Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού αναφορικώς με ένα βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητος σήμερα το πρωί με τίτλο για «ανεμπόδιστη διέλευση τουρκικού πλοίου έξω από την Κάλυμνο».
Ο προβληματισμός φυσικά δεν έγκειται στη λήψη του βίντεο από κάποιον πολίτη, αλλά στο γεγονός ότι όσοι το ανέβασαν και έγραψαν όσα έγραψαν υποτιμητικά για το Πολεμικό Ναυτικό, δεν έκαναν ένα τηλέφωνο στο ΓΕΝ να ζητήσουν διευκρινίσεις και «από εκεί και πέρα ας έκαναν ό,τι ήθελαν», καθώς έτσι «απλώς παίζουμε το παιχνίδι της Τουρκίας», όπως σημείωναν χαρακτηριστικώς.
Συμφώνως με πηγές του ΓΕΝ λοιπόν, επισημαίνονται τα εξής:
• Από το Σάββατο όλος ο Ελληνικός Στόλος είναι στο Αιγαίο, ενόψει της μεγάλης ασκήσεως «ΚΑΤΑΙΓΙΣ», που ξεκίνησε σήμερα το πρωί.
• Το Σαββατοκύριακο όλα τα πλοία του Στόλου είχαν καταπλεύσει στα λιμάνια 20 νησιών του Αιγαίου, μεταξύ των οποίων και αυτό της Καλύμνου, που αναφέρεται στο δημοσίευμα.
• Τα πλοία που είχαν καταπλεύσει στην Κάλυμνο απέπλευσαν από το νησί σήμερα το πρωί, ενώ συμφώνως με το δημοσίευμα το βίντεο με το τουρκικό πλοίο εμφανίζεται να έχει τραβηχτεί στις 8 το πρωί. Επομένως τα ελληνικά πλοία ήταν έτσι και αλλιώς στην περιοχή.
• Η απόσταση Καλύμνου και έναντι αυτής τουρκικών ακτών είναι μόλις 3 μίλια (περίπου 5 χιλιόμετρα) και τα σύνορα στην περιοχή είναι στη λεγόμενη «μέση γραμμή». Επομένως από το βίντεο δεν φαίνεται αν το πλοίο είναι στην ελληνική ή στην τουρκική πλευρά των θαλάσσιων συνόρων.
• Στην περίπτωση που αυτό είναι στην Ελληνική πλευρά, τότε το τουρκικό πολεμικό πραγματοποιεί την προβλεπόμενη από το Διεθνές Δίκαιο «αβλαβή διέλευση». Δηλαδή πλου στα χωρικά ύδατα άλλης χώρας με σταθερή ταχύτητα, τα πυροβόλα του σκάφους «δεσμευμένα» κατά τον διαμήκη άξονα του πλοίου, και λειτουργούντα μόνο τα ραντάρ ναυτιλίας αυτού και όχι τα ραντάρ οπλισμού.
• Σε κάθε περίπτωση τα σκάφη του Ελληνικού Στόλου έχουν τα μέσα να παρακολουθούν, να καταγράφουν και να διαπιστώνουν αν ένα τουρκικό πλοίο πραγματοποιεί ή όχι «αβλαβή διέλευση» και να πράττουν αναλόγως σε κάθε περίπτωση.
• Η παρακολούθηση ενός τουρκικού σκάφους, αλλά και του οποιουδήποτε σκάφους, μπορεί να πραγματοποιείται και με άλλους – «αφανείς» – τρόπους στην εποχή μας, που διαθέτει και χρησιμοποιεί το Ελληνικό ΠΝ.