Επιστολή
ΠΡΟΣ: 1. Πρόεδρο ΕΞΡ
κ. Αντώνη Καμπουράκη
- Δ/ντρια Υπηρ. Δημ. Υγείας ΠΝΑ
κ. Βαλατσού Μαρία
- Δ/ντή Κτην. Υπηρ. ΠΝΑ
κ. Οικονομίδη Ηλία
ΚΟΙΝ: 1. Αντιπ. Τουρ. ΠΝΑ
κ. Μαριέτα Παπαβασιλείου
- Αντιδήμ. Τουρισμού
κ. Μαρίζα Χατζηλαζάρου
Αξ/μοι, κ. Πρόεδρε, κ.κ. Δ/ντές
Έχοντας εμπιστοσύνη στο κριτήριό σας, που αφορά στους τρόπους σταθερής προσέλκυσης τουρισμού, επιθυμώ ως εκπρόσωπος του κλάδου των εστιατόρων, να παραθέσω ένα θέμα, που άπτεται άμεσα της υγείας των τουριστών, αλλά και της τοπικής μας οικονομίας.
Αρχικά, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ως κλάδος, σεβόμαστε το δικαίωμα των τουριστών, να επιλέξουν το σύστημα all inclusive για τις διακοπές τους και επομένως το δικαίωμα των ξενοδόχων να το εφαρμόζουν στις επιχειρήσεις τους.
Το ζήτημα στην περίπτωση αυτή, εντοπίζεται στο γεγονός ότι, το φαγητό σε πακέτο, το οποίο οι τουρίστες κουβαλούν μαζί τους από τα ξενοδοχεία, ακόμα και στις ολοήμερες εκδρομές, παραμένοντας εκτεθειμένο στις υψηλές θερμοκρασίες, ενδέχεται να προκαλέσει ακόμα και τροφική δηλητηρίαση.
Εκτός όμως από το άμεσο πρόβλημα της υγείας, δημιουργούνται εμμέσως προβλήματα και στην τοπική οικονομία, καθώς οι εκδρομείς, αποφεύγουν τα τοπικά εστιατόρια, αφού χορταίνουν με τα εδέσματα που παίρνουν από τα ξενοδοχεία.
Και βέβαια, το οικονομικό ζήτημα, δεν βλάπτει μόνο τον κλάδο των εστιατόρων, αλλά και τους ίδιους τους ξενοδόχους και γενικώς τους επιχειρηματίες του τουρισμού. Οι λόγοι είναι συγκεκριμένοι:
Η γαστρονομία και οι τοπικές γεύσεις, αποτελούν βασικό πόλο έλξης τουρισμού. Η καλή τοπική κουζίνα, είναι μεταξύ των αγαθών, που σηματοδοτούν τη ραχοκοκαλιά του τουριστικού marketing.
Επί πλέον, η γαστρονομία, αναβαθμίζει την ταξιδιωτική εμπειρία του επισκέπτη. Η απρόσωπη κατάσταση που δημιουργείται με τη μεταφορά ενός πακέτου φαγητού, στο σημείο επίσκεψης και η κατανάλωση αυτού με εξίσου ψυχρό τρόπο, εμποδίζουν την ανάπτυξη των προσωπικών σχέσεων μεταξύ των τουριστών και αυτών που παρέχουν γαστρονομικές υπηρεσίες, υποβαθμίζουν την πατροπαράδοτη φιλοξενία, που θεωρείται η βάση, πάνω την οποία στηρίχθηκε ο επαναλαμβανόμενος ροδιακός τουρισμός.
Επομένως, εκτιμούμε ότι, είναι άσκοπο το να εφοδιάζονται με φαγητό οι τουρίστες σε κάθε έξοδο από τη ξενοδοχειακή μονάδα, διότι η τοπική μας κουζίνα είναι εκπληκτική, είναι αιτία αύξησης τουρισμού και δεν θα πρέπει να αποτελεί θέμα κόστους για τους τουρίστες, αλλά θέμα κουλτούρας.
Κάποια στιγμή, θα πρέπει να πιστέψουμε στο προϊόν που διαθέτουμε και να το προβάλλουμε σωστά, στη συνολική μορφή του, προκειμένου να κερδίζουμε ως επιχειρηματίες από αυτό. Χρήσιμο είναι επίσης, να παραδειγματιστούμε, από το πώς «πλασάρουν», δίνοντας αξία συνολικά στο προϊόν τους στην αγορά, χωρίς να τους αγγίζουν οι εκάστοτε αυξήσεις ΦΠΑ κάποιοι άλλοι ελληνικοί προορισμοί, που σαφέστατα δεν διαθέτουν τα πλεονεκτήματα του τόπου μας. Αν και εμείς κάναμε το ίδιο – λειτουργούσαμε για το συλλογικό και μακροπρόθεσμο όφελος της τοπικής μας αγοράς – δεν θα μας άγγιζε, η οποιαδήποτε επιβολή νέας φορολογίας.
Θεωρώντας λοιπόν, ότι ο εφοδιασμός των πελατών all inclusive με εδέσματα κατά την έξοδο από το ξενοδοχείο, θα πρέπει να σταματήσει, διότι:
- Αποτελεί μείζονα κίνδυνο κατά της ανθρώπινης υγείας, εφόσον είναι για πολλές ώρες τα τρόφιμα εκτεθειμένα, σε υψηλές θερμοκρασίες.
- Αυτή η διαδικασία λειτουργεί εις βάρος των τοπικών κοινωνιών και του παραδοσιακού τουρισμού, εμποδίζοντας τους επισκέπτες, να απολαύσουν το αγαθό της Μεσογειακής γεύσης, της ανθρώπινης επαφής και της εγκάρδιας, νησιώτικης φιλοξενίας.
- Μακροπρόθεσμα, η τέχνη της τοπικής κουζίνας θα σταματήσει να αποτελεί πόλο έλξης τουριστών ειδικού ενδιαφέροντος και με υψηλότερα εισοδήματα.
Σε όλα τα προαναφερόμενα, σας παρακαλούμε, να παραθέσετε τις δικές σας απόψεις και απαντήσεις.
Τέλος, ευχόμαστε σε όλους τους επιχειρηματίες του τουρισμού, καλή και παραγωγική σαιζόν.
Ο Γραμματέας Ο Πρόεδρος
Γιάννης Χατζηκέλης Γιάννης Κλούβας