Ειδήσεις

Πάρτι έχουν στήσει στην εγχώρια αγορά οι λαθρέμποροι ποτών

Λαθρεμπόριο, υψηλή φορολογία, αλλά και το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων αποτελούν το τρίπτυχο των βασικών προβλημάτων των Ελλήνων αποσταγματοποιών – προβλήματα αλληλένδετα μεταξύ τους. Ενδεικτική της κατάστασης που έχει προκαλέσει η υψηλή φορολογία, υπό την έννοια των διαδοχικών αυξήσεων του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα χρόνια της κρίσης, είναι η ευχή που εξέφρασε χθες, ενόψει εκλογών, στο πλαίσιο ημερίδας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ) Νίκος Καλογιάννης: «Τουλάχιστον ευελπιστούμε να μην έχουμε και άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις».

Σε ό,τι αφορά το λαθρεμπόριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κ. Ράγκος, αστυνόμος Α΄ από τη Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας, το 2017 η ΕΛ.ΑΣ. ασχολήθηκε με 208 υποθέσεις λαθρεμπορίου αλκοολούχων ποτών, το 2018 με 155 υποθέσεις, ενώ το α΄ τετράμηνο του 2019 έχει χειριστεί ήδη 16 υποθέσεις. Το λαθρεμπόριο αφορά κυρίως τα αποστάγματα και την άνυδρη αλκοόλη που χρησιμοποιείται για την παρασκευή τσίπουρου, χωρίς όμως να λείπει και το λαθρεμπόριο κρασιού, αλλά ακόμη και μπίρας. Το 2018 κατασχέθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. 59.036 λίτρα αποσταγμάτων, 30.711 λίτρα άνυδρης αλκοόλης, 12.967 λίτρα κρασιού, καθώς και 5.877 λίτρα λαθραίας μπίρας. Κατά το α΄ τετράμηνο του 2019, έχουν κατασχεθεί 3.565 λίτρα λαθραίων οινοπνευματωδών ποτών, καθώς και 1.024 λίτρα λαθραίου κρασιού.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη μελέτη που είχε πραγματοποιήσει πέρυσι το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για τον κλάδο των αλκοολούχων ποτών, υπολογίζεται ότι το 1/5 της συνολικής κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα είναι προϊόν λαθρεμπορίου και μόνο από το φαινόμενο αυτό –μη συμπεριλαμβανομένης δηλαδή της παράνομης διακίνησης χύμα αποστάγματος– τα διαφυγόντα δημόσια έσοδα σε όλη την αλυσίδα διάθεσης υπολογίζονται σε 130 εκατ. ευρώ.

Οι νόμιμες επιχειρήσεις παραγωγής αποσταγμάτων βρίσκονται αντιμέτωπες και με ακόμη έναν κίνδυνο. Εντός του 2019 αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση επί της προσφυγής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης εις βάρος της Ελλάδας, με την οποία ζητείται να πάψει να ισχύει ο μειωμένος κατά 50% συντελεστής ΕΦΚ στο τσίπουρο. Πριν από περίπου ένα μήνα η ρουμανική προεδρία της Ε.Ε. παρουσίασε στο Ecofin σχέδιο τροποποίησης της κοινοτικής οδηγίας 92/83, που προβλέπει αλλαγή στην περιγραφή του τσίπουρου έτσι ώστε το εν λόγω προϊόν να εξισωθεί φορολογικά με το ούζο. Το σχέδιο συνάντησε πολλές αντιδράσεις και αναμένεται να τεθεί εκ νέου στο προσεχές Ecofin την Παρασκευή. Ωστόσο, για τα φορολογικά ζητήματα απαιτείται ομοφωνία, κάτι που θεωρείται απίθανο να επιτευχθεί.

πηγή kathimerini.gr

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου