Τη σκληρή στάση που είχε περιγράψει ο γερμανικός Τύπος πως θα τηρήσει επιβεβαίωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις αυστηρές και απαισιόδοξες δηλώσεις του προσερχόμενος στο κρίσιμο για την Ελλάδα Eurogroup.
Έκανε λόγο για εξαιρετικά δύσκολες διαβουλεύσεις «αντίθετα με την εντύπωση που έχει δημιουργηθεί θα έχουμε πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις», τόνισε, απέκλεισε κούρεμα χρέους και εκτίμησε πως δύσκολα θα φτάσει το Eurogroup σε αποτέλεσμα. Είπε μάλιστα πως θα πρέπει να ληφθεί μια απόφαση αυτό το Σαββατοκύριακο προσθέτοντας «θα δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα σήμερα και αύριο», προεξοφλώντας έτσι πως θα χρειαστεί να συγκληθούν και αύριο τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.
Ο Γερμανός υπουργός που έχει τηρήσει την πιο αδιάλλακτη στάση απέναντι στην Ελλάδα μίλησε για χρηματοδοτικά κενά και θέματα με τα οποία το Eurogroup έχει ασχοληθεί και στο παρελθόν.
«Μιλούσαμε πάντα για την ολοκλήρωση του παλαιότερου προγράμματος και τώρα μιλάμε για νέο 3ετές πρόγραμμα», πρόσθεσε αποκλείοντας το ενδεχόμενο κουρέματος του χρέους και εκφράζοντας αποφασιστικότητα να μην γίνουν υπολογισμοί που κανείς δεν μπορεί να πιστέψει πως ευσταθούν.
«Θα πούμε στους Έλληνες συναδέλφους πως έχουμε κάνει τα πάντα για να μας δώσουν τις προτάσεις τους κι εκείνοι δεν έχουν κάνει τα πάντα για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη», σημείωσε αναφέροντας: «είμαστε σε μια δύσκολη διαβούλευση, δεν βλέπω πώς εύκολα θα φτάσουμε σε αποτέλεσμα».
«Δεν μπορεί κανείς να προαξιολογήσει την κατάσταση», επισήμανε, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, «το πρόβλημα», πρόσθεσε, «είναι πως παλαιότερα η κατάσταση ήταν ελπιδοφόρα ενώ τους τελευταίους μήνες καταστράφηκε σε φοβερούς ρυθμούς».
Ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε και στο δημοψήφισμα λέγοντας πως σε αυτό ελέχθη με σαφήνεια, κατά τον ίδιο, πως δεν πρέπει να υπάρχουν όροι και τώρα λέγονται τα αντίθετα, «όλα αυτά δεν είναι πολύ πειστικά για τον μέσο πολίτη στην Ευρώπη και οι αριθμοί οι ίδιοι είναι πολύ κακοί», τόνισε.
«Το θέμα της εμπιστοσύνης είναι ένα πρόβλημα, δεν θα πιστέψουμε διαβεβαιώσεις», ανέφερε επαναφέροντας το ζήτημα του ελλείμματος εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση.
«Η φιλοσοφία των προγραμμάτων βοήθειας είναι να γίνονται βήμα προς βήμα και και να δίνεται η βοήθεια βήμα προς βήμα», κατέληξε, περιγράφοντας παροχή βοήθειας όχι με συνολική εκταμίευση χρημάτων αλλά σε «δόσεις» που θα εξαρτώνται από την πρόοδο που καταγράφεται.