Ρεπορτάζ

Περισσότερες παραλίες προσβάσιμες σε ΑμεΑ

Περισσότερες παραλίες στη Ρόδο γίνονται προσβάσιμες σε ΑμεΑ. Η δημοτική επιτροπή αποφάσισε χθες την βελτίωση και τροποποίηση της προσβασιμότητας σε τέσσερις παραλίες του νησιού της Ρόδου και των συναφών με αυτές εγκαταστάσεων, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής και εύκολη πρόσβαση στην παραλία και τη θάλασσα από όλους τους επισκέπτες.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την εισήγηση του αναπληρωτή προϊσταμένου της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Οργάνωσης του Δήμου Ρόδου, δρ. Λουκά Μουστάκα, οι θέσεις που επιλέχθηκαν για τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις, μετά από πρόταση του Συλλόγου ΑμεΑ Ρόδου είναι στην παραλία Ζέφυρος, στην Ιαλυσό, στην παραλία Τσαμπίκα και στο Γεννάδι.
Στα σημεία αυτά θα τοποθετηθούν:
• Σύστημα ασφαλούς ολίσθησης μηχανήματος πρόσβασης στη θάλασσα για ειδικές ομάδες χρηστών – ΑμεΑ
• Πακέτο τηλεμετρίας
• Χημική τουαλέτα. ΑμεΑ.
• Αποδυτήρια
• Διάδρομος 1,5 μ. πλάτος
• Ειδική σήμανση
Σκοπός του έργου είναι:
• η εξασφάλιση της δυνατότητας για ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνική ζωή,
• η συμμετοχή στην παραγωγική διαδικασία, η επαγγελματική απασχόληση, είτε στην ελεύθερη αγορά εργασίας είτε σε εναλλακτικές μορφές απασχόλησης,
• η δημιουργία προϋποθέσεων για αυτόνομη ή ημιαυτόνομη διαβίωση (Άρθρο 17, Παράγραφος 1)
• Θέσπιση της λειτουργίας «προστατευμένων παραγωγικών εργαστηρίων» στα οποία απασχολούνται άτομα με αναπηρίες (Άρθρο 17, Παράγραφος 2)
• Θεμελίωση των εργασιακών δικαιωμάτων των ΑμεΑ (παροχή και αμοιβή εργασίας, συνθήκες απασχόλησης και απαγόρευση διακρίσεων, κοινωνική ασφάλιση, επιδόματα παραπληγίας κ.ά.) (Άρθρο 22)
• Αναγνώριση και προάσπιση του δικαιώματος της ηλεκτρονικής προσβασιμότητας των ΑμεΑ στην «Κοινωνία της Πληροφορίας» (Άρθρο 5Α παράγραφος 2, συνταγματική αναθεώρηση 2001).
Επισημαίνεται ότι το Ελληνικό Συνταγματικό Πλαίσιο Νομικής Προστασίας των ΑμεΑ, προβλέπει στον Γενικό Οικοδομικό και Κτιριοδομικό Κανονισμό τα ακόλουθα: την οριζόντια και κάθετη προσβασιμότητα από ΑμεΑ, στα κτήρια που στεγάζουν τις δημόσιες υπηρεσίες, νομικά πρόσωπα δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου, κοινωφελείς οργανισμούς, εκπαιδευτικά ιδρύματα κ.ά. καθώς επίσης και στους αντίστοιχους χώρους στάθμευσης, την τοποθέτηση οδεύσεων πεζών και τυφλών, ράμπες κλίσης έως 5% με χειρολισθήρες και ανελκυστήρων με οπτικοακουστικά μέσα.
Ο προϋπολογισμός της προμήθειας ανέρχεται στο ποσό των 279.767,20 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ (13% & 24% ανάλογα με τη δαπάνη). Η σύμβαση χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για το Πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης «Βελτίωση και τροποποίηση της προσβασιμότητας στις Ελληνικές παραλίες» του Υπ. Τουρισμού.

Υπενθυμίζεται ότι τα προηγούμενα χρόνια, τοποθετήθηκαν στην παραλία Έλλη, στην παραλία Αφάντου στο ύψος του ποδηλατοδρόμου, στο Φαληράκι πλησίον της παραλίας Καθαρά, και στην παραλία της Λίνδου συστήματα SEA ACCESS για την πρόσβασης στη θάλασσα των ΑμεΑ και των εμποδιζόμενων ατόμων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου