Με απόφαση, που εξέδωσε χθες το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου, απορρίφθηκε η αίτηση για την επικύρωση συμφωνίας εξυγίανσης, στο πλαίσιο του πτωχευτικού κώδικα, γνωστής ξενοδοχειακής εταιρείας της Ρόδου, που εδρεύει στους Πεύκους.
Η εταιρεία διατηρεί ευρύ πελατολόγιο στο οποίο συγκαταλέγονται μεγάλα τουριστικά πρακτορεία του εξωτερικού και διαχειρίζεται ιδιόκτητες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.
Τα τελευταία έτη εξαιτίας της εκτεταμένης ύφεσης, που πλήττει τη χώρα, κατά την διάρκεια του έτους 2009 προχώρησε στην έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου από τράπεζα ύψους 2,7 εκατ, ευρώ περίπου.
Είχε εξασφαλίσει επιστολή από την πιστώτρια τράπεζα η οποία διατηρεί απαίτηση ύψους 2.997.205 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε ποσοστό 50,79%, του συνόλου των υποχρεώσεών της.
Διαπραγματεύθηκε και με τους υπόλοιπους πιστωτές, και συγκέντρωσε ποσοστό της τάξεως του 65% για την κατάθεση αίτησης άμεσης επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης.
Είχε εξασφαλίσει δικαστικώς προληπτικά μέτρα, που απαγορεύουν τις ατομικές διώξεις, την ατομική και συλλογική αναγκαστική εκτέλεση των πιστωτών κατά της εταιρείας, τη λήψη και εκτέλεση οποιουδήποτε ασφαλιστικού μέτρου εις βάρος της, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης προσωρινής διαταγής την απαγόρευση καταγγελίας των διαρκών συμβάσεων (συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης), την απαγόρευση συνέχισης πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης και την δέσμευση των τραπεζικών της λογαριασμών.
Σύμφωνα με το σχέδιο εξυγίανσής της προβλέπεται η πλήρης αποπληρωμή των οφειλών της σε βάθος χρόνου 10 -12 ετών χωρίς κούρεμα και των οφειλών της στο δημόσιο και σε ασφαλιστικούς φορείς σε 10 έτη.
Στην δίκη άσκησαν κύρια παρέμβαση ο ΕΦΚΑ, η Α.Α.Δ.Ε. και δύο εταιρείες του νησιού και πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της συμφωνίας εξυγίανσης 35 υπάλληλοι.
Το δικαστήριο έκρινε ότι η εταιρεία δεν παρουσίασε στην αίτησή της το πραγματικό ύψος των εναντίον της απαιτήσεων, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί κατά την 31.3.2018, εμφανίζοντας μειωμένες τις οφειλές της προς τους μη συναινούντες πιστωτές της, μολονότι τελούσε σε γνώση του ακριβούς ύψους των οφειλών της προς αυτούς, χωρίς, μάλιστα, να προβαίνει στο επίμαχο σχέδιο εξυγίανσης και σε σχετική πρόβλεψη για τη ρύθμιση οφειλών από τους ονομαστικά αναφερόμενους μη συναινούντες πιστωτές της ως προς άλλες, πλην των συμπεριλαμβανομένων στο σχέδιο, απαιτήσεις τους, οι οποίες τυχόν δεν είχαν συμπεριληφθεί από παραδρομή, πλην, όμως, είχαν γεννηθεί ή και ενδεχομένως καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι την κατάρτιση της συμφωνίας εξυγίανσης.
Η μη συμπερίληψη, του συνόλου των εν λόγω απαιτήσεων, των ως άνω αντιδίκων της, είχε ως αποτέλεσμα τη συμπλήρωση της απαιτούμενης, κατά το άρθρο 100 παρ.1 ΠτΚ πλειοψηφίας του συνόλου των πιστωτών της, στην οποία προσδοκούσε, και τη συνακόλουθη επίτευξη συμφωνίας εξυγίανσης με τους ήδη συναινούντες πιστωτές της, χωρίς να απαιτείται και η σύμπραξη των προαναφερόμενων αντιδίκων της, η οποία, άλλως θα ήταν αναγκαία για την κατάρτιση της συμφωνίας αυτής, λόγω του πραγματικού ποσοστού στο οποίο ανέρχονται οι συνολικές τους απαιτήσεις σε βάρος της, που οπωσδήποτε επιδρά στο συνολικό ποσοστό των θιγόμενων πιστωτών της.
Κατ’ ακολουθία των ανωτέρω, το Δικαστήριο στην απόφασή του αναφέρει ότι δεν δύναται να επικυρώσει την υποβληθείσα συμφωνία μεταξύ των συναινούντων πιστωτών και της αιτούσας εταιρείας.
Την υπόθεση χειρίζονται οι δικηγόροι κ. Ανδρέας Αγγελίδης και Ιωάννης Κούκουλας.