Οταν ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να τοποθετήσει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τον πρώην βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Γιάννη Πανούση, πιθανότατα δεν μπορούσε να φανταστεί τι είδους… χειροβομβίδα βάζει στο σπίτι του.
«Είσαι καθηγητής Εγκληματολογίας, το ξέρεις το αντικείμενο, κάνε τη δουλειά σου» του είχε πει όταν τον πήρε στο τηλέφωνο για να του το ανακοινώσει στις 26 Ιανουαρίου. Αλλά από τότε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη πυροβολεί κατά βούληση και έχει ως σήμερα συγκρουστεί ανοιχτά με τουλάχιστον τρεις συναδέλφους του, πρόσωπα που θεωρούνται ιερά στην Κουμουνδούρου.
«Απαντώ στις επιθέσεις…»
Την πρώτη φορά το Μέγαρο Μαξίμου τον παρακάλεσε ευγενικά να μην έλθει ξανά σε αντιπαράθεση με την αναπληρώτρια υπουργό, αρμόδια για τη μεταναστευτική πολιτική Τασία Χριστοδουλοπούλου.
Στη συνέχεια συνεργάτες του κ. Τσίπρα του ζήτησαν να αποφύγει τις συγκρούσεις με τον Νίκο Βούτση. Και τώρα τελευταία του ζητούν να μην τα βάζει με τον Ν. Παρασκευόπουλο.
Οπως εξηγεί όμως ο ίδιος, δεν είναι εκείνος που επιτίθεται. Απλώς απαντά στις επιθέσεις που δέχεται. Και ταυτόχρονα υπηρετεί μια πολιτική την οποία πιστεύει. Οποιο κι αν είναι το τίμημα…
«Κάποια στιγμή πρέπει να προστατεύσεις την αξιοπρέπεια και την επιστημοσύνη σου» είπε κάποια στιγμή σε μια εκ βαθέων συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή στον Βήμα FM, τονίζοντας παράλληλα ότι οι περισσότερες από τις επιθέσεις που δέχεται προέρχονται από τα κομματικά και όχι από τα κυβερνητικά στελέχη.
«Ουδέποτε μου έχει κάνει παρατήρηση ο Πρωθυπουργός. Εχω άριστες σχέσεις με τους συναδέλφους μου υπουργούς» παρατηρεί. «Εδώ όμως προκύπτει ένα ζήτημα από την πρώτη μέρα. Δηλαδή, η αμφισβήτησή μου, όχι των πράξεών μου. Οτι ο Γιάννης ο Πανούσης πρέπει να φύγει διότι δεν είναι αριστερός, δεν τον θέλουμε» σημειώνει. Αλλά, όπως τονίζει ο ίδιος, «στην Ελλάδα έχουμε δημοκρατία και όχι λαϊκή δημοκρατία».
Από την άλλη πλευρά, φαίνεται τελικώς ότι οι απόψεις του ήταν άλλος ένας λόγος για τον οποίο τον επέλεξε ο Πρωθυπουργός. Μια μέρα μετά την κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών ο κ. Τσίπρας τον επισκέφθηκε στο υπουργείο για να τον στηρίξει πολιτικά.
Και στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο, όταν διαμαρτυρήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών για τη ζημιά που προκάλεσε στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις η διάταξη για την υπό όρους αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, ο Πρωθυπουργός τον διέκοψε και του είπε: «Μα όταν το συζητήσαμε μόνο ο Πανούσης πρόβαλε αντιρρήσεις»…
Αυτό το περιστατικό από μόνο του αποδεικνύει ότι ο Γ. Πανούσης μπορεί από τη μία να αποτελεί το αγκάθι στα πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από την άλλη εξυπηρετεί την επιθυμία του Πρωθυπουργού για εξισορρόπηση ορισμένων ακραίων απόψεων που υπάρχουν στην παράταξή του.
Ο συμβιβασμός
Και επειδή, όπως όλα δείχνουν, πλησιάζει και η ώρα του μεγάλου συμβιβασμού στη διαπραγμάτευση της χώρας με τους δανειστές της, οι απόψεις Πανούση μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμες στην προσπάθεια κατευνασμού της κοινής γνώμης από τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν.
«Οταν δεν μπορούμε να πείσουμε εμείς την κοινή γνώμη ότι τα μέτρα είναι αναγκαία, μπορεί να το καταφέρουν στελέχη όπως ο Πανούσης» παρατηρούν μετριοπαθείς αξιωματούχοι του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι ωραίο να είσαι ρομαντικός ως άνθρωπος αλλά δεν μπορείς να κυβερνήσεις ρομαντικά» υποστηρίζει.
«Αν το δίλημμα είναι οι εξαγγελίες ή οι δεσμεύσεις της Αριστεράς και από την άλλη μεριά ο λαός, θα θυσιαστούν οι εξαγγελίες της Αριστεράς, δεν θα θυσιαστεί ο λαός, είναι ξεκάθαρο στο μυαλό μου».
Αυτά τα επιχειρήματα κάποτε θα εθεωρούντο ανοιχτή υπονόμευση στον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα ίσως και να βολεύουν την κυβέρνηση όταν ακούγονται στον ΣΥΡΙΖΑ από κάποιον που δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ.
Γι’ αυτό και ο κ. Πανούσης τα διατυπώνει πια ανοιχτά. Σαν να του έχει πει κάποιος: «Πες τα, Γιάννη, και μη φοβάσαι τίποτα»…
Το ΒΗΜΑ