«Ταφόπλακα» στην λειτουργία της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ έβαλε η κυβέρνηση διά της παραδοχής της, αρμοδίως, ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να… σώσει την εταιρεία!
Αυτό κατέστησε σαφές χτες, μετά από συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο και με τους εργαζόμενους της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, ο πρόεδρος της εταιρείας και αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Αγαπητός Πάλλας. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο αντιδήμαρχος δεν έκρυψε την ιδιαίτερη πικρία, απογοήτευση και αγανάκτησή του για τις εξελίξεις ενώ επέρριψε τις ευθύνες στην έλλειψη πολιτικής βούλησης από την κυβέρνηση:
«Τους τελευταίους μήνες, έγινε μια μεγάλη προσπάθεια σε ό,τι αφορά την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ. Με το που έληξε το καταστατικό της εταιρείας, τον Δεκέμβριο του 2018, αμέσως ξεκίνησαν οι επαφές και οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και ειδικά με τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριο Σαντορινιό ώστε να μπορέσει να δοθεί παράταση για δέκα χρόνια. Από την δική μας πλευρά μέσω των νομικών μας συμβούλων κ. Νίκου Πέρου και Μιράντας Λαού, ετοιμάσαμε την τροπολογία την οποία επεξεργάστηκε και η νομική υπηρεσία του υπουργείου, διαβεβαιώνοντάς μας ότι ήταν πολύ εύκολο να περάσει η τροπολογία. Ήταν απαραίτητο να παραμείνει σε λειτουργία η εταιρεία, αφού είναι γνωστή η προσφορά της στο νησί. Οι προγραμματικές συμβάσεις ήταν για 5 μήνες, αλλά οι εργαζόμενοι παρέμειναν πάντα στο πλευρό μας» τόνισε, εκφράζοντας την απόλυτη απογοήτευσή του για την κατάληξη της υπόθεσης.
«Την περασμένη Παρασκευή, δέχτηκα το τηλεφώνημα του κ. Σαντορινιού ο οποίος μου είπε ‘συγγνώμη δεν τα κατάφερα’. Δεν κρατάω κακία στον πρόεδρο αφού κι εκείνος προσπάθησε να στηρίξει τους εργαζόμενους. Είναι κρίμα μετά από 15 χρόνια, να έχει αυτή την κατάληξη», όπως ανέφερε.
Ο κ. Πάλλας ξεκαθάρισε πάντως πως ήταν θέμα ‘πολιτικής βούλησης’ αφού κανένας δεν προσπάθησε να στηρίξει εμπράκτως την εταιρεία κατηγορώντας ευθέως τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της περιοχής μας για ‘μία ακόμη απώλεια’.
«Όλα αυτά τα χρόνια, η Δωδεκάνησος και η Ρόδος μετράνε απώλειες. Το τελευταίο οχυρό που ήταν η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, έπεσε κι αυτό. Δεν μπορώ να κάνω τίποτε άλλο από το να προχωρήσω σε παύση της εταιρείας. Ειδάλλως, ρισκάρω τον εαυτό μου για παράβαση καθήκοντος. Είχα υποχρέωση να το κάνω στις αρχές του Γενάρη αλλά δεν το έκανα. Θα περιμένω τις εξελίξεις και μετά τις εκλογές, θα περιμένω τι θα γίνει. Είδα τον κ. Χατζημάρκο και ζήτησα μία συνάντηση με τον νέο δήμαρχο κ. Αντώνη Καμπουράκη. Θα αποφασίσω αργότερα τι θα κάνω. Δεν μπορώ να ρισκάρω παραπάνω…», είπε ο κ. Πάλλας.
Στην Περιφέρεια
Νοτίου Αιγαίου
Να σημειωθεί πως χτες, μετά την συνάντηση του κ. Πάλλα με τον περιφερειάρχη κ. Γ. Χατζημάρκο, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μετέβησαν οι εργαζόμενοι της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων σε Εταιρείες κλπ Νομικά Πρόσωπα Πρόληψης Φυσικών Καταστροφών & Προστασίας Περιβάλλοντος κ. Νίκο Ρεσβάνη ενώ παρών ήταν και ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος σε θέματα Επιχειρησιακής Ετοιμότητας και εντεταλμένος σε θέματα Εμπορίου και Ανάπτυξης κ. Χρήστος Ευστρατίου.
Μετά τη συνάντηση προέβησαν σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, διαβεβαιώνοντας πως έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στον κ. Γιώργο Χατζημάρκο:
«Δυστυχώς πληροφορηθήκαμε κι εμείς τα άσχημα νέα. Η τροπολογία μας δεν πέρασε τελικά στη Βουλή. Ενώ περιμέναμε να μας βοηθήσουν, τελικά δεν έγινε τίποτε αν και μας είχαν υποσχεθεί πολλά. Από εδώ και πέρα, όλες οι ελπίδες μας είναι στον περιφερειάρχη, στον κ. Ευστρατίου και στο νέο δήμαρχο Ρόδου. Ελπίζουμε να την σώσουμε την εταιρεία. Η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ δεν κοστίζει τίποτα στο κεντρικό κράτος αφού την χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Ειδικά για τον κ. Φώτη Χατζηδιάκο, θέλω να αναφέρω πως δεν έκανε απολύτως τίποτα. Μας έστελνε από εδώ κι από εκεί και δεν μας βοήθησε σε τίποτε», είπε ο κ. Ρεσβάνης.
Ο κ. Ευστρατίου υπογράμμισε τα εξής: «Πράγματι είναι λυπηρό το ανακοινωθέν για την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ. Εμείς ως Περιφέρεια, σταθήκαμε δίπλα στην εταιρεία και την χρηματοδοτήσαμε. Έγινε πολύ καλή δουλειά από τους εργαζόμενους και το γνωρίζουμε όλοι αυτό. Μετά τις εκλογές, θα έχουμε επαφές με το νέο υπουργό –όποιος κι αν είναι- ενώ θα έχουμε και συναντήσεις με το νέο δήμαρχο κ. Αντώνη Καμπουράκη για να συντονίσουμε τις κινήσεις μας. Ήδη ο κ. Χατζημάρκος έδωσε εντολή να τους προσλάβει η ΠΝΑΙ για δύο μήνες, μέχρι να βρεθεί λύση».
Για το θέμα προέβη σε δηλώσεις και η εκπρόσωπος της ΔΑΣ ΟΤΑ και ΠΑΜΕ κα Ντέπη Μιχαηλίδου, η οποία επέρριψε τις ευθύνες στην κυβέρνηση αλλά και στην πολιτική που ακολουθεί η δημοτική αρχή, λέγοντας πως «οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να είχαν διεκδικήσει πιο δυναμικά την μονιμοποίησή τους. Το ΠΑΜΕ επιβεβαιώθηκε γι άλλη μια φορά. Οι εργαζόμενοι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και θα πρέπει να έχουν μόνιμη και σταθερή εργασία. Αυτή την στιγμή, τους πετάνε στον δρόμο μετά από 15 ολόκληρα χρόνια» όπως ανέφερε.