Ειδήσεις

Στον «αέρα» ακόμα οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ!

  • Οι πιέσεις είναι τεράστιες και όσο η Κυβέρνηση κάνει υποχωρήσεις, οι δανειστές ζητούν και άλλες

Να κρατηθεί ζωντανή στην διαπραγμάτευση προσπαθεί τώρα η Αθήνα, αλλά και να αποφύγει πιέσεις για ακόμη μεγαλύτερες υποχωρήσεις της τελευταίας στιγμής. Το γήπεδο των διαπραγματεύσεων γίνεται πλέον επικίνδυνα «κατηφορικό και ολισθηρό» για την κυβέρνηση, που σχεδιάζει να απαντήσει και με μονομερείς ενέργειες για να απειλήσει όσους την περιμένουν στη γωνία για ακόμα μεγαλύτερες παραχωρήσεις –δηλαδή κατάργηση και της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά αλλά και του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 6,5%.
Πριν από όλα αυτά όμως, η Αθήνα αναμένει την γραπτή ανακοίνωση των Θεσμών για την καινούργια πρόταση που παρέδωσαν γραπτώς στα χέρια του Πιέρ Μοσκοβισί οι κύριοι Παππάς και Τσακαλώτος.
Η νέα ελληνική πρόταση προβλέπει:
 1ον) για το νέο ΦΠΑ:
– ο μεσαίος συντελεστής θα ανέβει από το 11% που είχε προταθεί, στο 12%. Στο Brussels Group όμως συζητούσαν ακόμα και για αύξηση στο 13% ή να μετακινηθούν περισσότερα τρόφιμα στο 23%.
– ο υπερμειωμένος συντελεστής συζητείται να πάει από το 6% στο 6,5%.
Στόχος είναι επιπλέον έσοδα περίπου 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο, δηλαδή από τα 900 εκατ. ευρώ να αυξηθούν στα 1,2-1,3 δισ ευρώ.
Τα 350 εκατ. ευρώ ακυρώνονται όμως αν διατηρηθεί η έκπτωση 30% του ΦΠΑ στα νησιά.
Αν και δεν καταγράφεται στην πρόταση που δόθηκε στον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, η κυβέρνηση αναγκάζεται να εξετάσει κατάργηση της έκπτωσης. Εναλλακτικά, θα απαιτηθούν ισοδύναμα 350 εκατ. ευρώ για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών στο Αιγαίο, που όμως δεν έχουν βρεθεί.
2ον) για το πρωτογενές πλεόνασμα:
Η Αθήνα ανεβάζει τον πήχη του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 270 εκατ. ευρώ για το 2015, δηλαδή αντί για 0,6% του ΑΕΠ στο 0,75% και κατά 450 εκατ. ευρώ για την επόμενη χρονιά, δηλαδή από το 1,5% στο 1,75%. Οι δανειστές επιμένουν όμως ακόμη σε πλεόνασμα 1% φέτος και 2% για το 2016. Η πίεση αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε μία καταληκτική πρόταση τις επόμενες μέρες ή ώρες, για πλεόνασμα 0,8%-0,9% του ΑΕΠ φέτος και 1,8% το 2016.

 3ον) «Ρήτρα χρέους»:
«Κλειδί» για τυχόν συμφωνία θα αποτελέσει το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση δεν δέχεται (όπως της είχε προταθεί παρασκηνιακά) υποσχετική για συζήτηση του θέματος στο μέλλον (πχ από Σεπτέμβριο) αλλά δέσμευση των δανειστών «πώς και πότε θα κλείσει το θέμα». Επί του παρόντος πάντως, οι δανειστές δεν έχουν φέρει επισήμως στο τραπέζι σχέδιο για το ελληνικό χρέος.
Όσον αφορά στο χρηματοδοτικό “κενό” του 2016, η Αθήνα υποστηρίζει ότι μπορεί να καλυφθεί με περίπου 29 δισ ευρώ από τα αδιάθετα κεφάλαια του ΤΧΣ, τα κέρδη του Ευρωσυστήματος, τη μετακύλιση της πληρωμής τόκων, την καταβολή εκκρεμών δόσεων, την αξιοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος, την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων.
Λάθη στις
διαπραγματεύσεις
Ακόμα και αν η ανακοίνωση της Κομισιόν δεν μιλά για πλήρη συμφωνία, αρκεί να αναγνωρίζει πως η Αθήνα καταβάλλει προσπάθειες για να διαμορφωθούν οι όροι για μία συνομιλία Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ σήμερα στις Βρυξέλλες.
Οι πιέσεις πάντως είναι τεράστιες και όσο η κυβέρνηση κάνει υποχωρήσεις, οι δανειστές ζητούν και άλλες.
Είναι ενδεικτικό ότι πριν καλά-καλά πάρει στα χέρια του τις 6 σελίδες των ελληνικών προτάσεων ο Πιέρ Μοσκοβισί, άρχισαν οι διαρροές σε διεθνή πρακτορεία πως η Κομισιόν τις απορρίπτει σαν ανεπαρκείς, ημιτελείς και πρόχειρες.
Ωστόσο, κοινοτικές πηγές έφτασαν στο σημείο να επικοινωνήσουν ακόμα και με Έλληνες δημοσιογράφους (που συνήθως αυτοί τις αναζητούν) για να ρωτήσουν και να μάθουν πώς διαρρέονται αυτά, πριν καν οι προτάσεις εξεταστούν!

Η απάντηση κρύβεται στο Brussels Group και στους τεχνοκράτες που βρήκαν λειψές και μη πειστικές τις ελληνικές προτάσεις, ανοίγοντάς τους την όρεξη για να επιμείνουν με μεγαλύτερες αξιώσεις, “καρφώνοντας” την Αθήνα για ανεπάρκεια.
Μάλιστα, Ελληνικές πηγές δεν έκρυβαν την απογοήτευση (ή και την οργή τους) για λάθος χειρισμούς επιτελών της κυβέρνησης, λέγοντας πως «ειδικά στο θέμα του ΦΠΑ, που είναι το πιο βαρύ φοροεισπρακτικό μέτρο και είναι γνωστό πως οι δανειστές υπερβάλουν και πιέζουν πολύ σκληρά και βρώμικα για υπέρογκες αυξήσεις, στείλαμε πρόχειρες και ατεκμηρίωτες προτάσεις χωρίς αριθμούς αλλά με … αγκύλες και τελείτσες (σσ: […]) και αυτό σημαίνει ότι αντί να τους αναχαιτίσουμε, στο τέλος θα αναγκαστούμε να υποχωρήσουμε ακόμα περισσότερο».

Δήλωση Δ. Κρεμαστινού για το καθεστώς ΦΠΑ των νησιών του Αιγαίου
Σε ερώτηση κοινοβουλευτικών συντακτών για τη θέση του ως προς το ΦΠΑ των νησιών και το σχετικό δημοψήφισμα, ο καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός έδωσε την εξής απάντηση:
«Καταρχήν θα ήθελα να ευχηθώ να αντιληφθεί η Κυβέρνηση ότι η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά αποτελεί εθνικό θέμα και όχι απλά οικονομικό θέμα. Γιατί η οικονομική συρρίκνωση των νησιών θα οδηγήσει σε μετανάστευση των πληθυσμών τους και αλλοίωση της σύνθεσης του πληθυσμού λόγω του μεταναστευτικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα. Κατά συνέπεια, έστω και την τελευταία στιγμή, θα πρέπει η Κυβέρνηση να αναζητήσει άλλα ισοδύναμα μέτρα και να εισηγηθεί στους λεγόμενους «θεσμούς» να απαλειφθεί αυτός ο όρος.
Διαφορετικά, όπως τόνισα και στη σύσκεψη των δημάρχων των νησιών του Αιγαίου που έγινε πριν από λίγες μέρες στην Αθήνα, θα πρέπει να ζητήσουν ακρόαση και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον οποίο πρέπει να θίξουν την εθνική διάσταση του θέματος δηλαδή το γιατί η οικονομική συρρίκνωση των νησιών θα οδηγήσει σε αλλοίωση του πληθυσμού τους. Τους τόνισα επίσης ότι, ως Πρόεδρος τη Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής την τελευταία 5ετία, σε κάθε μου επαφή με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας έθετα την εθνική διάσταση του θέματος. Έτσι, παρότι η Τρόικα και στα 2 μνημόνια ρητά απαιτούσε την εξίσωση του οικονομικού καθεστώτος των νησιών με της υπόλοιπης Ελλάδας, ουδέποτε οι τότε Κυβερνήσεις έφεραν τον εφαρμοστικό νόμο στη Βουλή και το οικονομικό καθεστώς των νησιών προστατεύτηκε. Τώρα, δυστυχώς, η ίδια η Κυβέρνηση πρότεινε προς τους λεγόμενους «θεσμούς» την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Για αυτό, άλλωστε, είναι και ακατανόητο.
Όσον αφορά την ερώτησή σας για δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στα νησιά για το θέμα, είναι κατά τη γνώμη μου αδιανόητο, περισσότερο μάλιστα όταν ακούγεται ότι το πρότεινε ο Υπουργός των Οικονομικών. Γιατί, απλούστατα, το Σύνταγμα ρητά αναφέρει ότι δεν μπορούν να διεξαχθούν δημοψηφίσματα με δημοσιονομικό ερώτημα. Προφανώς ο συνταγματικός νομοθέτης είχε τον κοινόν νουν για να εντάξει αυτή τη διάταξη γιατί ποιος, π.χ., διανοείται ότι θα γίνει δημοψήφισμα που θα ερωτώνται οι πολίτες εάν εγκρίνουν την αύξηση της φορολογίας τους; Η απάντηση είναι αυτονόητη: 100% το δημοψήφισμα αυτό θα είναι αρνητικό όσον αφορά την αύξηση του ΦΠΑ. Αλλά και αν ακόμα υπήρχε περίπτωση διεξαγωγής του, σε τι θα ωφελούσε αφού εκ των προτέρων είναι γνωστή η απάντηση;».

Ο ΧΑΡ. ΚΟΚΚΙΝΟΣ
Την απογοήτευσή του για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται η κυβέρνηση το θέμα που αφορά τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ εξέφρασε σε συνέντευξή τύπου χθες ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης κ. Χαράλαμπος Κόκκινος.
Ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης ανήγγειλε πως εντός της θερινής περιόδου και πολύ πιθανό τον προσεχή Αύγουστο θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Ρόδο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.
«Ζούμε κρίσιμες στιγμές. Από τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων θα υπάρξουν επιπτώσεις θετικές ή αρνητικές στην κοινωνία στο πολιτικό σύστημα και σε όσους ασχολούνται με τα κοινά. Εκφράζω την απογοήτευσή μου για τις παλινωδίες της κυβέρνησης στο θέμα του ΦΠΑ. Άλλα λένε το πρωί και άλλα το βράδυ. Εκτιμώ πως δεν υπάρχει σταθερή γραμμή στις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης κ. Χαράλαμπος Κόκκινος.
Ο κ. Κόκκινος αναφέρθηκε και στην επιστολή που έστειλε στους περιφερειάρχες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Σε συνάντηση στην Κρήτη αύριο (σ.σ. σήμερα) θα διανεμηθεί η επιστολή που έστειλα στην επιτροπή παράκτιων περιφερειών της Ευρώπης. Εκτός από την τουριστική ανάπτυξη θα αναφερθώ και στη σημασία που έχουν οι μειωμένοι συντελεστές για τα νησιά του Αιγαίου», δήλωσε ο κ. Χαράλαμπος Κόκκινος.

Ο Βαρουφάκης και το «δημοψήφισμα»

Στην οικονομική εφημερίδα «Ημερησία» δημοσιεύθηκε χθες το ακόλουθο σχόλιο:
Ενα αστείο δημοψήφισμα
O tempora o mores!
Με προτροπή του Γ. Βαρουφάκη και με την καθοδήγηση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου επιχειρείται η διενέργεια δημοψηφίσματος κατά της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά.
Πρόκειται για ακόμη ένα τρελό σχέδιο με το οποίο συμφωνεί φυσικά σύμπασα η νησιωτική κοινωνία.
Φυσικά το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος μ’ αυτά τα χαρακτηριστικά είναι δεδομένο. Άλλωστε η Ελλάδα δεν είναι Ελβετία, όπου σε πρόσφατο δημοψήφισμα οι εκλογείς ψήφισαν κατά της αύξησης των μισθών.
Εδώ αριστεροί, δεξιοί, κεντρώοι, σοσιαλιστές, όλοι οι «πατριώτες» θα ψηφίσουν «όχι».
Εντύπωση όμως προκαλεί και το γεγονός ότι για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος συναινεί και υπερθεματίζει και ο υπουργός Οικονομικών.
Προφανώς για να επιχειρηματολογήσει στον Σόιμπλε ότι «μίλησε» ο λαός.
Το ίδιο περίεργα σκέπτεται και ο περιφερειάρχης, που πρωτοστατεί υπέρ του δημοψηφίσματος, για να δείξει ότι συμπάσχει με τον λαό…
Μάλιστα, αυτός έχει έτοιμο και το ερώτημα που θα τεθεί. Είναι τόσο απλό και περιεκτικό.
«Πιστεύετε ότι στα νησιά του Αιγαίου έχουν καλυφθεί οι ζωτικές και βασικές ανάγκες που απορρέουν από τη νησιωτικότητα και ότι στην Ελλάδα έχουν εφαρμοστεί ειδικές νησιωτικές πολιτικές όπως αυτές επιβάλλονται από το Σύνταγμα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και βρίσκουν εφαρμογή σε άλλες νησιωτικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως, π.χ. στα νησιά Μαδέρα, Αζόρες, Κανάρια, Θέουτα, Μελίγια, Κορσική;».
Αστεία πράγματα…
Εξάλλου ο «Ελεύθερος Τύπος» δημοσίευσε χθες το ακόλουθο σχόλιο:

«ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ – ΠΑΡΩΔΙΑ»
«Κακώς έπεσαν στην παγίδα του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη οι τοπικοί παράγοντες των νησιών και δέχθηκαν την πρόταση του να οργανώσουν δημοψήφισμα για το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ. Είναι σαφές ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, εάν ποτέ γίνει, δεν θα παίξει κανένα ρόλο στην τελική απόφαση για τον ΦΠΑ των νησιωτών. Η κυβέρνηση έχει ήδη δεχθεί την κατάργηση των απαλλαγών και η παραίνεση Βαρουφάκη για διενέργεια δημοψηφίσματος είναι χωρίς κανένα νόημα. Προεκλογικά ο κ. Τσίπρας σε ομιλία του στη Ρόδο προκαλούσε τη Νέα Δημοκρατία ότι δεν θα περάσουν τα μέτρα Χαρδούβελη και έλεγε: «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα». Οι νησιώτες θα κατάλαβαν τώρα τι εννοούσε τελικά ο κ. Τσίπρας, που δεν έχει κανένα πρόβλημα να αυξήσει τον ΦΠΑ στο Αιγαίο».
(Είναι πλέον, ηλίου φαεινότερον, ότι όλα τα ΜΜΕ στην Ελλάδα, αλλά και οι πολίτες, συντάσσονται απολύτως με τις απόψεις που έχει εκφράσει από την πρώτη στιγμή «η δημοκρατική». Το «δημοψήφισμα» στερείται παντελώς λογικού και πολιτικού υποβάθρου και οδηγεί σε υποβάθμιση, αν όχι «γελοιοποίηση», του όλου προβλήματος).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου