιον του πειθαρχικού συμβουλίου του επιστημονικού συλλόγου για τη διενέργεια σχετικής έρευνας.

Η υπόθεση ήλθε σε γνώση των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου μετά από αναφορά ενός παιδίατρου.

Σύμφωνα με την καταγγελία, το ανήλικο παιδί, ηλικίας μόλις 4 ετών, αφού εξετάστηκε από τον καρδιολόγο, ο οποίος παρείχε υπηρεσίες τουριστογιατρού, σε συνεργασία με στελέχη τουριστικού πρακτορείου, του χορηγήθηκε αντιβίωση. Στην αντιβίωση αυτή παρουσίασε αλλεργική αντίδραση και οι γονείς του το οδήγησαν εκ νέου ενώπιον του ιατρού, ο οποίος φέρεται να τροποποίησε την αγωγή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το παιδί δεν αντέδρασε σωστά και στη νέα αγωγή και ενώ βρισκόταν στο αεροπλάνο, την ώρα της απογείωσης υπέστη αλλεργικό σοκ, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί ο πιλότος να σταματήσει την τροχοδρόμησή του και να μεταφερθεί επειγόντως σε ιδιωτική κλινική.

Ο παιδίατρος υποστηρίζει ότι ο συνάδελφός του δεν τηρεί την ιατρική δεοντολογία και δεν ασκεί την ειδικότητα του, όπως αυτή οριοθετείται από κείμενες διατάξεις, πλην κατεπειγουσών περιπτώσεων.
Ζήτησε μάλιστα να διενεργηθεί έλεγχος σ’ όλες τις επισκέψεις και διαγνώσεις του καρδιολόγου καθώς και στα περιστατικά που έχει επιληφθεί προκειμένου να διαπιστωθεί η παραποίηση ειδικότητας.
Το θέμα των «τουριστογιατρών» ήλθε στην επικαιρότητα μετά και από παρέμβαση του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο την οποίαν κοινοποίησε μάλιστα και σε όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας.

Ο Ιατρικός Σύλλογος κατήγγειλε συγκεκριμένα την ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων από εμπορικές εταιρείες, που βαπτίσθηκαν «ιατρικές» και παρέχουν σε ασθενείς, ιδιαιτέρως τουρίστες, πρωτοβάθμια περίθαλψη υγείας. Κατήγγειλε ότι ιατροί, που δεν είναι εγγεγραμμένοι πουθενά, ίσως και φοιτητές ιατρικής, εκτελούν ιατρικό έργο σε ξενοδοχεία ή τουριστικά πρακτορεία, ασκώντας ιατρική χωρίς άδεια ιατρείου, ενώ δεν υπόκεινται σε κανένα πειθαρχικό έλεγχο, αποτελώντας μαζί με τις εταιρείες αυτές, πηγή μεγάλης φοροδιαφυγής αφού πληρώνονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Συνεργάζονται με Tour-Operators δίνοντας ποσοστά και προμήθειες στους ξενοδόχους και σε θυρωρούς, για την αποστολή ασθενών, ή πραγματοποιούν επισκέψεις σε μη αδειοδοτημένες δομές ιδιωτικής Υγείας.

Υπήρξε μάλιστα και καταγγελία, που απασχολεί τις αρχές, σύμφωνα με την οποία ένας κάτοικος της Ρόδου προβαίνει σε παραπλανητική διαφήμιση ιατρικών υπηρεσιών, που δεν δικαιολογείται και δε νομιμοποιείται να παρέχει σε ημεδαπούς και αλλοδαπούς αλλά και για πιθανές παρατυπίες στη λειτουργία ιατρείων εντός ξενοδοχειακών μονάδων με τη λειτουργία ομόρρυθμης εταιρείας “διαχείρισης ασφαλιστικών εγγράφων”, στο νησί.
Ο ιδιώτης ουσιαστικά λειτουργεί εμπορική εταιρεία η οποία αναλαμβάνει σε συνεργασία με ασφαλιστικές εταιρείες τις οποίες πρακτορεύει και πιθανότατα με ξενοδοχειακές μονάδες, τη διοχέτευση αλλοδαπής πελατείας σε συγκεκριμένους ιατρούς.

Η ίδια εμπορική εταιρεία λειτουργεί ουσιαστικά ως κέντρο για τη διοχέτευση πελατείας σε τουριστογιατρούς (στην πλειοψηφία ανειδίκευτους), που δραστηριοποιούνται τους θερινούς μήνες στο νησί.
Φέρεται δε να λειτουργούσε άλλη εταιρεία παροχής υπηρεσιών υγείας σε αλλοδαπούς η οποία έκλεισε μετά από παρέμβαση της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου.

Η εταιρεία που καταγγέλθηκε φέρεται να μεταφέρει “πειρατικά” ασθενείς στη Ρόδο και στην Κω.
Πρόκειται, όπως αναφέρεται στην καταγγελία, για κλούβες, στις οποίες μεταφέρονται σαν “σφαγιά” οι τουρίστες. Η καταγγελία συνοδεύεται από τιμοκατάλογο για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες της εταιρείας:
-Εντός πόλεως Ρόδου 50 ευρώ, Θεολόγος 80 ευρώ, Κρεμαστή – Παστίδα 60 ευρώ, Ιαλυσός – Ιξιά 50 ευρώ, Καλλιθέα – Φαληράκι 70 ευρώ, Λίνδος – Λάρδος 160 ευρώ, Πεύκοι 170 ευρώ, Κιοτάρι 200 ευρώ, Λαχανιά 250 ευρώ, αεροδρόμιο 100 ευρώ.

Η εταιρεία φέρεται να εμφανίζεται άλλοτε ως διεκπεραιωτής ασφαλιστικών εγγράφων και αντιπρόσωπος, άλλοτε ότι προσλαμβάνει ιατρούς μισθωτούς. Σημειώνεται ότι η δραστηριότητα των τουριστογιατρών στην Ελλάδα και γενικότερα του κυκλώματος, που λειτουργεί στον τουρισμό, αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας και του BBC.
Η έρευνα είχε γίνει στην Κέρκυρα. Δημοσιογράφος του ΒΒC παριστάνει τον ασθενή με έντονο βήξιμο και αφού πληρώνει 70 ευρώ στην ρεσεψιονίστ και δίνει τα στοιχεία της ασφάλειάς του, ο ‘γιατρός’ μετά από την εξέταση του …..ανακοινώνει ότι έχει πρόβλημα με κάποιο ιό στον πνεύμονα και μόλυνση.

Ο δημοσιογράφος είχε κρυμμένο μικρόφωνο και κατέγραφε τον κομπογιαννίτη υποτιθέμενο γιατρό, που του έγραψε στη συνταγή αντιβιοτικά, που από ό,τι αναφέρεται στο άρθρο, είναι άχρηστα για τον υποτιθέμενο ιό αλλά και πολλά άλλα φάρμακα. Ο δημοσιογράφος δεν έπασχε φυσικά από καμία ασθένεια. Στην δεύτερη περίπτωση χτύπησε ο ιός «Κavos Cough» (o βήχας του Κάβου) τον δημοσιογράφο. Ο ασθενής, με κάποιο λοιπόν βήχα, διαγνώστηκε με την σοβαρότατη ασθένεια του… «Βήχα του Κάβου». Μεταφέρθηκε επειγόντως σε πολυκλινική.

Αφού πέρασε τη νύκτα στην κλινική με ορό, χωρίς άλλα φάρμακα, έφυγε την άλλη μέρα χωρίς την έγκριση των γιατρών και όταν έφτασε στην Αγγλία διαπίστωσε από τον γιατρό ότι δεν είχε τίποτα και ότι ένα από τα φάρμακα που του έγραψαν στη συνταγή ήταν για πνευμονία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου