Οι κυνηγοί μέλη της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΚΣΕ) υποστηρίζουν ότι αποχώρησαν από τον διάλογο κυρίως επειδή δεν έχει καθοριστεί από το υπουργείο ένα σαφές πλαίσιο με τις αλλαγές που επιθυμεί ενώ ο χρόνος του διαλόγου είναι απελπιστικά σύντομος.
Από το υπουργείο, κάνουν λόγο για «προσχηματική αποχώρηση». Όπως διαρρέουν κύκλοι του ΥΠΕΚΑ « το πρόβλημα της ΚΣΕ δεν είναι ότι δεν ακούγονται επαρκώς οι θέσεις των κυνηγών. Το πρόβλημα είναι ότι επιχειρεί να είναι ο αποκλειστικός συνομιλητής του υπουργείου σε θέματα κυνηγιού και μάλιστα με αδιαφανείς επαφές».
Οι ίδιοι κύκλοι έλεγαν την Τρίτη: « Δεν είναι τυχαίο ότι αποχώρησε από τον διάλογο μόλις κατασκευάστηκε η ιστοσελίδα στην οποία αναρτώνται και είναι στη δημόσια θέα όλες οι απόψεις κάθε πολίτη ή οργάνωσης. Ο υπουργός έχει δεχτεί προσωπικά 10 φορές εκπροσώπους και 4 φορές τον πρόεδρο της ΚΣΕ σε διάστημα 16 μηνών, δηλαδή περισσότερες φορές από οποιαδήποτε άλλη κοινωνική ομάδα».
Από την πλευρα του, ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΚΣΕ) Νίκος Παπαδόδημας μιλώντας στα «ΝΕΑ» υποστηρίζει ότι από τον περασμένο Ιούλιο έχει δει τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρωνη δυο φορές και παρά τις επιστολές που έστειλε για νέα συνάντηση πριν από την έναρξη του διαλόγου δεν υπήρξε απάντηση.
Επιπλέον, σε ότι αφορά την καταγγελία από κύκλους του ΥΠΕΚΑ, ότι η ΚΣΕ επιχειρεί να είναι αποκλειστικός συνομιλητής του υπουργείου με «αδιαφανείς επαφές» ο Νίκος Παπαδόδημας αναφέρει πως « αυτές είναι αδιανόητες και συκοφαντικές κατηγορίες. Όλα τα επιχειρήματα του υπουργείου δεν στηρίζονται σε επιστημονικό υπόβαθρο».
Υπενθυμιζεται, ότι ο εθνικός διάλογος για το κυνήγι –που ξεκίνησε στις 10 Μαρτίου 2016- λήγει αύριο Τετάρτη 11 Μαΐου. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, υπάρχει η πρόθεση να δοθεί παράταση για άλλες 10 μέρες ώστε να πάρουν μέρος και όσοι δεν έχουν πάρει μέχρι στιγμής.
Σύμφωνα με την Κυνεγετική Ομοσπονδία Ελλάδας η διακοπή της συμμετοχής στον εθνικό διάλογο για το κυνήγι οφείλεται:
.Στην άρνηση –ή εσκεμμένη αποφυγή- από τον αναπληρωτή υπουργό Γιάννη Τσιρωνη να καθορίσει επακριβώς ποιες είναι οι επιθυμητές αλλαγές που κρίνει ότι πρέπει να επέλθουν στο τεράστιο νομικό και διοικητικό καθεστώς που διέπει το κυνήγι.
.Στη μη διάθεση από το υπουργείο όλων των στοιχείων που διαθέτει για το έργο των θηροφυλάκων, τη χρήση τελών και συνδρομών με συνέπεια να μετατραπεί ο διάλογος σε ακατάσχετη φλυαρία προσωπικών συμφερόντων.
.Στον απελπιστικά σύντομο χρόνο του διαλόγου.
.Στον αποκλεισμό από τη διαδικασία εκπροσώπων της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Παραγωγικών και Επαγγελματικών Φορέων.
Όπως υποστηρίζουν από την ΚΣΕ, άμεσοι ενδιαφερόμενοι είναι οι παραγωγικοί φορείς που εκπροσωπούν τις τοπικές οικονομίες για τις οποίες η υπάρχουσα κυνηγετική δραστηριότητα συμβάλλει τα μέγιστα στην επιβίωση τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΣΕ:
– 1 δις. ευρώ είναι ο ετησίως τζίρος από το κυνήγι.
– 7.000 θέσεις εργασίας υπάρχουν στον κυνηγετικό κλάδο.
– 180.000.000 ευρω είναι τα έσοδα του δημοσίου από την έκδοση των κυνηγετικών αδειών και τον ΦΠΑ.
– 2.000 είναι οι επιχειρήσεις κυνηγετικών αδειών.
Τι υποστηρίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος
Σύμφωνα με τα όσα διέρρεαν κύκλοι του ΥΠΕΚΑ:
.Είναι απόλυτα σεβαστά όλα τα μέλη των κυνηγετικών συλλογών που ανήκουν στην συνομοσπονδία αλλά εξίσου σεβαστοί είναι και όσοι κυνηγοί δεν ανήκουν. Η ηγεσία της συνομοσπονδίας πιθανότατα εκφράζει την πλειοψηφία των κυνηγών αλλά το υπουργείο οφείλει να ακούει όλους τους κυνηγούς.
.Το υπουργείο οφείλει να σέβεται τις 200.000 μέλη των συνεργαζόμενων συλλόγων της ΚΣΕ και είναι ανοιχτό στις απόψεις τους. Αντίστοιχα οφείλει να είναι ανοιχτό στις εκατοντάδες χιλιάδες φυσιολάτρες, ορειβάτες, ζωόφιλους που βιώνουν την επαφή με τη φύση χωρίς να είναι κυνηγοί.
.Το υπουργείο οφείλει να είναι πρώτιστα ανοιχτό στις επαγγελματικές και επιστημονικές οργανώσεις που ασχολούνται με την προστασία της φυσικής κληρονομιάς που προφανώς δεν εκπροσωπούνται από την ηγεσία της ΚΣΕ.
.Η ΚΣΕ δεν έχει μάθει να συμμετέχει σε ανοιχτό δημοκρατικό διάλογο και έτσι βλάπτει τα συμφέροντα των κυνηγών που εκπροσωπεί. Η δημοκρατία οφείλει να λειτουργεί με διάλογο και όχι με λόμπι.
.Ο Εθνικός Διάλογος θα συνεχιστεί και οι κυνηγοί που σέβονται τη φύση όχι μόνο δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν αλλά αντίθετα θα ωφεληθούν πολλαπλά.