Βαρύ αντίκρυσμα πληρώνει η δικαιοσύνη αλλά και το δημόσιο ταμείο απο την τρίμηνη αποχή των δικηγόρων λόγω του ασφαλιστικού, αφού σχεδόν 150.000 δίκες σε όλη την Ελλάδα και δεκάδες εκατομμύρια ευρώ χαμένα έσοδα από τα Πρωτοδικεία της χώρας, είναι η πρώτη εκτίμηση των “ζημιών”.
Τη βασική ζημιά εν προκειμένω βέβαια πληρώνουν οι ίδιοι οι δικηγόροι, οι οποίοι δίνουν μάχη επιβίωσης εξαιτίας του ασφαλιστικού ενώ βρίσκονται πλέον στα όρια της οικονομικής και ψυχολογικής εξάντλησης. Θύματα επίσης και οι πολίτες που βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις από τις οποίες δεν μπορούν να “προστατευτούν”. Ενδεικτικά σε μια μόνο δικάσιμο, πριν το Πάσχα, αναβλήθηκαν 554 δίκες στα πολιτικά δικαστήρια και 613 στα ποινικά δικαστήρια, αριθμοί που με έναν πρόχειρο υπολογισμό οδηγούν στον ασύλληπτο αριθμό των 70.000 και πλέον δικών που έχουν αναβληθεί μέσα σε τρεις μήνες αποχής μόνο στο Πρωτοδικείο της Αθήνας. Αντίστοιχα, εντυπωσιακά είναι τα νούμερα και σε πόλεις εκτός Αθηνών, με την Πάτρα να έχει ξεπεράσει τις 10.000 αναβολές από τις 12 Ιανουαρίου, οπότε και ξεκίνησε η αποχή του δικηγορικού σώματος. Εκτιμάται δε ότι συνολικά έχουν αναβληθεί πάνω από 150.000 υποθέσεις, αριθμός που τρομάζει.
Οικονομικά
Όμως η αποχή των δικηγόρων έχει και οικονομικές συνέπειες καθώς τα έσοδα από τα παράβολα υπέρ του δημοσίου για κατάθεση δικογράφων και πολιτικών εφέσεων, οι εξαγορές ποινών ποινικών αποφάσεων και όλα τα σχετικά με την δικαιοσύνη έσοδα του κράτους, μόνο στο πρωτοδικείο Αθηνών είναι περί τα 1,2 εκατ. μείον σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Το ποσό αυτό πολλαπλασιάζεται αν υπολογιστούν τα χαμένα έσοδα και από τα υπόλοιπα δικαστήρια της χώρας.
Η αποχή έχει οδηγήσει σε προσωρινή “παύση” και ορισμένες ανακρίσεις, που βρίσκονται σε στάδιο κλήσης υπόπτων για παροχή εξηγήσεων, καθώς δεν δίνεται άδεια στους συνηγόρους τους να παρασταθούν στην ανάκριση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η υπόθεση της λίστας Lagarde, όπου η κλήση υπόπτων για παροχή εξηγήσεων είναι σχεδόν απαγορευτική, αφού δεν δίνεται άδεια για παρουσία συνηγόρων. Στο ίδιο στάδιο βρίσκονται δύο ακόμη μεγάλες υποθέσεις, με τους ανακριτές που χειρίζονται τις υποθέσεις να έχουν ανάψει “κόκκινο”, αφού δεν μπορούν να εξετάσουν τους υπόπτους. Πρόκειται για την υπόθεση με τις 34 εισπρακτικές εταιρίες, όπου περίπου 50 άτομα -ανάμεσά τους δικηγόροι και μέλη του ΔΣ των εισπρακτικών εταιρειών- αναμένεται να κληθούν για να δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου για αδικήματα κακουργηματικής μορφής, αλλά και την έρευνα για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, με τον τότε υπεύθυνο Ροβέρτο Σπυρόπουλο να βρίσκεται εν αναμονή της εμφάνισής του ενώπιον των ανακριτών, που πήρε αναβολή επ’ αόριστον εξαιτίας της αποχής.
capital.gr