Αθλητικά

Επιχορήγηση, πρόγραμμα «Χίλων», αγώνες και υποδομές στην «ατζέντα» του ΣΕΓΑΣ

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε την Τετάρτη ο ΣΕΓΑΣ, στη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος της Κώστας Παναγόπουλος και ο γενικός γραμματέας, Βασίλης Σεβαστής είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για μια σειρά από σημαντικά θέματα που απασχολούν τον ελληνικό στίβο και να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για οικονομικά θέματα που ταλαιπωρούν όχι μόνο το ΣΕΓΑΣ, αλλά το σύνολο των Ομοσπονδιών.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας στην αρχή της ομιλίας του επέλεξε να κάνει μια παρουσίαση μέσα από την οποία φάνηκαν περίτρανα τα σημαντικά βήματα προόδου που έκανε τα τελευταία χρόνια ο ΣΕΓΑΣ, σε επίπεδο ανάπτυξης, εξέλιξης, σε αγωνιστικό, αλλά και οικονομικό επίπεδο, αφού χάρη στα δικά του έσοδα κατάφερε να μεγαλώσει τη δράση του.

Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ αφού έδωσε στοιχεία για την αύξηση των εγγραφών στα σωματεία, την αύξηση διεξαγωγής αγώνων, αλλά και τις διακρίσεις των αθλητών μας σε διεθνές επίπεδο, αναφέρθηκε σε οικονομικά ζητήματα, αλλά και στο πρόγραμμα “Χίλων”:

“Ο ΣΕΓΑΣ είναι υπέρ της θεσμοθέτησης ενός αξιοκρατικού συστήματος χρηματοδότησης των ομοσπονδιών. Θέλουμε περισσότερες διευκρινήσεις για το ποιες είναι οι παράμετροι, αλλά είμαστε υπέρ. Είναι, όμως, τέχνασμα ότι είναι το πρόγραμμα που οδήγησε στις περικοπές στις επιχορηγήσεις των Ομοσπονδιών. Η μείωση οφείλεται στην απόφαση του Αυγενάκη να περικόψει κοντά στα 1,5 με 2 εκ. στην κρατική επιχορήγηση σε σχέση με πέρυσι. Αν η Πολιτεία διέθετε τα ίδια ποσά για τον αθλητισμό με πέρυσι, τότε ο ΣΕΓΑΣ, αλλά και άλλες Ομοσπονδίες θα λάμβαναν περισσότερη επιχορήγηση, με βάση την αξιολόγηση τους στο πρόγραμμα Χίλων. Δε φταίει λοιπόν το πρόγραμμα, αλλά η πολιτική απόφαση Αυγενάκη να περικόψει εν μέσω πανδημίας ένα μεγάλο ποσό από τις αθλητικές Ομοσπονδίες. Όλοι στο ΣΕΓΑΣ αισθανόμαστε μεγάλη ικανοποίηση που ένα σύστημα αξιολόγησης καταλήγει στο ότι αυτή εδώ η Ομοσπονδία μόνη της, αντιπροσωπεύει το 1/5 της δράσης συνολικά του ερασιτεχνικού αθλητισμού στην Ελλάδα. Και είναι αυτό μια απόδειξη, ότι οι κόποι όλων των ανθρώπων έχουν πιάσει τόπο”, είπε αρχικά ο Παναγόπουλος και συμπλήρωσε:

“Τη στιγμή που οι περισσότεροι κλάδοι και οι περισσότεροι πολιτικοί προϊστάμενοι διεκδίκησαν και πέτυχαν αυξημένες χρηματοδοτήσεις για τους τομείς τους, στον αθλητισμό όχι μόνο δεν έχουμε επιπλέον στήριξη, αλλά έχουμε περικοπές. Τη στιγμή που το ίδιο Υπουργείο,  ανακοινώνει και ορθός το κάνει, πρόσθετες επιχορηγήσεις για τον πολιτισμό, ο αθλητισμός ως μόνο στοιχείο έχει τη μείωση της επιδότησης των Ομοσπονδιών. Ελπίζουμε και πιστεύουμε πως το λάθος θα αποκατασταθεί. Υπάρχει χρόνος και τρόπος. Η πρόταση του ΣΕΓΑΣ είναι απλή: έκτακτη χρηματοδότηση ομοσπονδιών 5εκ., λόγω πανδημίας με δύο κριτήρια: το πρόγραμμα “Χίλων” και τις δραστηριότητες που θα υλοποιήσουν οι ομοσπονδίες στο υπόλοιπο της χρονιάς. Ο ΣΕΓΑΣ θα υλοποιήσει κανονικά το πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει ξεκινώντας από 27-28/6 με διασυλλογικά πρωταθλήματα σε περισσότερους ομίλους, με μεγαλύτερες δαπάνες οργανωτικά και επιπλέον κόστη, λόγω υγειονομικών ιδιαιτεροτήτων. Επίσης η Πολιτεία πρέπει να προχωρήσει σε έκτακτη χρηματοδότηση των αθλητικών σωματείων με 18 εκ., γιατί όλα τα σωματεία έχουν πάψει να έχουν έσοδα από αρχές Μαρτίου όταν ξεκίνησαν τα περιοριστικά μέτρα. Οι απώλειες είναι τεράστιες για τα σωματεία. Βεβαίως η Πολιτεία οφείλει να δει με πια κριτήρια θα κάνει την κατανομή, προκειμένου να είναι δίκαιη και σωστή. Στην δημόσια ζωή όταν κάπου γίνεται λάθος είναι θεμιτό και επιθυμητό να αποκαθίσταται και όλοι χειροκροτούν την αποκατάσταση. Όμως είναι εγκληματικό να επιμένουν κάποιοι σε λάθος αποφάσεις, οι οποίες μπορεί να στοιχίσουν πολλά στον αθλητισμό και ειδικότερα στα σωματεία και τις ομοσπονδίες. Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός από το 2004 και μετά αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα υποδομών. Είναι φυσικό ότι στις εποχές τις βαθιάς κρίσης να έμειναν πολλά πράγματα πίσω. Δεν είναι όμως κατανοητό μετά την κρίση να έχουμε τόσο αργή επάνοδο στην αποκατάσταση αθλητικών εγκαταστάσεων, ειδικότερα στο χώρο του στίβου, που είναι δύσκολο από πλευράς υποδομών. Και είναι ακόμη πιο λυπηρό που κάποιες λύσεις που είχαν δρομολογηθεί στο πρόσφατο παρελθόν, ανετράπησαν από πρόσφατες αποφάσεις. Ο στίβος απαιτεί αξιοπρεπείς υποδομές, αντάξιες του επιπέδου των αθλητών και αθλητριών που διαθέτει. Αυτό αφορά εγκαταστάσεις σε ανοιχτό και κλειστό στίβο”. Τέλος ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ σχολίασε και το θέμα του μητρώου των σωματείων. “Είναι θεμιτό, λογικό, θετικό να υπάρχει καταγραφή σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής. Καλοδεχούμενα τα κάθε λογής μητρώα, με δύο σημειώσεις όμως. Να μη θεωρήσει κανείς, πως αυτό είναι σήμερα το μείζον πρόβλημα του αθλητισμού στην Ελλάδα και να μην έχει λάθος προτεραιότητες. Και δεύτερο, η εγγραφή να είναι απλή και να μην απαιτεί ακατανόητα πράγματα, τα οποία στην πορεία ευτυχώς διορθώθηκαν και να μην υποκρύπτει αυτή η προσπάθεια άλλου είδους σκοπιμότητες”, είπε.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας, Βασίλης Σεβαστής:

“Είμαστε σε μία ιδιαίτερη χρονιά, γιατί οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες, λόγω της πανδημίας. Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, στις οποίες προσπαθούμε όχι μόνο να είμαστε επαρκείς, αλλά να φροντίσουμε με όλους τους τρόπους, οι σχεδιασμοί και προγραμματισμοί μας να υπηρετούν ένα πράγμα: μια κατά το δυνατόν σωστή, παραγωγική χρονιά δεδομένων των συνθηκών. Δυστυχώς αυτή η χρονιά είναι και εκλογική. Και λέω δυστυχώς γιατί είναι περισσότερο από φανερό, ότι η ελληνική Πολιτεία στο πρόσωπο του Υφυπουργού, συνδέει αυτή τη συγκυρία με επιδιώξεις και κινήσεις που αντιστρατεύονται μια ομαλή χρονιά και μια ομαλή και με ανοιχτούς δημοκρατικούς όρους πορεία, στην ανάδειξη νέων συμβουλίων των Ομοσπονδιών. Οι παρεμβάσεις είναι πολλές, οι παρεμβάσεις είναι και υπόγειες, αλλά αυτό που ενδιαφέρει είναι το γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε μια Πολιτεία που περισσότερο την ενδιαφέρει να ελέγξει την εκλογική διαδικασία, παρά να βοηθήσει τις Ομοσπονδίες να διεκπεραιώσουν ένα αγωνιστικό πρόγραμμα, το οποίο θα αποτελέσει μια γέφυρα για το 2021 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι παρεμβάσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων στις εσωτερικές διαδικασίες των Ομοσπονδιών δεν είναι κάτι καινούριο. Η έκταση όμως και η ένταση αυτού που αντιμετωπίζουμε φέτος έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Είναι μια σειρά από αποφάσεις γεγονότα και κινήσεις, οι οποίες βλάπτουν το ίδιο το άθλημα και την Ομοσπονδία και θα τις βρει μπροστά της η επόμενη διοίκηση του ΣΕΓΑΣ, που σας διαβεβαιώνω, πως ότι κι αν κάνει ο κ. Αυγενάκης, η επόμενη διοίκηση του ΣΕΓΑΣ, θα αποτελείται από τη σημερινή ομάδα”, είπε αρχικά ο γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ και συμπλήρωσε: “Θέλω να σταθώ σε αποφάσεις και ενέργειες της αθλητικής ηγεσίας που έχουν να κάνουν με τις υποδομές.

Είχαμε την ευκαιρία τα τελευταία χρόνια να παλέψουμε για υποδομές, μεταξύ αυτών για την Παιανία. Δεν βρήκαμε λύσεις, αλλά τουλάχιστον οι προηγούμενες Κυβερνήσεις συζήταγαν το θέμα με την ομοσπονδία. Εδώ έχουμε το παράδοξο η Κυβέρνηση να συζητά με την υποτιθέμενη αντιπολίτευση της ομοσπονδίας. Το Λεκανοπέδιο Αττικής από τότε που χάθηκε το στάδιο Καραϊσκάκη, από μία αχαρακτήριστη στάση της τότε κυβέρνησης Σημίτη, που δεν τήρησε τις υπογραφές της δεν απέκτησε εφάμιλλη λύση, ώστε να εξυπηρετηθούν τα σωματεία και να έχει ο στίβος ένα στάδιο να κάνει αγώνες. Ξεκινήσαμε μια δύσκολη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια και καταφέραμε με την προηγούμενη Κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τον Δήμο κορυδαλλού να βρούμε μια λύση ώστε να αποκτήσει ο στίβος το σπίτι του. Ένα στάδιο προδιαγραφών για αγώνες και προπονήσεις, με ξενώνες, κλειστό γυμναστήριο για αγώνες, χώρο για ρίψεις, για να μπορέσει να βρει η πρωτεύουσα αυτής της χώρας, ένα δικό του στάδιο . Είναι ντροπή η Ελλάδα με αυτές τις επιτυχίες και το δυναμικό, να μην έχει ένα στάδιο στην πρωτεύουσα της για να κάνει αγώνες. Αυτό το θέμα είχε φτάσει σε ώριμο στάδιο, για να ξεκινήσουν οι μελέτες. Ήρθε ο σημερινός Υφυπουργός και τα έσβησε όλα και παραχώρησε το στάδιο στο Δήμο.

Αντίστοιχα στους Θρακομακεδόνες, με δικές μας ενέργειες είχαμε ζητήσει να γίνει εκεί ανακαίνιση του σταδίου, αλλά κυρίως ένα προπονητήριο ρίψεων, αφού πέρα από τον Άγιο Κοσμά δεν υπάρχει πουθενά αλλού για ρίψεις. Αν μη τι άλλο έχουμε πολλούς σημαντικούς αθλητές στις ρίψεις και δεν έχουν χώρο να κάνουν προπονήσεις. Πήγε ο κύριος υπουργός, το παραχώρησε στον Δήμο για να μπαίνουν οι δημότες. Αν αυτά αποτελούν υπεύθυνη αθλητική πολιτική απέναντι στο πρώτο άθλημα της χώρας και στους επιφανέστερους αθλητές που μπορεί να διαθέτει η χώρας μας στα διάφορα αθλήματα, τότε το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς είναι ότι ο κ. Αυγενάκης αναδεικνύεται σε διώκτη του στίβου. Θα χρεωθεί όλη αυτή την πολιτική. Είναι κρίμα για τους αθλητές μας, που θα δυσκολευτούν στο μέλλον, να μπορέσουν να μπουν μια ημέρα σε στάδιο της προκοπής. Στάδιο που διαθέτουν και οι πιο φτωχές χώρες στα Βαλκάνια. Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια. Οι δηλώσεις για το ποιοι θα ψηφίζουν στις εκλογές των ομοσπονδιών, δείχνουν τις προτεραιότητες του κ. Αυγενάκη. Βέβαια θα περιμένουμε το Νομοσχέδιο και φαντάζομαι πως ως αθλητική οντότητα θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε τη γνώμη μας. Είναι κρίμα όμως, γιατί η Κυβέρνηση κάνει μεγάλη προσπάθεια. Η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε μεγάλη προσπάθεια να βγει από τα μνημόνια, τούτη εδώ κάνει μεγάλη προσπάθεια να αντιμετωπίσει την πανδημία και να κρατήσει την χώρα όρθια. Στον αθλητισμό έχει πέσει σε κακά χέρια και αν μη τι άλλο δεν δημιουργεί ένα περιβάλλον να μπορέσουμε όλοι μαζί να βάλουμε πλάτη και να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Λάθη και παραλείψουν που δημιουργούν αυτό το δυσμενές περιβάλλον οφείλονται αποκλειστικά στις κινήσεις και την πολιτική του Αυγενάκη. Ο ΣΕΓΑΣ ξεκίνησε γρήγορα φέτος και έχει εξαγγείλει από νωρίς θα σχεδιάσει και θα υλοποιήσει το ευρύτερο δυνατό αγωνιστικό πρόγραμμα, γιατί έχει υποχρέωση απέναντι στους αθλητές και τα σωματεία. Θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε αυτό το άθλημα, όσο μας εμπιστεύονται τα σωματεία και ο κόσμος του στίβου”.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου