Προθεσμία ως την 13η Μαΐου 2024 για να υποβάλει έγγραφες εξηγήσεις ενώπιον της Πταισματοδίκη Ρόδου ζήτησε και έλαβε η πρώην αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Ρόδου κ. Τσαμπίκα Κιαχαγιά Μαγιόγλου στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως περιβαλλοντικών αδικημάτων από την λειτουργία παράνομων ΧΑΔΑ στο νησί.
Η έρευνα προκλήθηκε από το έτος 2021 κατόπιν αναφοράς που υπέβαλε η «ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Α.Ε.Κ.Κ.» (ΔΑΝΑΕΚΚ) ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΣΣΕΔ ΑΕΚΚ), που εδρεύει στην Ρόδο και εκπροσωπείτο τότε από τον κ. Βάιο Τσαμπίκο Καλοπήτα και το σωματείο «Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου» και εκπροσωπείται νόμιμα από τον πρόεδρό του κ. Δημήτριο Γρηγοριάδη.
Οπως εξέθεσαν στην αναφορά που υποβλήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 και παραμένει επίκαιρη στο νησί της Ρόδου υφίσταται ένα υπερμεγέθες περιβαλλοντικό ζήτημα.
Η ανεξέλεγκτη απόρριψη ΑΕΚΚ (Απόβλητα Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων) που προέρχονται από οικοδομικές και χωματουργικές εργασίες, σε αυτοσχέδιους και παράνομους ΧΑΔΑ, έχει αφενός ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του φυσικού τοπίου και την ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή, αφετέρου πιθανόν να ευθύνεται για κάποιες από τις φυσικές καταστροφές (πλημμύρες πυρκαγιές) που έχουν πλήξει το νησί στα τελευταία έτη.
Οπως εξέθεσαν, πέρα από τους καταγεγραμμένους και παράνομους ΧΑΔΑ οι οποίοι βρίσκονται διάσπαρτοι στο νησί της Ρόδου και συντελούν στην ετήσια καταδίκη της χώρας μας από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε καταβολή προστίμων για την περιβαλλοντική ρύπανση, καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες συντήρησης, αύξησης και δημιουργίας νέων μπαζοτόπων εντός δημοσίων ή/και ιδιωτικών ακινήτων, εντός δασικών και προστατευόμενων περιοχών.
Τα παραπάνω αδικήματα συντελούνται από άγνωστα σε εμάς άτομα με αποτέλεσμα τη δημιουργία και λειτουργία παράνομων «διαλογητηρίων» στερεών αποβλήτων (μπαζών) και τη λειτουργία αυτοσχέδιων ΧΑΔΑ στο νησί της Ρόδου με κίνδυνο πρόκλησης αρνητικών επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία, στους ζωντανούς οργανισμούς και στα οικοσυστήματα (ρύπανση), στην οικολογική ισορροπία, στην ποιότητα ζωής και στην υγεία των κατοίκων, στην ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά και τις αισθητικές αξίες (υποβάθμιση) αλλά και φυσικών καταστροφών (πυρκαγιών και πλημμυρών).
Στο νησί της Ρόδου, όπως τόνισαν, υπάρχει πλήθος παράνομων χωματερών οι οποίες προϊόντος του χρόνου συντηρούνται, αυξάνονται και πληθύνονται.
Σε πολλές από αυτές υπάρχουν επικίνδυνα για την δημόσια υγεία απόβλητα όπως αμίαντος.
Επεσήμαναν εξάλλου ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση στις επιταγές των νόμων περί προστασίας του Περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπ’ αρ. πρωτ. 19552/15-04-2021 έγγραφο της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου, μόνο στο νησί της Ρόδου υπάρχουν καταγεγραμμένες είκοσι δυο (22) παράνομες χωματερές/μπαζότοποι. Οι μπαζάτοποι αυτοί συνεχώς αυξάνονται.
Αν και, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, στο νησί της Ρόδου παράγονται πάνω από 100.000 τόνοι ΑΕΚΚ ετησίως, φέτος έχει αποτεθεί προς επεξεργασία μόλις το 2% της, τεκμαιρώμενης, ετήσιας παραγωγής ΑΕΚΚ.
Παράλληλα, σύμφωνα με το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (ΚΥΑ οικ. 63083/5402/2016) τα εκτιμώμενα απόβλητα για το σύνολο της περιφέρειας για το 2020 είναι 80.687 τόνοι/έτος και αφορούν τα απόβλητα Κατασκευών & Κατεδαφίσεων (εξαιρούνται τα απόβλητα εκσκαφών).
https://www.dimokratiki.gr/11-05-2024/tin-deftera-i-engrafes-exigisis-antidimarchou-gia-tin-diachirisi-ton-paranomon-chada-sto-nisi-tis-rodou/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.