Ρεπορτάζ

Απορρίφθηκε η προσφυγή για ακύρωση προστίμου του ΣΔΟΕ

Με την υπ΄αρίθμ. 210/2014 απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου απορρίφθηκε ως εκπρόθεσμη η προσφυγή που άσκησε ένας επενδυτής από τη Νότια Ρόδο για την ακύρωση προστίμου που του υπέβαλε η ΔΟΥ Ρόδου μετά από έλεγχο του ΣΔΟΕ Νοτίου Αιγαίου, ύψους 112.383.50 ευρώ.
Ο επενδυτής, που είναι κατηγορούμενος για αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων κατ’ εξακολούθηση, είχε ζητήσει να αναβληθεί η υπόθεση ενόψει εκδίκασης ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου της προσφυγής του κατά του προστίμου αλλά και ανάλογης προσφυγής, που έχει υποβάλει η εκδότρια των φερομένων ως εικονικών τιμολογίων στην οποία φέρεται να ισχυρίζεται ότι οι εργασίες πράγματι έχουν εκτελεστεί από το σύζυγό της και έχουν τιμολογηθεί από την ίδια.
Το Διοικητικό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του ως εκπρόθεσμη.
Το δικαστήριο έχει αναστείλει εξάλλου μέχρι αμετακλήτου κρίσεως επί της ως άνω υποθέσεως την εκδίκαση άλλης με κατηγορούμενο τον ίδιο επενδυτή για το αδίκημα της κοινής απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δηµοσίου, σε βαθµό πληµµελήµατος, µε προξενηθείσα ζηµία ιδιαιτέρως µεγάλη, ανερχόµενη στο ποσό των 21.698,12 ευρώ και για απάτη σε βάρος των οικονοµικών συµφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, σε βαθµό πληµµελήµατος, καθώς η περιουσιακή βλάβη του γενικού προϋπολογισµού των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ανέρχεται στο ποσό των 30.273,18 ευρώ.
Η έρευνα για την υπόθεση, όπως έγραψε η “δημοκρατική”, ξεκίνησε µετά από καταγγελίες για επιδοτούµενη επένδυση κατασκευής και λειτουργίας συγκροτήµατος τουριστικών επιπλωµένων κατοικιών.
Το συγκεκριμένο έργο επιδοτήθηκε σε ποσοστό 60% επί της εγκεκριμένης αξίας του που προσδιορίστηκε από την αρμόδια επιτροπή στο ποσό των 262.089 ευρώ. Η τελική αξία του, σύμφωνα με τον επιδοτούμενο, ήταν 330.229,99 ευρώ. Την απόφαση έγκρισης της επιδότησης εξέδωσε την 6η Φεβρουαρίου 2007 και αφού προηγήθηκαν άλλα στάδια εγκρίσεων ο πρώην γενικός γραμματέας της Περιφέρειας κ. Χαράλαμπος Κόκκινος. Στα πλαίσια του ελέγχου που διενεργήθηκε επιθεωρητές ήλεγξαν την ύπαρξη ή μη συμβάσεων εργασίας και ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων που όφειλε να απασχολεί ο επενδυτής, τις απαιτούμενες άδειες και εγκρίσεις λειτουργίας της επένδυσης, τα λογιστικά βιβλία και τις υποχρεώσεις από την Εθνική Νομοθεσία για τη λειτουργία της, το αρχείο με τα πρωτότυπα παραστατικά δαπάνης καθώς και όλα τα δικαιολογητικά που αφορούν την επένδυση τουλάχιστον για τρία έτη μετά την πληρωμή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του τελικού υπολοίπου του Επιχειρησιακού Προγράμματος και την πινακίδα δημοσιότητας αναρτημένη σύμφωνα με σχετικό υπόδειγμα.
Από τον συγκεκριμένο έλεγχο που περιορίστηκε στη τήρηση ή μη των συμβατικών υποχρεώσεων του επενδυτή διαπιστώθηκε ότι τηρήθηκαν οι τύποι που προβλέπει ο νόμος.
Ακολούθησε όμως και δεύτερος, τόσο από την Εισαγγελία όσο και από το ΣΔΟΕ για τυχόν χρησιμοποίηση εικονικών τιμολογίων.
Για τη συγκεκριμένη επένδυση, εξασφαλίστηκε επιδότηση και σύμφωνα με το περιεχόμενο μιας εξώδικης πρόσκλησης – όχλησης εργολάβου, που κατέθεσε σχετικώς, τόσο ενώπιον του ΣΔΟΕ, όσο και ενώπιον του Πταισματοδίκη, πείσθηκε να εκδώσει τιμολόγια ύψους 112.383,50 ευρώ προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο δικαιούχος στη λήψη επιδότησης από πρόγραμμα αγροτουρισμού, ερίζοντας μάλιστα για το ό,τι δεν κατεβλήθη ο αναλογούν ΦΠΑ των εικονικών τιμολογίων.
Ο εργολάβος, που έχει κηρύξει πλέον παύση λειτουργίας τόσο της δικής του όσο και της επιχείρησης της συζύγου του, ομολόγησε ενώπιον των ελεγκτών ότι τα τιμολόγια που είχε εκδώσει ήταν εικονικά προς εξασφάλιση της επιδότησης του δικαιούχου.
Υποστήριξε δε ότι το έργο υλοποιήθηκε από «παράνομους» εργάτες, κυρίως αλλοδαπούς και για το λόγο αυτό ο δικαιούχος της επιδότησης δεν μπορούσε να εξασφαλίσει νόμιμα τιμολόγια. Απευθύνθηκε σ΄αυτόν, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει, για να τον εξυπηρετήσει με τη δέσμευση ότι θα του κατέβαλλε τον ΦΠΑ ενώ του ζήτησε να αναγράψει στα τιμολόγια συγκεκριμένες αξίες εργασιών και υλικών οι οποίες δεν αντιστοιχούν στο έργο που εκτέλεσε.
Εν πάση περιπτώσει ο επενδυτής φέρεται κατά το χρονικό διάστημα από την 3η Ιανουαρίου 2008 έως και την 28η Φεβρουαρίου 2008, κατά τη διάρκεια των εργασιών για την ανέγερση συγκροτήματος τουριστικών κατοικιών με παράλληλες δραστηριότητες αγροτουρισμού, η οποία δραστηριότητά του επιδοτείτο από το Ελληνικό Δημόσιο κατά ποσοστό 41,67% επί ποσοστού 60% επί της επιλέξιμης δαπάνης έλαβε εννέα Τιμολόγια Παροχής Υπηρεσιών συνολικής καθαρής αξίας 112.383,50 ευρώ, για υπηρεσίες και οικοδομικής φύσεως εργασίες που ήταν εικονικά.
Φέρεται παραπέρα ενώ γνώριζε την εικονικότητα των τιμολογίων να προσήλθε ενώπιον των αρμοδίων υπαλλήλων της Διεύθυνσης Γεωργικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και να κατέθεσε αίτηση περί πληρωμής της δεύτερης δόσης της εγκριθείσας επιχορήγησης για την υλοποίηση του επενδυτικού του σχεδίου παριστάνοντας ψευδώς ότι το ύψος των συναλλαγών και συνακόλουθα το κόστος των σχετικών εργασιών και δαπανών στις οποίες προέβη ανερχόταν στο συνολικό ποσό των 112.383,50 ευρώ αντί του πραγματικού δαπανηθέντος ποσού ύψους μόλις 25.598,02 ευρώ.
Θυμίζουμε ότι ο πρώην Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ Κ. Χατζηδάκης, με απόφαση που δημοσιεύσε στη “Διαύγεια” επέβαλε δημοσιονομική διόρθωση στο έργο.
Το συνολικό ποσό της δημοσιονομικής διόρθωσης διαμορφώνεται, σε 66.230,10 € και αφορά στις δαπάνες που σχετίζονται με μη νόμιμα φορολογικά παραστατικά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου