Ειδήσεις

Σε διαφορετικές γραμμές οι εταίροι ενόψει Eurogroup- Πόλεμος διαρροών

Μια από τις πλέον δύσκολες εβδομάδες για την κυβέρνηση ξεκινάει με τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να δίνει τον τόνο. Οι πληρωμές του ΔΝΤ στις 12/5 ύψους 700 εκ. ευρώ, οι πληρωμές μισθών κτλ δύο μέρες μετά αλλά και οι αποφάσεις της ΕΚΤ για τη ρευστότητα αποτελούν μεγάλες προκλήσεις για την κυβέρνηση, που βρίσκεται εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων για αποδοχή ενός νέου πακέτου βοήθειας με συνακόλουθα επονείδιστα μέτρα.
Ως ένα πολιτικό σήμα συμβιβασμού ευελπιστεί η κυβέρνηση, ότι το σημερινό Eurogroup, θα κάνει θετική δήλωση για ουσιαστική πρόοδο στη διαπραγμάτευση. Αυτό θα επιτρέψει στο ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που συνεδριάζει μεθαύριο. Ωστόσο οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες είναι συγκεχυμένες καθώς εντός της Ε.Ε. διχασμένες είναι οι απόψεις για το χειρισμό της ελληνικής περίπτωσης. Δεν είναι λίγοι που θεωρούν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει ένα σκληρό μάθημα, που θα αποτελεί παράδειγμα για όλη την Ε.Ε. Γιαυτό πολλοί στα κράτη μέλη αλλά και στους Θεσμούς επιμένουν ότι θα πρέπει η χώρα με συνθήκες ασφυξίας ρευστότητας να οδηγηθεί στην αποδοχή ενός μεγάλου φορο- πακέτου ως αποτέλεσμα της καθυστέρησης στις διαπραγματεύσεις και των ασαφών αρχικών προθέσεων.
Χαρακτηριστικό είναι το τι συμβαίνει στη Γερμανία, όπου όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, ακόμα και αξιωματούχοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αρχίζουν να πιστεύουν ότι τα πράγματα για την Ευρωζώνη θα ήταν καλύτερα χωρίς την Ελλάδα.
Σε συνέντευξή του ο Alexander Radwan, βουλευτής που πρόσκειται στη Γερμανίδα Καγκελάριο και τον περασμένο Φεβρουάριο ψήφισε υπέρ της παράτασης της στήριξης προς την Ελλάδα, δηλώνει πως «το ευρώ θα ενισχυόταν αν η Ελλάδα έφευγε από αυτό». Εξηγώντας ότι «τότε οι άλλες χώρες θα μπορούσαν να συνεργαστούν στενότερα και να εφαρμόσουν του κανόνες με μεγαλύτερη αυστηρότητα». Κι αυτό την ώρα που το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) φαίνεται ότι κερδίζει έδρες και σε πέμπτο περιφερειακό κρατίδιο, στην πόλη-κρατίδιο της Βρέμης, όπου φαίνεται επίσης ότι μειώνεται η υποστήριξη για τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.
Δε λείπουν, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες και οι ψύχραιμες φωνές, που τονίζουν την ανάγκη συμβιβασμού σε ένα αποδεκτό πακέτο, που θα βοηθήσει την επανάκαμψη της Ελλάδας χωρίς να οδηγεί σε πλήρη απονομιμοποίηση της πρόσφατα εκλεγμένης κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός στο φόντο και της συνόδου των υπουργών Οικονομικών θα προσπαθήσει να συμβιβάσει καταστάσεις, ενώ στις επόμενες ώρες αναμένεται νέο μπαράζ επαφών με αξιωματούχους και ηγέτες της Ευρωζώνης.
Στο φόντο αυτής της εσωτερικής μάχης η ελληνική πλευρά κραδαίνει το όπλο του δημοψηφίσματος, όπως επεσήμανε σε τηλεοπτικό σταθμό το πρωί της Δευτέρας ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης. Ωστόσο και η Γερμανική πλευρά «βλέπει» την πρόκληση αυτή θετικά, ώστε να μπει με βίαιο τρόπο σε «ευρωπαϊκό κουστούμι» λιτότητας η χώρα. Άλλωστε, γι΄ αυτό σε κυριακάτικη συνέντευξή του ο κ. Σόιμπλε άφησε να εννοηθεί ότι δε θα ήταν αρνητικός σε μια τέτοια εξέλιξη.
Είναι ξεκάθαρο ότι τις επόμενες ώρες αναμένεται να παιχτεί τόσο σε επίπεδο επικοινωνίας όσο και στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ένα σκληρό πόκερ.
Στο παιχνίδι αυτό οι διαρροές για νέο σκληρό μνημόνιο, για μη πληρωμή του ΔΝΤ ή τα περί παράλληλου νομίσματος που δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Handelsplatt αναμένεται να κυριαρχήσουν δείχνοντας το κλίμα που υπάρχει ένθεν κακείθεν. Το ζήτημα είναι ότι καμία φορά οι διαρροές βγαίνουν κι αληθινές, έστω και αν αυτοί που τις διακινούν δεν τις πιστεύουν ή δεν τις έχουν καν στο νου τους, απλά επαληθεύονται κι από ατύχημα.
Γιώργος Αλεξάκης

reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου