Ειδήσεις

Πάνω από 31.000 παράτυποι μετανάστες σε ελληνικά νησιά τον Ιούνιο – Παρέμβαση ΟΗΕ

Περισσότεροι από κάθε άλλη ημέρα κατά το φετινό καλοκαίρι είναι το τελευταίο 24ωρο οι παράτυποι μετανάστες-πρόσφυγες που έφτασαν σε ελληνικά νησιά.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το Λιμενικό, από το πρωί της Πέμπτης έως και σήμερα, σε 17 διαφορετικά περιστατικά, σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω, αποβιβάστηκαν συνολικά 738 άτομα.

Στο μεταξύ, σε 31.318 ανήλθαν τον περασμένο Ιούνιο οι παράτυποι μετανάστες-πρόσφυγες που κατέφυγαν σε ελληνικό νησιωτικό έδαφος. Στο διάστημα αυτό το Λιμενικό διαχειρίστηκε 517 περιστατικά παράνομης εισόδου στη χώρα, συνέλαβε 26 διακινητές και κατέσχεσε 129 σκάφη.

Εναν χρόνο πριν, τον Ιούνιο του 2014, είχαν φτάσει στην Ελλάδα 2.783 μη νόμιμοι μετανάστες, σε 96 περιστατικά.

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως βοήθεια για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την καθημερινή άφιξη περίπου 1.000 μεταναστών στις ακτές της και κάλεσε την ΕΕ να αναλάβει δράση προτού επιδεινωθεί περαιτέρω η ανθρωπιστική κατάσταση.

Περισσότεροι από 77.000 άνθρωποι έχουν φτάσει μέχρι στιγμής φέτος δια θαλάσσης στην Ελλάδα, διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της η UNHCR. Αυτοί προέρχονται, όπως επισημαίνει, σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 60% από την Συρία και οι άλλοι από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Ερυθραία και την Σομαλία.

“Η ασταθής οικονομική κατάσταση, σε συνδυασμό με τους αυξανόμενους αριθμούς των νέων αφίξεων, ασκούν σοβαρή πίεση σε μικρές κοινότητες νησιών”, δήλωσε ο Ουίλιαμ Σπίντλερ της UNHCR σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Οι τοπικές αρχές στα νησιά, συμπεριλαμβανομένης της Λέσβου, όπου η κατάσταση είναι “ιδιαίτερα φρικτή”, δεν μπορούν να χειριστούν την μαζική εισροή προσφύγων, σημείωσε ο Σπίντλερ από την Γενεύη, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες συνεχίζουν τον δρόμο τους μέσω της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Ουγγαρίας αφού δηλώσουν τα στοιχεία τους στην ελληνική αστυνομία.

“Θα περιμέναμε από την ΕΕ να ενεργοποιήσει την επείγουσα απάντησή της επειδή η Ελλάδα είναι τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό συμβαίνει στην Ευρώπη, στην είσοδο της Ευρώπης”, σημείωσε, υπογραμμίζοντας: “Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως βοήθεια και αναμένουμε ότι η Ευρώπη θα αναλάβει δράση”.

Περίπου 150.000 μετανάστες υπολογίζεται ότι έχουν φτάσει μέχρι στιγμής φέτος στην Ευρώπη δια θαλάσσης, οι περισσότεροι από τους οποίους στην Ελλάδα και την Ιταλία, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Επίσης περισσότεροι από 1.900 πρόσφυγες έχουν πνιγεί στην Μεσόγειο. Πρόκειται για τον διπλάσιο αριθμό από αυτούς που είχαν χάσει την ζωή τους την ίδια περίοδο πέρυσι, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του οργανισμού Τζόελ Μίλμαν.

Χθες 12 μετανάστες έχασαν την ζωή τους όταν το φουσκωτό στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε ανοιχτά της ακτής της Λιβύης, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα η ιταλική ακτοφυλακή, σημειώνοντας ότι την ίδια ημέρα διασώθηκαν εκατοντάδες μετανάστες.
“Ανησυχούμε ότι μπορεί να βρούμε κι άλλους νεκρούς σήμερα και κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου”, σημείωσε ο Μίλμαν.
Πηγή Tα Νέα

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου