Οι χαοτικές σκηνές που εκτυλίσσονται σε αεροδρόμια από την Ιρλανδία έως και την Τουρκία μαρτυρούν πως η τουριστική βιομηχανία δέχεται ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα έπειτα από τα δύο χρόνια πανδημίας
Το όνειρο για το πολυαναμενόμενο «rebound» της τουριστικής βιομηχανίας φαίνεται πως απομακρύνεται και αυτό το καλοκαίρι. Ο συγκεκριμένος κλάδος βρίσκεται αυτή τη στιγμή, αντιμέτωπος με δεκάδες προβλήματα, όπως ελλείψεις προσωπικού καθώς και συνεχείς κινητοποιήσεις – απεργίες.
Πρόσφατα, η Lufthansa ανακοίνωσε πως σκοπεύει να ακυρώσει περίπου 900 πτήσεις τον Ιούλιο ενώ, παράλληλα η Deutsche Lufthansa AG επαναπροσδιορίζει το χρονοδιάγραμμά της. Η γερμανική αεροπορική εταιρεία δεν διαθέτει το απαιτούμενο προσωπικό προκειμένου να ανταπεξέλθει στην αυξημένη ζήτηση.
Την ίδια ώρα, οι χαοτικές σκηνές που εκτυλίσσονται σε αεροδρόμια από την Ιρλανδία και τη Γερμανία έως και την Τουρκία μαρτυρούν πως η τουριστική βιομηχανία δέχεται ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα έπειτα από τα δύο χρόνια πανδημίας. Οι αεροπορικές εταιρείες διοχέτευσαν συλλογικά δισεκατομμύρια δολάρια σε προγράμματα διάσωσης τα οποία ωστόσο, είχαν ως αποτέλεσμα την περικοπή αρκετών θέσεων εργασίας. Σε αυτές τις συνθήκες, σήμερα, προστίθενται και οι απεργίες που σαρώνουν τον τομέα των ταξιδιών.
Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Bloomberg, εργατικές κινητοποιήσεις καθώς και ελλείψεις προσωπικού προκαλούν πιέσεις στις περισσότερες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες οι οποίες πασχίζουν να προσλάβουν νέους εργαζομένους για να περιορίσουν με τον τρόπο αυτό τις ακυρωμένες πτήσεις και να κάνουν ταυτόχρονα, πιο εύκολη τη ζωή των ταξιδιωτών κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
Οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο «Σαρλ ντε Γκωλ» της Γαλλίας δεν δούλεψαν εχθές Πέμπτη, ζητώντας καλύτερους μισθούς με αποτέλεσμα, το ένα τέταρτο των πτήσεων να ακυρωθούν. Στο μεταξύ, στην Ιταλία, τα πληρώματα των Ryanair, easyJet και Volotea έφυγαν από τα πόστα τους την Τετάρτη.
Το χάος επεκτείνεται επιπλέον, σε μερικές από τις πολύ απομακρυσμένες αεροπορικές αγορές στην Ευρώπη. Η σκανδιναβική υπηρεσία SAS AB, που προσπαθεί αυτή τη στιγμή, να αποκτήσει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ακόμη απεργία των πιλότων της. Σχεδόν 1.000 πιλότοι στη Δανία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία θα εγκαταλείψουν τα πόστα τους αργότερα αυτόν τον μήνα, αφού δεν κατάφεραν να πετύχουν έναν ολοκαίνουργιο συλλογικό διακανονισμό εργασίας με την αεροπορική εταιρεία.
Και ενώ οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων εκτοξεύονται στα ύψη, τα στελέχη της αεροπορίας ανησυχούν για το τι σημαίνει αυτό στην πράξη όσον αφορά στα αεροδρόμια καθώς και στον τρόπο με τον οποίο θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την εισροή παραθεριστών.