Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το άνοιγμα του τουρισμού από το Σάββατο
Στην τελική ευθεία μπαίνει η προετοιμασία της χώρας για την έναρξη, από το προσεχές Σάββατο, της νέας τουριστικής περιόδου με «φόντο» τον κορωνοϊό, με την κυβέρνηση να έχει αποφασίσει να ενσωματώσει το πράσινο διαβατήριο εντός του PLF που καλούνται να συμπληρώσουν όσοι επισκέπτονται την Ελλάδα δύο εικοσιτετράωρα πριν από την άφιξή τους στη χώρα.
Συγκεκριμένα, στη δήλωση PLF του ταξιδιώτη, για το αεροδρόμιο προέλευσης, τον τόπο και τη διάρκεια παραμονής του στην Ελλάδα, θα προστίθενται τα στοιχεία του πράσινου διαβατηρίου: θα πιστοποιείται, δηλαδή, εάν έχει υποβληθεί σε εμβολιασμό, εάν έχει νοσήσει από κορωνοϊό τουλάχιστον είκοσι ημέρες πριν από την έλευσή του στη χώρα ή εάν διαθέτει αρνητικό τεστ PCR ή αντιγόνου. Η λογική της κυβέρνησης ο έλεγχος του πράσινου διαβατηρίου –που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου– να γίνεται πριν ο ταξιδιώτης μπει στο αεροπλάνο ή στο αυτοκίνητο για την Ελλάδα είναι να μη δημιουργείται περιττή φυσική ή ψηφιακή γραφειοκρατία και η διαδικασία του ταξιδιού να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο «αόρατη». Παράλληλα, «μετατοπίζοντας» χρονικά τον έλεγχο των ψηφιακών πιστοποιητικών στο επίπεδο προ της αναχώρησης για το ταξίδι προς την Ελλάδα, καθίσταται δυνατή η αποφυγή του συνωστισμού των εισερχόμενων τουριστών στα αεροδρόμια κατά την άφιξη. Τέλος, προκειμένου να διασφαλιστεί η εγκυρότητα των πράσινων διαβατηρίων θα υπάρχει στο PLF μηχανισμός πιστοποίησης για τους προερχόμενους τόσο από ευρωπαϊκές όσο και από τρίτες χώρες. Υπενθυμίζεται πως στο πρόγραμμα Green Pass μετέχουν:
Γαλλία, Μάλτα, Ισλανδία, Ολλανδία, Σουηδία, Εσθονία, Λιθουανία, Κροατία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Σλοβενία, Γερμανία, Τσεχία, Ρουμανία, Κύπρος, Ισπανία, Λετονία, Αυστρία, Ιταλία, Πορτογαλία, Πολωνία, Δανία, Ουγγαρία, Λουξεμβούργο, Φινλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία, Ιρλανδία, Σλοβακία, Βέλγιο. Επίσης, η Ελλάδα θα δέχεται τουρίστες από τη Ρωσία και την Κίνα, αλλά και γενικότερα επισκέπτες που θα έχουν εμβολιαστεί με το ρωσικό ή το κινεζικό εμβόλιο και δεν θα «αναγνωρίζει» μόνο τα τέσσερα που αξιοποιούνται στον δυτικό κόσμο και γίνονται στην Ελλάδα, δηλαδή τα Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson.
Η επιτυχής διαχείριση του πράσινου διαβατηρίου εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της κυβέρνησης για το άνοιγμα του τουρισμού από το επόμενο Σάββατο. Οπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, κρίσιμο για το εγχείρημα είναι:
• O,τι ανοίγει να μην ξανακλείνει.
• Να διασφαλιστεί επαρκής υγειονομική επιτήρηση. Να γίνεται δηλαδή έγκαιρος εντοπισμός των κρουσμάτων και να αντιμετωπίζονται τυχόν συρροές.
• Να προχωρήσει η καμπάνια του εμβολιασμού και να χτιστεί το συντομότερο δυνατόν το ζητούμενο τείχος ανοσίας, κυρίως στις πιο ευπαθείς ομάδες.
• Να θωρακιστούν, επίσης μέσω του εμβολιασμού, τα νησιά, όπου θα συνυπάρχει μεγάλος όγκος τουριστών, αλλά και περιορισμένες νοσοκομειακές δομές.
Μεγάλο στοίχημα αποτελεί για την κυβέρνηση να έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός 4,5 εκατ. πολιτών μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Και τούτο, καθώς μπορεί ο τουρισμός να ανοίγει τις πύλες του άμεσα, αλλά οι μαζικές αφίξεις αναμένονται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όταν θα έχουν προχωρήσει τα εμβολιαστικά προγράμματα και στις χώρες προέλευσης. «Οπλο» για την Ελλάδα στην επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος αποτελεί η αναμενόμενη έλευση 1,2 εκατ. δόσεων εμβολίων της Johnson & Johnson, καθώς είναι μονής δόσης.
Το ίδιο διάστημα, «στοίχημα» αποτελεί να διευθετηθούν οι κανόνες που θα θέτουν στους πολίτες τους που επισκέπτονται την Ελλάδα οι χώρες προέλευσης. Είναι προφανές ότι τυχόν πολυήμερες καραντίνες κατά την επιστροφή από τις διακοπές στην Ελλάδα θα αποτελούν ισχυρό αντικίνητρο για την άφιξη στη χώρα μας. Υπό το ανωτέρω πρίσμα, υπάρχουν σκέψεις οι επισκέπτες να υποβάλλονται σε τεστ κορωνοϊού πριν από την αναχώρηση. Ομως, προκειμένου να προωθηθεί μια τέτοια φόρμουλα, θα πρέπει να αποφασιστεί ποιος θα καλύπτει το σχετικό κόστος. Εάν δηλαδή θα εντάσσεται στο «πακέτο» που θα πληρώνει ο τουρίστας ή ένα μέρος θα καλύπτει το ξενοδοχείο στο οποίο θα διαμένει ή ακόμη και το κράτος. Επίσης, ζητούμενο αποτελεί η διαθεσιμότητα του απαιτούμενου αριθμού των τεστ. Η Αθήνα αναμένει κατά τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο περί τα 15 εκατομμύρια τουρίστες. Ενώ, παράλληλα, θα πρέπει να διασφαλιστεί πως θα υπάρχει επάρκεια και στα τεστ που διενεργούνται σε ημερήσια βάση στον ελληνικό πληθυσμό.
Σε κάθε περίπτωση, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία –με βάση και τα στοιχεία των τελευταίων τριών εβδομάδων– πως η φετινή τουριστική περίοδος θα έχει θετικό πρόσημο. Ειδικότερα εκτιμάται πως οι αφίξεις θα φθάσουν το 50% εκείνων του 2019, δηλαδή προ κορωνοϊού, και θα είναι διπλάσιες σε σχέση με πέρυσι το καλοκαίρι.
Πηγή: kathimerini.gr