Στην τελική ευθεία βρίσκεται η θεσμοθέτηση ενός νέου πλαισίου ρύθμισης οφειλών προς τη ΔΕΗ, σύμφωνα με ενημέρωση που είχε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, ο οποίος είχε αναδείξει το πρόβλημα καταθέτοντας Ερώτηση στη Βουλή, από τις 25 Απριλίου.
Ο κ. Κόνσολας είχε επισημάνει την ανάγκη να υπάρξει ένα νέο πλαίσιο ρυθμίσεων αφού οι οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς τη ΔΕΗ, υπερβαίνουν τα 2 δις ευρώ.
Εντός του επόμενου δεκαημέρου, θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, προκειμένου να καθορίσει το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών προς την επιχείρηση.
Σε δήλωσή του ο κ. Κόνσολας τονίζει:
«Άνοιξε ο δρόμος για να ρυθμιστούν οφειλές πολιτών και επιχειρήσεων προς τη ΔΕΗ, ένα ζήτημα κομβικής σημασίας που είχα θέσει από τον Απρίλιο.
Αρκεί η ρύθμιση αυτή να μην είναι άτολμη και αναποτελεσματική.
Η προκαταβολή πρέπει να μειωθεί στο 10% του ποσού και το ποσό των δόσεων πρέπει να κυμαίνεται, ανάλογα με την οφειλή, και να φτάνει ακόμα και τις 80 δόσεις.
Είναι ο μόνος τρόπος για να δοθεί διέξοδος σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις αλλά και να υπάρξουν έσοδα για τη ΔΕΗ.
Η διοίκηση της ΔΕΗ οφείλει να διαμορφώσει, όμως, ένα ειδικό πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών των επιχειρήσεων που έχουν εποχικό χαρακτήρα, όπως είναι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού».
Υπενθυμίζεται ότι το περιεχόμενο της Ερώτησης που είχε καταθέσει ο κ. Κόνσολας από τις 24 Απριλίου, έχει ως εξής:
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΘΕΜΑ: «Δημιουργία νέου πλαισίου ρύθμισης οφειλών προς τη ΔΕΗ, με αύξηση του αριθμού των δόσεων»
Κύριε Υπουργέ,
Οι ανεξόφλητες οφειλές και οι απλήρωτοι λογαριασμοί πολιτών και επιχειρήσεων προς τη ΔΕΗ, υπερβαίνουν πλέον τα 2 δις ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2014, στην κατανάλωση μέσης τάσης οι ανεξόφλητες οφειλές ανέρχονταν στα 259,2 εκ. ευρώ, εκ των οποίων το 38% των οφειλετών είναι βιομηχανικοί καταναλωτές, το 22% εμπορικοί, το 8% αγροτικοί ενώ το 32% των οφειλών προέρχεται από την κατανάλωση ρεύματος στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Στην κατανάλωση χαμηλής τάσης, δηλαδή σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, οι οφειλές προς τη ΔΕΗ ανέρχονται σε 1.072 δις ευρώ.
Είναι εμφανές ότι η αύξηση των οφειλών προς τη ΔΕΗ οφείλεται στην αδυναμία πολιτών και επιχειρήσεων να ενταχθούν και να ανταποκριθούν με συνέπεια, στο ισχύουν πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών, που ισχύει στην επιχείρηση.
Πέρα από τις συνέπειες της κρίσης και της ύφεσης, υπάρχουν επιχειρήσεις που η λειτουργία τους έχει εποχικό χαρακτήρα, όπως είναι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, οι οποίες δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τη ΔΕΗ, κατά τη διάρκεια των μηνών που δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν.
Η διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου ρυθμίσεων οφειλών προς τη ΔΕΗ, με μεγαλύτερο αριθμό δόσεων, είναι επιβεβλημένη. Θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα παράσχει ρευστότητα στην επιχείρηση.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
Εάν προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου ρυθμίσεων οφειλών προς τη ΔΕΗ, με την αύξηση του αριθμού των δόσεων.
Εάν στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας υπάρξει μέριμνα για την ένταξη σε ειδικό πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών των επιχειρήσεων που έχουν εποχικό χαρακτήρα, σε ό, τι αφορά στη λειτουργία τους.
Ποιες είναι οι σημερινές οφειλές προς τη ΔΕΗ των καταναλωτών μέσης και χαμηλής τάσης.
Ποιες είναι οι οφειλές του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς τη ΔΕΗ.
Εάν ασκείται έλεγχος από το Υπουργείο σχετικά με την εφαρμογή του ισχύοντος πλαισίου ρυθμίσεων οφειλών από τη ΔΕΗ, σε ό, τι αφορά στην τήρησή του, από την επιχείρηση και αν αντιμετωπίζονται όλοι οι οφειλέτες με τον ίδιο τρόπο.
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου