Η προσωρινή αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη για διάστημα τουλάχιστον 5 ετών είναι μία από τις δύο “λύσεις” που “βλέπει” για την Ελλάδα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung (F.A.S – πρόκειται για την κυριακάτικη έκδοση της Frankfurter Allgemeine Zeitung).
Η εφημερίδα επικαλείται έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών το οποίο αποτελεί ουσιαστικά την -αρνητική- γνωμοδότηση του υπουργείου επί των νέων ελληνικών προτάσεων, και το οποίο προωθείται σήμερα στα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης.
Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, σύμφωνα με το δημοσίευμα της FAS, από τις ελληνικές προτάσεις απουσιάζουν σημαντικοί τομείς μεταρρυθμίσεων, ώστε να εκσυγχρονιστεί η χώρα και να προωθηθεί η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Και για το λόγο αυτό, δεν μπορούν (σ.σ. οι νέες ελληνικές προτάσεις) να αποτελέσουν τη βάση για ένα εντελώς νέο τριετές πρόγραμμα μέσω του ESM.
Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ προτείνει δύο επιλογές για την Ελλάδα. Πρώτον η Ελλάδα να βελτιώσει άμεσα και με περιεκτικό τρόπο τις προτάσεις της, με την πλήρη στήριξη του κοινοβουλίου. Μεταξύ άλλων προτείνει να μεταφέρει η Ελλάδα assets αξίας 50 δις. ευρώ σε ένα trust fund, το οποίο θα αναλάβει την πώλησή τους με σκοπό την εξυπηρέτηση του χρέους.
Η δεύτερη επιλογή είναι να αποχωρήσει η Ελλάδα από την ευρωζώνη για διάστημα τουλάχιστον 5 ετών και να αναδιαρθρωθεί το χρέος της, ενώ στο μεταξύ η χώρα θα παραμένει μέλος της Ε.Ε. και θα λαμβάνει αναπτυξιακού χαρακτήρα τεχνική στήριξη καθώς και ανθρωπιστική βοήθεια.
Σύμφωνα με το Reuters το γερμανικό ΥΠΟΙΚ αρνήθηκε να σχολιάσει το εν λόγω δημοσίευμα.
Πάντως η Telegraph αναφέρει πως κατά πάσα πιθανότητα δεν θα συζητηθεί πιθανό προσωρινό Grexit, παρά τις προσπάθειες του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.
Πηγές του Γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων την ίδια στιγμή δήλωναν πως το έγγραφο περί πενταετούς προσωρινού Grexti δεν παρουσιάστηκε στο Eurogroup.
Tagesspiegel: Πρόκειται για έγγραφο εργασίας
Την “επίκαιρη σημασία” του εγγράφου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών με την πρόταση για ένα προσωρινό Grexit διαψεύδουν γερμανικοί κύκλοι, τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα “Der Tagesspiegel”. Οι ίδιοι κύκλοι ωστόσο όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του εγγράφου.
“Πρόκειται για έγγραφο εργασίας με σκέψεις για την περίπτωση που πρέπει να τεθεί σε ισχύ το Σχέδιο Β και δεν προοριζόταν για τη σημερινή συνεδρίαση” δηλώνει διπλωμάτης στην εφημερίδα. Συνεπώς, επισημαίνεται, ο κ. Σόιμπλε δεν το παρουσίασε στους συναδέλφους του, αλλά το έγγραφο δόθηκε κατά την προετοιμασία του Eurogroup μόνο σε χώρες με παρόμοιες απόψεις.
Διαψεύδει το Μαξίμου
O εκπρόσωπος Τύπου του γραφείου του πρωθυπουργού, Θεόδωρος Μιχόπουλος, σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι: “Διαψεύδονται πλήρως τα δημοσιεύματα της FAZ”.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο οποίος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ερωτηθείς σχετικά με το σχέδιο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ απάντησε “δεν υπάρχει”.
Αντίδραση από τον αντιπρόεδρο της Κ.Ο. του SPD
“Υπερβολικά πολλοί νομικοί και υπερβολικά λίγοι οικονομολόγοι στο ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών. Τραγικό να “πατάς το πόδι κάτω (ενν. με πείσμα) και να θέλεις να έχεις πάντα δίκιο”” έγραψε πριν από λίγο στον λογαριασμό του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Κάρστεν Σνάιντερ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ σχολιάζοντας τη διαρροή εγγράφου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που δημοσιεύεται στην αυριανή έκδοση της Frankfurter Allgemeine Sinntagszeitung, στο οποίο γινόταν λόγος για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη για τουλάχιστον πέντε χρόνια και πρόσθεσε:
“Ένα προσωρινό Grexit δεν αποτελεί σοβαρή πρόταση, είναι απειλή για την υπόλοιπη Ευρωζώνη”, ενώ λίγο νωρίτερα είχε γράψει: “Θα υπάρξει συμφωνία εντός ευρώ. Προφανώς το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών να αντισταθμίσει τον ρόλο του στο περιθώριο”.