Ειδήσεις

Παράταση του προγράμματος έως το 2016 ζητά η Ελλάδα

Την επέκταση του τρέχοντος προγράμματος το οποίο λήγει στις 30 Ιουνίου, έως τον Μάρτιο του 2016 οπότε και ολοκληρώνεται η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης, ζητά σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά ως λύση στο αδιέξοδο της διαπραγμάτευσης.
Στο πλάνο αυτό, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, εντάσσεται ως προϋπόθεση αφενός τα προαπαιτούμενα που θα ζητηθούν να τεθούν στη συμφωνία τώρα και να είναι ενιαία και δεύτερον να συμπεριλαμβάνεται δέσμευση από την πλευρά των δανειστών για ρύθμιση του χρέους.
Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για κονδύλια της υφιστάμενης συμφωνίας αξίας 23,5 δις ευρώ που μπορούν να φτάσουν για να καλύψουν τις ανάγκες έως το τέλος του 2016 μαζί με μερική πρόσβαση στις αγορές
Κυβερνητικοί κύκλοι επιμένουν ότι παρά την αλλαγή του κλίματος στην διαπραγμάτευση επί τα βελτίω, παραμένει η διαφωνία για του ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων και στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση περιμένει την αντιπρόταση των Θεσμών.
Παρότι πληροφορίες, έφεραν την κυβέρνηση ανοιχτή να υποχωρήσει στο ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος και να συζητήσει το 1% που επιθυμεί η πλευρά των δανειστών, πηγές του Μαξίμου, ξεκαθάρισαν πως: “Εξακολουθεί να υπάρχει διαφωνία στα πλεονάσματα. Η ελληνική πλευρά περιμένει τα σχόλια των Θεσμών στις προτάσεις της”.

Το αίτημα παράτασης
Το αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης για τρίτη φορά (η πρώτη έγινε τον Δεκέμβριο του 2014 από την προηγούμενη κυβέρνηση και η άλλη το Φεβρουάριο του 2015 από τη κυβέρνηση Τσίπρα), σημαίνει ότι έως τότε θα είναι διαθέσιμη και η χρηματοδότηση που συνδέεται με τη δανειακή σύμβαση.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δυνατότητες χρηματοδότησης της χώρας από το τρέχον πρόγραμμα είναι περίπου 23,5 δισ. ευρώ. Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι τα χρήματα αυτά μπορούν να προέλθουν από:
– Τα 10,9 δισ. ευρώ από ΤΧΣ. Πρέπει να υπάρξει απόφαση ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και για τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας.
– Τα 1,9 δισ. ευρώ από κέρδη των SMP’ς του 2014. Πρόκειται για ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες και δεν μας τα έχουν δώσει
– Τα 1,4 δισ. ευρώ από κέρδη των SMP’ς του 2015 [αυτά τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα απελευθερώνονται την 1η Ιουλίου].
– Τα 3,5 δισ. ευρώ υπάρχουν από τα roll over των ANFA’ς ομόλογων που έχουν στην κατοχή τους οι εθνικές κεντρικές τράπεζες. Τον Νοέμβριο του 2012 αποφασίστηκε να γίνονται roll over ορισμένα ομόλογα του ελληνικού κράτους για να υπάρξει διευκόλυνση του κράτους. “Ο Β. Σόιμπλε είχε διαβεβαιώσει τον Γ. Στουρνάρα ότι θα καλύψει αυτά τα χρήματα. Δεν το έκανε ποτέ. Πρέπει να πιέσουμε να εφαρμοστεί η διαβεβαίωση του Σόιμπλε σήμερα” ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
– Τα 4 δισ. ευρώ μπορούν να βρεθούν νόμιμα με μετάθεση της πληρωμής των τόκων του δεύτερου δανείου από EFSF [50 δισ. ευρώ] που δόθηκε για το PSI. Μετάθεση πληρωμής τόκων έγινε και στο πρώτο δάνειο, αναφέρουν.
– Ακόμα μας “χρωστάνε” την τελευταία δόση του 1,8 δισ. ευρώ. Νομικά αν μας δώσουν αυτή τη δόση τελειώνει και το πρόγραμμα, επισημαίνουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.
Συνολικά “μαζεύονται” περίπου 23,5 δισ. ευρώ, υπολογίζουν και εκτιμούν ότι “μ’ αυτά τα χρήματα καλύπτεται το χρηματοδοτικό μας κενό μέχρι το τέλος του 2016 και αν υπάρξει κάποιο κενό αυτό θα είναι μικρό προς το τέλος του 2016 κα μπορεί το ποσό αυτό να βρεθεί από τις αγορές”.
Υπενθυμίζεται ότι η Wall Street Journal επικαλούμενη τρεις πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων ανέφερε σε δημοσίευμά της τη Δευτέρα 8 Ιουνίου, ότι την επέκταση του προγράμματος την έχουν προτείνει οι πιστωτές της Ελλάδας.

Το ελληνικό αίτημα για το χρέος
Σημειώνεται ότι και στις δύο προτάσεις της προς τους δανειστές η κυβέρνηση θεωρεί ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμφωνία τη ρητή δέσμευσή τους για τον τρόπο και τον χρόνο της διευθέτησης του ζητήματος του χρέους. Σύμφωνα με τα κείμενα των ελληνικών προτάσεων που έχουν διαρρεύσει, η ελληνική κυβέρνηση ζητά να καλυφθούν οι δόσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου προς την ΕΚΤ συνολικού ύψους 6,4 δισ. ευρώ, απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM.
capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου