Ενώπιον της τακτικής Ανακρίτριας Ρόδου κ. Μαρίνας Κρανίτη προσέφυγε η 31χρονη Ρηγοπούλα Γιαννικάκη του Βασιλείου, κάτοικος Πηγαδίων Καρπάθου, που κατηγορείται για το φόνο του συντρόφου της, επιδιώκοντας για δεύτερη φορά την αντικατάσταση της προσωρινής της κράτησης.
Θυμίζουμε ότι με βούλευμα που εξέδωσε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου απορρίφθηκε κατ’ ουσίαν η από 28 Φεβρουαρίου 2014 όμοια προσφυγή της αν και αναγνωρίστηκε «εμμέσως» ότι τέλεσε το αδίκημα, ευρισκόμενη σε άμυνα και εν βρασμώ ψυχής.
Όπως έγραψε η “δημοκρατική”, η 31χρονη κατηγορείται για το φόνο του συντρόφου της, 30χρονου επαγγελματία οπλίτη, Αδάμ Βεσσάλα του Παναγιώτη, που γεννήθηκε στο Γαλατά Τροιζηνίας και υπηρετούσε στο 95 ΤΕ Καρπάθου.
Η κατηγορούμενη υποστηρίζει ότι υπήρξε κατ’ επανάληψη θύμα κακοποίησης από τον 30χρονο, επισημαίνοντας ότι δεν είχε ανθρωποκτόνο δόλο και ότι ο θάνατός του επήλθε από ατύχημα.
Στην αίτηση που υποβάλλει δια των πληρεξουσίων δικηγόρων της κ.κ. Στ. Αλεξανδρή και Κ. Διακονή, καθιστά σαφές, ότι έχει λευκό ποινικό μητρώο, έχει γνωστή διαμονή και μόνιμη κατοικία, δεν είναι ύποπτη φυγής και ότι η προσωρινή της κράτηση δεν προβλέπεται από το νόμο.
Ζητά την άρση της προσωρινής της κρατήσεως, άλλως την αντικατάσταση αυτής με οποιουσδήποτε περιοριστικούς όρους ήθελε κριθούν αναγκαίοι.
Ισχυρίζεται συγκεκριμένα ότι καμία προϋπόθεση του νόμου δεν δικαιολογεί την προσωρινή της κράτηση καθώς η αθωότητά της, αποδεικνύεται όχι μόνο από την έλλειψη στοιχείων που να οδηγούν στο αντίθετο συμπέρασμα αλλά και από την ίδια την ιατροδικαστική έκθεση, η οποία κάνει λόγο περί ατυχήματος.
Ισχυρίζεται ότι υπάρχει πλήρης ανυπαρξία ενδείξεων εις βάρος της για την τέλεση κακουργήματος και συγκεκριμένα αυτού της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως.
Με τον εκλιπόντα, όπως υποστηρίζει, την συνέδεαν αισθήματα παθολογικής αγάπης, τα οποία ουδέποτε της επέτρεψαν να αποδράσει από μία σχέση, η οποία είχε καταστεί βασανιστική για εκείνη και την οικογένειά της, εξαιτίας του πάθους του για το αλκοόλ και της συνεπακόλουθης βιαιότητας του χαρακτήρα του.
Ισχυρίζεται ότι καθημερινά υπήρχαν σκηνές ζηλοτυπίας, οι οποίες σχεδόν πάντοτε κατέληγαν σε ύβρεις και πολύ συχνά σε χειροδικίες μέχρι αναισθησίας και δημόσιους προπηλακισμούς.
Υποστηρίζει ακόμη ότι είχε προστρέξει πολλάκις στο αστυνομικό τμήμα της Καρπάθου, προκειμένου να ζητήσει προστασία αλλά και αναγκάστηκε να υποβάλει εναντίον του έγκληση, φοβούμενη πλέον για τη ζωή της.
Τονίζει παραπέρα ότι κατόπιν προσφυγής κατά του εντάλματος προσωρινής κράτησης εξεδόθη το υπ’ αριθμ. 62/2014 βούλευμα, το οποίο αν και πλέον αναγνωρίζει εμμέσως πλην σαφώς την κατάσταση αμύνης, στην οποία τελούσε κατά το χρόνο του ατυχήματος, το συναίσθημα του βρασμού ψυχικής ορμής από το οποίο διακατεχόταν, ευρισκόμενη για πολλοστή φορά σε κίνδυνο ζωής από τα λακτίσματα του πρώην συντρόφου της αλλά και το ότι υπήρξε αμέλεια και όχι δόλος ως προς το θανατηφόρο αποτέλεσμα, εντούτοις διατηρεί την προσωρινή της κράτηση, θεωρώντας την ύποπτη τελέσεως νέων αδικημάτων και άρα ιδιαίτερα επικίνδυνο εγκληματία, υιοθετώντας για τη διατήρηση της προσωρινής της κρατήσεως, ειδικοπροληπτικής στοχεύσεως αιτιολογία.
Τονίζει ότι δεν αποτελεί ιδιαιτέρως επικίνδυνο άτομο κατά την έννοια του ποινικού κώδικα αλλά αντιθέτως μία γυναίκα… «καταρρακωμένη και ταπεινωμένη επί χρόνια από τη συμπεριφορά του παθόντος, πολλάκις κτυπημένη σε όλα τα σημεία του σώματος της και τελούσα κατά τη διάρκεια του ατυχήματος σε κατάσταση αμύνης και βρασμού ψυχικής ορμής, αφού για άλλη μία φορά απειλούνταν η ίδια μου η ζωή από τη συμπεριφορά του παθόντος. Το γεγονός δε, ότι δεν λειτούργησα με ανθρωποκτόνο δόλο αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά εκ του γεγονότος, ότι στην προσπάθειά μου να αμυνθώ δεν χρησιμοποίησα αιχμηρό αντικείμενο από τα ευρισκόμενα στην κουζίνα αλλά ένα ποτήρι, το οποίο όχι απλώς δεν ήταν αιχμηρό αλλά ούτε καν ικανό να προκαλέσει εξωτερική αιμορραγία».
Υποστηρίζει ακόμη ότι από την πρώτη ημέρα της επί τρίμηνο και πλέον κρατήσεώς της αντιμετώπισε άπειρες δυσκολίες, όπως λεκτική και σωματική βία σε καθημερινή βάση από τις συγκρατούμενές της και έχει κλονιστεί η ψυχική της υγεία.
Εχει, όπως υποστηρίζει, χάσει 10 κιλά σωματικού βάρους και καταφέρνει να σιτιστεί μετά βίας μία φορά την ημέρα ενώ βρίσκεται διαρκώς σχεδόν σε εμπύρετο κατάσταση.
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το βούλευμα που έχει εκδοθεί η κατηγορούμενη στην Κάρπαθο στις 20.02.2014 και περί ώρα 22.15 μετά από διαπληκτισμό με τον σύντροφό της Αδάμ Βεσσάλα, στην οικία όπου διέμεναν, και αφού αυτός την χτύπησε στο πρόσωπο και της έσκισε τα ενδύματα, κατευθύνθηκε στην κουζίνα, όπου έπιασε ένα γυάλινο ποτήρι το οποίο έθραυσε πάνω στον πάγκο της κουζίνας και κράτησε στο χέρι της τον πάτο του, με το οποίο, στη θέα του, να κατευθύνεται προς το μέρος της, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση του επιτέθηκε με το σπασμένο ποτήρι τραυματίζοντάς τον στο στήθος.
Από τον τραυματισμό αυτό ο Αδάμ Βεσσάλας, υπέστη κάταγμα της τρίτης πλευράς στη δεξιά πλευρά της μεσότητας της στερνικής χώρας, το κατεαγόν άκρο της οποίας, στρεφόμενο προς τα έσω προκάλεσε ρήξη – διατομή της δεξιάς έσω μαστικής αρτηρίας, συνεπεία της οποίας υπέστη ακατάσχετη αιμορραγία και μέσα σε λίγα λεπτά κατέληξε.
Μετά το ανωτέρω συμβάν κάλεσε τηλεφωνικά τη μητέρα της, η οποία κάλεσε έναν οικογενειακό φίλο- πρώην οδηγό του ΕΚΑΒ, οι οποίοι προσπάθησαν να εξαφανίσουν τα ίχνη του εγκλήματος, πετώντας στα σκουπίδια το ποτήρι, σκουπίζοντας τα αίματα και βάζοντας τα λερωμένα ρούχα της προσφεύγουσας και του θύματος στο πλυντήριο. Κατά των δύο τελευταίων ασκήθηκε ποινική δίωξη για υπόθαλψη εγκληματία.