Στο Βερολίνο πίνουν νερό στο όνομα του Ευκλείδη Τσακαλώτου και εύχονται να μείνει για πολύ ακόμη υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας. Πιστεύουν πως είναι ο άνθρωπός τους, ένας υπουργός Οικονομικών που ό,τι λέει το εφαρμόζει.
Την ίδια ώρα, χθες, η επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής ενέκρινε σε μια σύντομη διαδικασία την εκταμίευση της επόμενης δόσης για τη χώρα μας. Και μάλιστα, ενέκρινε το σύνολό της, δηλαδή και τα 10,5 δισ. ευρώ, άσχετα εάν αρχικά δοθεί στην Ελλάδα μία υποδόση 7,2 δισ.
Ανώτατοι αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης δήλωναν χθες πως μετά την έγκριση της δόσης προς την Ελλάδα, τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο, το ελληνικό θέμα θα έχει φύγει από την επικαιρότητα. Στόχος τους όμως είναι η Ελλάδα να μην απασχολήσει τα πρωτοσέλιδα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017, οπότε και θα διεξαχθούν στη Γερμανία εθνικές εκλογές.
Πολλοί είναι οι αξιωματούχοι που δηλώνουν στο Βερολίνο ότι τους έχει κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση το πώς μια αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα πέρασε τόσο σκληρά μέτρα και μάλιστα δίχως να υπάρξουν αντιδράσεις.
Οσο για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, παρακαλούν να παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα υπουργός Οικονομικών, λένε πως έχουν άριστη συνεργασία μαζί του, κυρίως επειδή ό,τι συμφωνείται το εφαρμόζει.
Χθες, η «Εφ.Συν.» απηύθυνε ερώτημα προς τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γέγκερ, λέγοντάς του πως πολλοί χαρακτηρίζουν το ελληνικό πρόγραμμα ιδιαίτερα σκληρό, στην ουσία βάναυσο.
Οπως απάντησε ο κ. Γέγκερ, «δεν ξέρω ποιος λέει πως το ελληνικό πρόγραμμα είναι βάναυσο. Η γερμανική κυβέρνηση δεν το είπε ποτέ και δεν ήταν. Ηταν ανάλογο της δύσκολης κατάστασης στην Ελλάδα.
Και μια άλλη λύση δεν ήταν τότε ούτε και τώρα δυστυχώς δυνατή. Να επισημάνουμε πως οι υπόλοιπες χώρες σε πρόγραμμα εφάρμοσαν τις μεταρρυθμίσεις, ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα και τελείωσαν. Η Ελλάδα προσπαθεί τη στιγμή αυτή με ζήλο, και είμαστε πολύ αισιόδοξοι πως θα το εφαρμόσει».
Πάντως στη γερμανική πρωτεύουσα επιμένουν πως τη μεγαλύτερη ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα φέρουν οι ίδιοι οι Ελληνες και κυρίως οι ελληνικές κυβερνήσεις. Παραδέχονται ότι εάν σήμερα όλοι είχαμε την πείρα που αποκτήσαμε τα τελευταία χρόνια, κάποια πράγματα θα γίνονταν αλλιώς. Αλλωστε –λένε– δεν υπήρχε ανάλογο παράδειγμα στο παρελθόν.
Ομως, όπως δηλώνουν στο Βερολίνο, σε καμιά περίπτωση δεν ευθύνονται αυτοί ή άλλοι Ευρωπαίοι για τη σκληρότητα των προγραμμάτων, αλλά οι Ελληνες, που δεν κατάλαβαν πως ολόκληρο το οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό σύστημα της χώρας ήθελε εκσυγχρονισμό.
efsyn.gr