Της Δήμητρας Καδδά
“Στόχος είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (SLA) πριν από την σύνοδο του Eurogroup του Μαΐου” αναφέρει ο Μάριο Σεντένο σε απολογιστική επιστολή που έστειλε στους ομολόγους του (σ.σ. από τη θέση του ως πρόεδρος της Ευρωομάδας) ώστε να τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα της τελευταίας υπουργικής συνόδου.
Περιγράφει τη δέσμευση της ελληνικής πλευράς, αλλά και καθιστά σαφές ότι μία επιτυχής ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης έως την σύνοδο της 21ης Ιουνίου (σ.σ. που απαιτεί πέρα από την συμφωνία επί κειμένου SLA που τώρα επιχειρείται και την ψήφιση/εφαρμογή των 88 προαπαιτούμενων) είναι προϋπόθεση για τα επόμενα βήματα. Δηλαδή ώστε το Eurogroup “να αποφασίσει (στην ίδια σύνοδο του Ιουνίου) για όλα τα στοιχεία που θα εξασφαλίσουν την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα μέχρι τον Αύγουστο”.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση έχει ένα περιθώριο το πολύ 14 ημερών για να πετύχει αυτήν την πρώτη συμφωνία για τα 88 προαπαιτούμενα. Η πρόοδος προς το παρόν βρίσκεται σε… εμβρυϊκό στάδιο, με μόλις τρία να είναι έτοιμα με βάση την κατάσταση που αποτύπωναν διαπραγματευτικές πηγές την Τρίτη.
Πλέον, επιχειρείται επιτάχυνση στο και… 5 από το διαπραγματευτικό επιτελείο αλλά και με κεντρική πίεση πουασκείται από το Μάξιμου. Περίπου 12 εξ αυτών των προαπαιτούμενων είναι σύμφωνα με πληροφορίες… σχεδόν έτοιμα και επιχειρείται να “κλειδώσουν” μαζί με άλλα πεδία που θεωρούνται σχετικά “βατά”.
Πρώτος στόχος είναι να βελτιωθεί η εικόνα έως την άλλη Δευτέρα. Τότε συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες οι επιτελείς των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης σε επίπεδο EWG (πληροφορίες αναφέρουν ότι θα παραστεί ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γ. Χουλιαράκης), αλλά και αρχίζει η κάθοδος στην Αθήνα των θεσμών. Από Τρίτη ή (σ.σ. το πιθανότερο) Τετάρτη με την ολοκλήρωση της “καθόδου”, ξεκινούν ολοήμερα ραντεβού με τους υπουργούς.
Ο χρόνος δεν τελειώνει στις 24 Μαΐου (που θα συνεδριάσει το Eurogroup), αλλά νωρίτερα. Και τούτο διότι αν γίνει εφικτή αυτή η τεχνική συμφωνία (δηλαδή αν αποφασιστεί το πώς και πότε θα γίνουν τα προαπαιτούμενα αυτά και αν βρεθεί λύση στα ανοικτά πολιτικά θέματα για το αφορολόγητο, τον εξωδικαστικό, το εργασιακό κλπ), μετά πρέπει να καθαρογραφούν τα κείμενα της συμφωνίας και πιθανόν να γίνει έκτακτο EWG προετοιμασίας της απόφασης της συνόδου. Γι αυτό και – προς το παρόν – σχεδιάζεται η ολοκλήρωση των συζητήσεων στην Αθήνα στο τέλος της επόμενης εβδομάδας….
Μετά την SLA θα πρέπει να ακολουθήσουν εφαρμοστικοί νόμοι αλλά και νέο Μεσοπρόθεσμο καθώς και δεκάδες διατάξεις/πράξεις για να μην υπάρξει “παράταση” στον στόχο της 21ης Ιουνίου. Δηλαδή για να καταστεί εφικτή η επίτευξη της πολιτικής συνολικής συμφωνίας στην τότε σύνοδο του Eurogroup.
Η επιστολή Σεντένο
Για την Ελλάδα στην επιστολή προς τα μέλη του Eurogroup μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η αρχίζει η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα στις 14 Μαΐου και “στόχος είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο πριν από την σύνοδο του Eurogroup του Μαΐου” Επισημαίνεται ότι πέρα από τα 22 προαπαιτούμενα, στην σύνοδο του Απριλίου “πραγματοποιήσαμε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με ορισμένα βασικά στοιχεία για να υποστηρίξουμε την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα. Ο Έλληνας Υπουργός παρουσίασε την αναπτυξιακή στρατηγική της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση την αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας και στην ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος”.
Γίνεται αναφορά και στην ενισχυμένη εποπτεία η οποία μάλιστα παρουσιάστηκε από την Κομισιόν στο Eurogroup όπως αναφέρεται. Επισημαίνεται ότι “συζητήσαμε επίσης πώς μπορούμε να στηρίξουμε περαιτέρω τις ελληνικές αρχές στις συνεχείς μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες τα χρόνια μετά το πρόγραμμα. Σημειώσαμε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να μην ζητήσει μια διάδοχη συμφωνία (successor arrangement). Όσον αφορά τη μελλοντική παρακολούθηση των οικονομικών, δημοσιονομικών και χρηματοπιστωτικών εξελίξεων, το Eurogroup έλαβε γνώση του λεγόμενου εργαλείου “ενισχυμένης επιτήρησης”, όπως πρότεινε η Επιτροπή. Η συζήτηση για τη στρατηγική αναφορικά με το χρέος θα συνεχιστεί και στις επόμενες εβδομάδες”