Τη διεύρυνση των τραπεζικών εργασιών -υπό τον όρο της επίτευξης συμφωνίας με τους εταίρους- θα προβλέπει η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που θα εκδοθεί τη Δευτέρα και θα ισχύσει από την προσεχή Τρίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διεύρυνση των εργασιών θα καλύπτει τραπεζικές συναλλαγές είτε πολιτών είτε επιχειρήσεων που αφορούν κινήσεις στο εσωτερικό και προϋποθέτουν φυσική παρουσία στο κατάστημα.
Με τον τρόπο αυτό ελπίζεται να αποκατασταθεί σταδιακά η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα, εντάσσοντας περισσότερες λειτουργίες στα καταστήματα, τα οποία μέχρι τη Δευτέρα εξυπηρετούν σχεδόν αποκλειστικά τους συνταξιούχος. Οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων θα συνεχίσουν να υπάρχουν, στον βαθμό που το κύριο μέλημα είναι η αποφυγή ενός bank run, που μπορεί να προκληθεί λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης των πολιτών. Ετσι το όριο στις αναλήψεις μετρητών θα διατηρηθεί, αλλά ενδεχομένως να αυξηθεί οριακά εάν εγκριθεί η αύξηση του ELA από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μεγάλο ζητούμενο αποτελεί η απελευθέρωση εργασιών κυρίως για τις επιχειρήσεις και δη η εξόφληση επιταγών, που σύμφωνα με πληροφορίες θα επιτραπεί σε πίστωση όμως λογαριασμού. Δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι οι τραπεζικοί λογαριασμοί όψεως των επιχειρήσεων στέγνωσαν κατά τις μέρες της τραπεζικής αργίας, καθώς μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων υπό τον φόβο ενός «κουρέματος» στις καταθέσεις, έσπευσε να πληρώσει φόρους εισοδήματος, οφειλές από ρυθμίσεις ή να εξοφλήσει οφειλές από ΦΠΑ. Ετσι, το άδειασμα των λογαριασμών όψεως έρχεται να επιδεινώσει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, οι οποίες την ίδια στιγμή αδυνατούν να εξοφλήσουν επιταγές που έχουν στα χέρια τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της 10ήμερης τραπεζικής αργίας πληρώθηκε 1 δισ. ευρώ σε φόρους, έναντι 1,3 δισ. ευρώ που είχε πληρωθεί συνολικά τον Ιούνιο και 1,4 δισ. ευρώ που είχε πληρωθεί τον Μάιο, μήνες που οι τράπεζες λειτουργούσαν κανονικά. Λιγότερα ήταν τα ποσά που κατευθύνθηκαν για την πληρωμή εργοδοτικών εισφορών, που περιορίστηκαν στα 200 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο, έναντι 185 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκαν τον Ιούνιο και 700 εκατ. ευρώ που πληρώθηκαν τον Μάιο.
Σε ό,τι αφορά τα φυσικά πρόσωπα η δυνατότητα έκδοσης χρεωστικών καρτών που δόθηκε για συνταξιούχους και όχι μόνο, αντιμετώπισε σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα πρόσβασης στους λογαριασμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε λίγες μόνο ημέρες εκδόθηκαν πάνω από 500.000 χρεωστικές κάρτες, καθιστώντας πλέον τη διείσδυση του πλαστικού χρήματος σχεδόν καθολική στο συντριπτικά μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού. Στοιχεία από τις τράπεζες κάνουν λόγο επίσης για έκδοση 40.000 κωδικών για internet banking, ενώ πολλοί από τους ανενεργούς χρήστες έσπευσαν να ενεργοποιήσουν τους λογαριασμούς τους. Να σημειωθεί ότι συνολικά οι εγγεγραμμένοι χρήστες του internet banking ανέρχονται σε περίπου 2,5 εκατομμύρια, αλλά οι ενεργοί -δηλαδή αυτοί που έχουν κάνει τουλάχιστον μία συναλλαγή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο- είναι περίπου 1,6 – 1,7 εκατομμύρια.
Οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων εκτίναξαν κατά τις ημέρες της τραπεζικής αργίας τις ηλεκτρονικές πληρωμές, αλλά και τη χρήση του πλαστικού χρήματος, με συνέπεια οι τράπεζες να κάνουν λόγο για ραγδαία διείσδυση του πλαστικού στις καθημερινές συνήθειες των Ελλήνων. Οι συναλλαγές μέσω κάρτας αυξήθηκαν κατά 130%, ενώ ο τζίρος διπλασιάστηκε, καθώς μεγάλη μερίδα των πολιτών αξιοποίησε το πλαστικό για αγορές στα σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα ή στις αγορές άλλων ειδών, κυρίως βασικής ανάγκης.
Καθημερινή