Ειδήσεις

Αιφνιδιασμό για τον εκλογικό νόμο σχεδιάζει το Μαξίμου

Στο άτυπο, μίνι υπουργικό συμβούλιο που συγκαλείται κάθε Δευτέρα στο Μαξίμου, αναμένεται να θέσει ο Πρωθυπουργός τα θέματα της πολιτικής ατζέντας που θα απασχολήσουν την κυβέρνησης τις επόμενες 20 ημέρες.

Εκλογικός νόμος, συνταγματική αναθεώρηση και καθημερινότητα των πολιτών θα είναι οι τρεις βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα χαραχθεί η κυβερνητική πολιτική για τον Ιούλιο χωρίς να λείπουν οι εισηγήσεις για Plan B τόσο για το εκλογικό σύστημα που θα ψηφιστεί στην βουλή στις 20 Ιουλίου όσο και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας τα οποία έχει θέσει ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα ο Αλέξης Τσίπρας.

Το Plan B για τον εκλογικό νόμο

Στο Μαξίμου συζητούν ήδη την πιθανότητα να ενεργοποιήσουν εναλλακτικό σχέδιο προκειμένου να βρεθούν οι 200 βουλευτές για τον εκλογικό νόμο και να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

Η πρόταση της κυβέρνησης για απλή αναλογική φαίνεται ότι δεν μπορεί να κερδίσει 200 ψήφους από τα μέλη του κοινοβουλίου και μαζί με την Χρυσή Αυγή φτάνει τους 197 βουλευτές.

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί ο αριθμός των 197 βουλευτών από μέλη των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού που προέρχονται από την Αριστερά  -όπως ήλπιζαν στην κυβέρνηση- οι οποίοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα ακολουθήσουν τη γραμμή των κομμάτων τους.

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούσαν ότι στην κόκκινη ζώνη της υπερψήφισης της απλής αναλογικής κινούνταν οι βουλευτές του Ποταμιού που προέρχονταν από την ΔΗΜΑΡ κ.κ. Σπ. Λυκούδης, Γρ. Ψαριανός, Κ. Μάρκου και Σπ. Δανέλης ενώ από το ΠΑΣΟΚ συζητούνταν έντονα το όνομα του Κ. Σκανδαλίδη και του Δ. Κουτσούκου.

Κανείς όμως από τους παραπάνω βουλευτές δεν φαίνεται διατεθειμένος να ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ παρά τις πιέσεις που υφίστανται από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη της Κουμουνδούρου.

Στο Μαξίμου, συζητούν ήδη την πιθανότητα ενεργοποίησης ενός Plan B για τον εκλογικό νόμο προκειμένου να εξασφαλιστούν 200 θετικοί ψήφοι στην ψηφοφορία της Βουλής στις 20 Ιουλίου και παράλληλα να καταγραφεί η διάθεση της κυβέρνησης να προβεί σε συμβιβασμούς με την αντιπολίτευση σε θεσμικά ζητήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβερνητικά στελέχη εισηγούνται στον Πρωθυπουργό να αιφνιδιάσει στην συζήτηση για τον εκλογικό νόμο στην βουλή και να προτείνει την απόδοση μπόνους 20 εδρών στο πρώτο κόμμα εάν πιάσει ποσοστό πάνω από 42%.

Οι υπερασπιστές της συγκεκριμένης πρότασης σημειώνουν ότι από τη μία πλευρά ικανοποιούνται οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, με την κυβέρνηση να εμφανίζεται πρόθυμη να συνεργαστεί με την αντιπολίτευση.

Παράλληλα ο πυρήνας την κυβερνητικής πρότασης παραμένει η απλή αναλογική καθώς εκτιμάται ότι ποσοστά της τάξης του 40% είναι άπιαστο όνειρο για τα κόμματα εξουσίας.

Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν πως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν θετικοί σε μία τέτοια εξέλιξη καθώς στο εσωτερικό της Κ.Ο αναπτύσσεται έντονη κριτική για την απλή αναλογική παρατηρώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με τα αποτελέσματα του περασμένου Σεπτεμβρίου θα έπρεπε να συνεργαστεί με τρία κόμματα για να σχηματίσει κυβέρνηση ενώ δεν θα έθεταν σε αμφισβήτηση την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να πραγματοποιήσει έναν έντιμο πολιτικό συμβιβασμό με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η συζήτηση για δημοψήφισμα για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Στις 24 Ιουλίου θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός την πρόταση της κυβέρνησης για την Συνταγματική Αναθεώρηση. Το Μαξίμου θα επιδιώξει την μέγιστη δυνατή συναίνεση σε ζητήματα όπως για παράδειγμα, η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών στην οποία συμφωνούν όλα τα κόμματα.

Η κυβέρνηση θα κινηθεί όπως και στον εκλογικό νόμο με τη λογική του μέσου όρου αναζητώντας τη συμφωνία όλων των κομμάτων σε τομείς όπου θα επιδιωχθεί η αλλαγή του Συντάγματος.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο παραμένει ισχυρή η άποψη ότι πρέπει να γίνει συμβουλευτικό δημοψήφισμα για τα θέματα που υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες με τα άλλα κόμματα όπως η εκλογή του ΠτΔ από τον λαό, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ή η ιδιωτικοποίηση του νερού και των δικτύων.

Με αυτόν τον τρόπο, εκτιμάται από κυβερνητικά στελέχη ότι θα στριμωχτεί ο Κυρ. Μητσοτάκης στα …σκοινιά αφού έχει ταχθεί κατά της εκλογής ΠτΔ από τον λαό ενώ στην αντίθετη κατεύθυνση κινείται η Καραμανλική πτέρυγα.

Η καθημερινότητα του πολίτη – Αλεξιάδης, Πετρόπουλος και Φωτίου στο στόχαστρο του Μαξίμου

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει θέσει ως στόχο πρώτης προτεραιότητας την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας και σε αυτό το πλαίσιο έχει ζητήσει από τους υπουργούς Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης να επισπεύσουν τα νομοσχέδια για την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων και την πάταξη της γραφειοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο Μ. Μαξίμου επικρατεί εκνευρισμός με δηλώσεις ή ενέργειες υπουργών που εκθέτουν τον Πρωθυπουργό, όπως για παράδειγμα ο υφυπουργός Εργασίας Τ. Πετρόπουλος για το ΕΚΑΣ και την επιλογή να κατατεθεί ξεχωριστά η κύρια σύνταξη με την επικουρική που προκάλεσε αλαλούμ στους συνταξιούχους.

Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και η αν. υπουργός Εργασίας Θ. Φωτίου η οποία δήλωσε πως ήταν γνωστό ότι το ΕΚΑΣ θα κόβονταν ενώ και ο αν. υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης έχει προκαλέσει αναστάτωση με τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών και οι τρεις θέτουν υποψηφιότητα για τον επερχόμενο ανασχηματισμό του Φθινοπώρου.

thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου