Την επιστροφή στις επιχειρήσεις των νησιών του Αιγαίου ενός ποσοστού 4% – 5% από τον συνολικό ΦΠΑ που αυτές αποδίδουν στο κράτος θέλει να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να αμβλύνει το κόστος από την κατάργηση της έκπτωσης 30% από τον συγκεκριμένο φόρο.
Η διάταξη αυτή περιελήφθη στο νομοσχέδιο για τη χρήση του “πλαστικού χρήματος”, το οποίο αυτή την περίοδο βρίσκεται για προσθαφαιρέσεις στα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας. Η επιστροφή του φόρου θα αφορά αποκλειστικά στις συναλλαγές με ηλεκτρονικό τρόπο (πιστωτική – χρεωστική κάρτα κ.ά). Σύμφωνα με το υπουργείο, ο σχεδιασμός θα υλοποιηθεί από την 1/1/2017, όταν θα ενταχθούν στο πακέτο αυτών που χάνουν την έκπτωση του ΦΠΑ και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου. Ήδη, με κανονικό ΦΠΑ πραγματοποιούνται οι συναλλαγές σε Ρόδο, Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Σκιάθο (από 1/10/2015) και σε Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο (από 1/6/2016).
Παράλληλα, με άλλη διάταξη στο ίδιο νομοσχέδιο, το υπουργείο θα δώσει το δικαίωμα και στις επιχειρήσεις όλης της χώρας (όπως ισχύει για τα φυσικά πρόσωπα) να δημιουργήσουν έναν “ακατάσχετο λογαριασμό”, μέσω του οποίου θα γίνονται όλες οι ηλεκτρονικές συναλλαγές της επιχείρησης και που θα χρησιμοποιείται για τη μισθοδοσία των εργαζομένων και την πληρωμή των προμηθευτών.
Αν και το όριο του ακατάσχετου που θα έχει ο λογαριασμός δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί με τα τεχνικά κλιμάκια, το υπουργείο έχει προτείνει να είναι ιδιαίτερα υψηλό.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, στην κατεύθυνση αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής θα βοηθήσει και η διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να υπάρχουν “real time” ενημέρωση και έλεγχος όλων των φορολογικών στοιχείων. Έτσι, θα αλλάξει και ο τρόπος των ελέγχων, οι οποίοι θα είναι στοχευμένοι με βάση και τα στοιχεία των καταστημάτων που βρίσκονται στην ίδια περιοχή.
Η εφορία θα συγκρίνει τους τζίρους όλων των πέριξ καταστημάτων και θα προχωρεί σε επιτόπιους ελέγχους σε εκείνα που θα εντοπίζει “περίεργα” χαμηλά έσοδα σε σχέση με τα γειτονικά.
Όσον αφορά στα υπερβολικά χαμηλά πρόστιμα για τις φορολογικές παραβάσεις (το 50% του ΦΠΑ που δεν αποδόθηκε από τη μη έκδοση αποδείξεων), που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι μόλις 5 ευρώ (!), οι όποιες αλλαγές στο ύψος τους προσκρούουν στον “τοίχο” της τρόικας, που δεν επιθυμεί την επιστροφή του παλαιού καθεστώτος με τα “εξοντωτικά” πρόστιμα που ποτέ δεν εισπράττονταν.
Έτσι, οι αλλαγές που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών δεν θα αφορούν στα χρηματικά, αλλά κυρίως στα διοικητικά πρόστιμα, ενώ για την πρώτη κατηγορία εξετάζεται η αύξησή τους κατά ελάχιστο (π.χ. συνολικό πρόστιμο 100 ευρώ στην πρώτη διαπίστωση παραβάσεων).
Στις περιπτώσεις που εντοπίζονται επιχειρήσεις να μην έχουν εκδώσει φορολογικά στοιχεία, την επόμενη ημέρα θα μπαίνει λουκέτο στο κατάστημα για 24 έως 48 ώρες, ανάλογα με το ύψος της παράβασης κι εφόσον η επιχείρηση δεν έχει εντοπιστεί ξανά να φοροδιαφεύγει.
Παράλληλα ο ιδιοκτήτης θα υποχρεούται να αναρτήσει σε εμφανές σημείο πινακίδα στην οποία θα αναγράφεται: “Το κατάστημα θα παραμείνει κλειστό λόγω φοροδιαφυγής”.
Εφημερίδα “Αγορά”
https://www.dimokratiki.gr/11-07-2016/epistrofi-fpa-4-5-sta-nisia-gia-ilektronikes-sinallages/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.