Μετά το υπουργικό συμβούλιο και τους…πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για την απόφαση του Eurogroup το Μέγαρο Μαξίμου στρέφει το ενδιαφέρον του στο εσωτερικό του κόμματος ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για το πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τους έμμεσους φόρους, τα κόκκινα δάνεια και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.
Ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο έδωσε το σύνθημα για επικοινωνιακή αντεπίθεση της κυβέρνησης μετά την συμφωνία του Eurogroup γεγονός που σημαίνει ότι θα αυξηθεί η παρουσία υπουργών στα ΜΜΕ. Παράλληλα όμως στους διαδρόμους της βουλής και της Κουμουνδούρου κυκλοφορούν έντονα τα σενάρια του ανασχηματισμού που λειτουργούν ως υποσχετική υπουργοποίησης σε βουλευτές του κόμματος και στελέχη της Κεντροαριστεράς τα οποία θα υπερασπιστούν με σθένος την κυβερνητική πολιτική.
Στο Μέγαρο Μαξίμου συζητούν το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί ο ανασχηματισμός μετά την αξιολόγηση και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ καθώς η ηγεσία του κόμματος δεν επιθυμεί να οδηγηθεί σε συνέδριο με ανοιχτά μέτωπα που θα προκληθούν από την αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος. Σε κάθε περίπτωση πάντως τα σενάρια που κυκλοφορούν για την αναμόρφωση του κυβερνητικού σχήματος κάνουν λόγο για ριζικό ανασχηματισμό …υφυπουργών και υπουργοποίηση στελεχών της Κεντροαριστεράς με στόχο να συμβολίσουν την στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην σοσιαλδημοκρατία.
Οι υποψήφιοι υφυπουργοί
Συνολικά 9 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν υποψηφιότητα για υπουργοποίηση οι οποίοι έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην υπεράσπιση των θέσεων του κόμματος στα. Μεταξύ των βουλευτών που ζητείται η τοποθέτησή τους σε θέσεις υφυπουργών είναι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Σ. Φάμελλος, Θ. Βακή θέτοντας υποψηφιότητα για τα υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού αλλά και Εργασίας καθώς αναμένεται να αντικατασταθούν οι κ.κ. Ρ.Αντωνοπούλου και Σ. Αναγνωστοπούλου.
Επίσης συζητούνται τα ονόματα των κ.κ. Συρμαλένιου, Σαντορινιού, Αραχωβίτη, Μπάρκα και Ηγουμενίδη σε θέσεις υφυπουργών καθώς των Αλ. Τριανταφυλλίδη ο οποίος έχει διατελέσει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και της Ολ. Τελιγιορίδου για τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Β. Ελλάδας. Και οι 9 βουλευτές διατηρούν πολύ καλές σχέσεις με το Μ. Μαξίμου και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και έχουν αποδείξει την ..πίστη τους στην κυβερνητική πολιτική δίνοντας εξετάσεις στα πάνελ τηλεοπτικών σταθμών.
Αυτοί που φεύγουν και αυτοί που έρχονται
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υπάρξουν ανακατατάξεις στο υπουργικό συμβούλιο. Ο Ευ. Τσακαλώτος εάν δεν παραμείνει στην θέση του υπουργού Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης θα αντικατασταθεί από τον Γ. Χουλιαράκη.Κυβερνητικοί κύκλοι διαψεύδουν το σενάριο για υπουργοποίηση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Χριστοδουλάκη. Έντονα ακούγονται τα ονόματα της Μ. Ξενογιαννακοπούλου και του Φ. Κουβέλη για υπουργοποίηση. Το Μαξίμου αναζητά διακαώς στελέχη που προέρχονται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς προκειμένου να συμβολίσει την στροφή της κυβέρνησης προς την σοσιαλδημοκρατία και να στείλει μήνυμα συμπόρευσης στους ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες.
Ο Π. Κουρουμπλής συζητείται για το υπουργείο Υγείας στο οποίο επιθυμεί να επιστρέψει αντικαθιστώντας τον Δ. που έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη του Μαξίμου. Ο Γ. Κατρούγκαλος αναμένεται να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και την ψήφιση του ασφαλιστικού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις προορίζεται για την θέση του αν. υπουργού Εθνικής Άμυνας ή στο υπουργείο Παιδείας. Ο Νίκος Φίλης συζητείται να μετακινηθεί από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Εργασίας ή στο υπουργείο Πολιτισμού.
Υποψήφιοι προς αποχώρηση από την κυβέρνηση είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος και ο υπουργός Πολιτισμού Αλ. Μπαλτάς. Επίσης στην μαύρη λίστα των υπουργών που φέρονται να αποχωρούν από το κυβερνητικό σχήμα εντάσσονται η Θ. Φωτίου, ο Δ. Μάρδας – λόγω των δηλώσεων του περί Σύριων επενδυτών- καθώς και ο Β. Αποστόλου για τον οποίο υπάρχει η εκτίμηση ότι δεν συνέβαλε ουσιαστικά στην αποτροπή των κινητοποιήσεων των αγροτών.
Την θέση στο υπουργείο Εσωτερικών διεκδικούν η Όλγα Γεροβασίλη και ο Π. Σκουρλέτης εάν τελικά αποφασίσει να αποχωρήσει από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ο Γ. Μουζάλας αναμένεται να αντικατασταθεί στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής από τον Δ. Βίτσα και εκτιμάται ότι θα τοποθετηθεί σε υπουργικό θώκο παρά τω Πρωθυπουργό για τα θέματα μεταναστευτικής πολιτικής.
Σταθερές αξίες ακόμα και στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα είναι οι κ.κ. Ν. Παππάς, ο Γ. Σταθάκης (υπουργείο Ανάπτυξης), ο Χρ. Σπίρτζης (υπ. Υποδομών) και Αλ. Φλαμπουράρης. Ερωτηματικό υπάρχει για το μέλλον του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα μετά και την τελευταία σύγκρουσή του με 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την ρίψη δακρυγόνων και την αστυνομική βία στις διαδηλώσεις. Ο κ. Τόσκας όμως έχει την στήριξη του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά ο οποίος έχει απ΄ ευθείας επικοινωνία με τον Αλ. Τσίπρα.
thetoc.gr