Στο φιλόξενο εργαστήρι φιλμοκατασκευής «cine Chevalier» του Ιδρύματος Σταματίου ολοκληρώθηκαν με επιτυχία την Παρασκευή 7/6/2019 9πμ-2μμ, οι εργασίες ημερίδας αποτίμησης πιλοτικής δραστηριότητας Οπτικοακουστικού Γραμματισμού και Κινηματογραφικής Παιδείας στο σχολείο, με προσκεκλημένους τους/τις εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων που συμμετείχαν στην εκπαιδευτική δραστηριότητα που υλοποιήθηκε στις τάξεις των.
Με ζωηρό ενδιαφέρον οι επιμορφούμενοι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν ενεργά στα 2 εργαστήρια που υλοποιήθηκαν με εμψυχωτές το Γιώργο Τζεδάκη,Συντονιστή του Εργαστηρίου Φιλμοκατασκευής Cine Chevalier του Ιδρύματος Σταματίου και τον εκπαιδευτικό Αθανάσιο Τσάπελη, εμψυχωτή κινηματογραφικών εργαστηρίων και Πρόεδρο της Κινηματογραφικής Λέσχης Κω.
Στα εργαστήρια διαπραγματεύτηκαν θέματα τέχνης και τεχνικής κινηματογράφου(σενάριο, φωτογραφία, τη μορφή και το ύφος μιας ταινίας, μοντάζ κ.λπ.) υπογραμμίστηκε η σημασία της ταινίας μικρού μήκους ως διδακτικού μέσου στην τάξη. Πολύτιμη συνεισφορά στην βιωματική μας αποτέλεσε η προβολή της 6λέπτης ταινίας με τίτλο: «Πόση τιμωρία είναι αρκετή;», που εξέτασε ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας.
Είχαν προηγηθεί αναφορές για τη σχέση Αειφορίας και Κινηματογράφου από την Μάντα Φατσέα, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Αειφορίας, για το Κ.Π.Ε. Πεταλούδων σήμερα και τη μετατροπή του σε Κέντρο Εκπαίδευσης για την Αειφορία (Κ.Ε.Α.) από τον Υπεύθυνο λειτουργίας του Κέντρου Χάρη Συργιάννη,καθώς και για τον Οπτικοακουστικό Γραμματισμό και την Κινηματογραφική Παιδεία στο σχολείο από τον Πέτρο Σπανό, μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας.
Σημαντικό μέρος στις εργασίες της ημερίδας – όχι, όμως, όσο θα θέλαμε – είχε η συζήτηση μεταξύ των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν σ´ αυτή, για τηναποτίμηση της πιλοτικής δραστηριότητας η οποία υλοποιήθηκε για ένα τρίμηνο σε είκοσι Δημοτικά Σχολεία και στο Γυμνάσιο- Λ.Τ. της Χάλκης. Με αναστοχαστική διάθεση η εκπαιδευτικοί στις παρεμβάσεις τους κατέθεσαν τις βελτιωτικές τους παρατηρήσεις, ιδέες και προτάσεις οι οποίες προφανώς και θα αξιοποιηθούν από την Παιδαγωγική Ομάδα για την κατάρτιση ενός συνεκτικού εκπαιδευτικού προγράμματος «Οπτικοακουστικού Γραμματισμού – Κινηματογραφικής Παιδείας» ενσωματώντάς το στη θεματική «Περιβάλλον- Αειφορία- Πολιτισμός», στα προγράμματα του προσεχούς έτους στο Κ.Π.Ε. – Κ.Ε.Α. Πεταλούδων.
Τα προγράμματα Κινηματογραφικής Παιδείας μπορούν να προσφέρουν στον/στην εκπαιδευτικό ένα πολύτιμο εργαλείο, επικουρικό του σχολικού προγράμματος. Η μύηση στον πλούτο της Έβδομης Τέχνης διαμορφώνει όχι μόνο κινηματογραφική παιδεία αλλά και προσωπική ματιά πάνω στα πράγματα. Συμβάλλει στη διάπλαση αισθητικών κριτηρίων, στην καλλιέργεια της κριτικής ικανότητας και την ανάπτυξη της αντίληψης του παιδιού.
Πιο συγκεκριμένα, η προσέγγιση κοινωνικών προβλημάτων μέσα από κινηματογραφικές ταινίες(περιβαλλοντικά προβλήματα, ρατσισμός, ανθρώπινα δικαιώματα, οικογενειακές σχέσεις, φιλία κ.α.) προσφέρει ποικίλα ερεθίσματα στο μαθητικό κοινό για ανάδειξη της περιβαλλοντικής/αειφορικής διάστασης των κοινωνικών φαινομένων, κεντρική στόχευση της Εκπαίδευσης για την Αειφορία (Ε.Α.).
Ευχαριστούμε θερμά τους εισηγητές/εμψυχωτές της ημερίδας, τους/τις εκπαιδευτικούς για την ενεργό συμμετοχή τους και τον πλούσιο προβληματισμό τους, καθώς και το Ίδρυμα Σταματίου για την παραχώρηση του εργαστηρίου.
Ρόδος, 11/6/2019
Η Παιδαγωγική Ομάδα του Κ.Π.Ε.- Κ.Ε.Α Πεταλούδων