Ειδήσεις

Έρχεται σημαντική χαλάρωση των capital controls

Ελεύθερη η ανάληψη μετρητών για νέες καταθέσεις. Πλήρης άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων. Δυνατότητα ανάληψης 840 ευρώ σε δύο εβδομάδες. Εμβάσματα ως 250 χιλ. ευρώ. Υποβλήθηκε η πρόταση στους θεσμούς. Αίτημα για χαμηλότερα πλεονάσματα μετά το 2018.

Έτοιμη να προχωρήσει σε σημαντική χαλάρωση τωνπεριορισμών στην κίνηση κεφαλαίων είναι η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, όπως προανήγγειλε πριν από λίγο από το βήμα της Βουλής, ο κ. Γ. Στουρνάρας.

Ο διοικητής της ΤτΕ παρουσιάζοντας στην Βουλή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής την ενδιάμεση νομισματική έκθεση αποκάλυψε ότιυποβλήθηκε σήμερα στους θεσμούς πρόταση με νέα μέτρα απελευθέρωσης από τους περιορισμούς, τα οποία συνοδεύονται από σχετική τεκμηρίωση.

Τα μέτρα στοχεύουν τόσο στη διευκόλυνση της λειτουργίας των ελληνικών επιχειρήσεων, όσο και στην περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης ρευστότητας των τραπεζών, η οποία θα επηρεάσει θετικά την ψυχολογία των καταθετών, των επενδυτών και των επιχειρήσεων.

Η σημαντικότερη αλλαγή που επέρχεται είναι η απαλλαγή από περιορισμούς κίνησης του «νέου χρήματος». Για νέες καταθέσεις η ελληνική πρόταση προβλέπει την άρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών.Δηλαδή, το νέο χρήμα (σ.σ ελεύθερα κεφάλαια) δεν θα υπόκειται σε κανένα περιορισμό στην ανάληψη μετρητών.

Ταυτόχρονα, προβλέπεται η πλήρης άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων για παλαιό χρήμα. Όσοι δηλαδή διατηρούν καταθέσεις θα μπορούν να ζητούν την αποδέσμευση χρημάτων για αποπληρωμή ως και του συνόλου των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Ταυτόχρονα, προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα υπολογισμού του ποσού ανάληψης για κάθε φυσικό πρόσωπο στις δύο εβδομάδες από μια που ισχύει σήμερα. Δηλαδή αν κάποιος δεν σηκώσει μέσα στην εβδομάδα το ανώτατο όριο των 420 ευρώ να μπορεί στις δύο εβδομάδες να κάνει ανάληψη του διπλάσιου ποσού ( 840 ευρώ).

Τέλος για τα ελεύθερα κεφάλαια που προέρχονται από το εξωτερικό προτείνεται η αύξηση του ποσού ανάληψης από 10% σε 30%.

Εμβάσματα ως 250 χιλ. στο εξωτερικό για επιχειρήσεις

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ ΕΛΛ -1,45%, στόχος της πρότασης είναι η μείωση του χρόνου εκτέλεσης των εμβασμάτων στο εξωτερικό καθώς και ο περιορισμός του σχετικού κόστους που προκάλεσε η επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Στην επίτευξη αυτού του στόχου συμβάλλει σημαντικά η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία τροποποίησης των αποφάσεών της που θα προβλέπουν:

• Αύξηση στα όρια των Υποεπιτροπών των τραπεζών (έως €250χιλ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα) καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας (έως €20χιλ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα). Στόχος είναι οι επιχειρήσεις να εξυπηρετούνται το αργότερο σε χρόνο Τ+1 ώστε να μην επηρεάζεται η συναλλακτική τους εικόνα με τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό.

• Αύξηση των ορίων στη χρήση των καρτών στο εξωτερικό με παράλληλο άνοιγμα, μέσω internet, πολλών international sites του συνόλου σχεδόν των διαδικτυακών αγορών, γεγονός που θα διευκολύνει τις συναλλαγές τόσο των νομικών όσο και των φυσικών προσώπων με αντισυμβαλλόμενους του εξωτερικού.

• Αύξηση των μηνιαίων ορίων τόσο των τραπεζών όσο και των Ιδρυμάτων Πληρωμών για την αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, μετά από παρέμβαση της ΤτΕ  οι τράπεζες έχουν επιταχύνει σημαντικά τις διαδικασίες παροχής P.O.S όχι μόνο σε εμπορικές επιχειρήσεις αλλά και σε ελεύθερους επαγγελματίες, καταστήματα εστίασης κ.α., γεγονός που διευκολύνει τον καταναλωτή αλλά και προάγει την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Οι προμήθειες που εισπράττουν οι ελληνικές τράπεζες από τη χρήση P.O.S μεσοσταθμικά κυμαίνονται στο 1,1% του ποσού της εκάστοτε συναλλαγής αγορών έναντι αντίστοιχων μεσοσταθμικών τιμών χρεώσεων της τάξης του 1,8% στις ΗΠΑ και 1,3% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πως το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών αυτών ουσιαστικά καρπώνονται οι διεθνείς φορείς εκκαθάρισης των καρτών και όχι οι ίδιες οι τράπεζες.

Τέλος, ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι από τους ελέγχους που πραγματοποίησε η ΤτΕ ως προς τη συμμόρφωση των τραπεζών στις νομοθετικές διατάξεις του περιορισμού κίνησης κεφαλαίων, προέκυψε πως οι Διοικήσεις και το προσωπικό των τραπεζών επέδειξαν τη δέουσα επιμέλεια για την εναρμόνιση των λειτουργιών τους με το κανονιστικό πλαίσιο, παρά τις ποικίλες δυσχέρειες εφαρμογής του.

Καταλήγοντας, ο διοικητής της ΤτΕ επισήμανε ότι η κεντρική τράπεζα ετοιμάζει τα επόμενα βήματα και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αυξηθεί ο ρυθμός εξομάλυνσης όσο το δυνατόν συντομότερα.

«Όπως έγινε μέχρι σήμερα, οι επόμενες αλλαγές θα πρέπει να είναι καλά σχεδιασμένες, ώστε, χωρίς να διαταραχθεί η ρευστότητα του συστήματος, να βελτιωθεί αποτελεσματικά η λειτουργία της οικονομίας, ενώ, με την περαιτέρω επικράτηση συνθηκών μακροοικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, να επέλθει η οριστική άρση των περιορισμών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

Επιμένει για χαμηλότερα πλεονάσματα μετά το 2018

Τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα πρέπει να συνδυαστούν με χαμηλότερο στόχο πλεονάσματος, στο 2% μετά το 2018, υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΤτΕ ΕΛΛ -1,45%.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι χαμηλότεροι δημοσιονομικοί στόχοι θα βοηθήσουν να μειωθούν οι φόροι που βαρύνουν τους Ελληνες μακροπρόθεσμα.

Σε σχέση με τις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ, υπογράμμισε ότι αυτές μπορούν να ανέλθουν στα 3,7 δισ. ευρώ μετά τον Ιούλιο.

Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αντί λιτότητας

Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η ΤτΕ έχει συζητήσει το ενδεχόμενο, η Αθήνα να ανταλλάξει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με λιτότητα – υπό την έννοια των μικρότερων πλεονασμάτων. Το ζήτημα, υπογράμμισε, έχει τεθεί στην ΕΚΤ τόσο σε επίπεδο διοικητών όσο και σε τεχνοκρατικό επίπεδο.

“Υπάρχουν ευήκοα ώρα, περιμένουν όμως να δουν πρόοδο από εμάς”, υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει πρόοδος και στη δεύτερη αξιολόγηση και στις ιδιωτικοποιήσεις αν θέλουμε να συζητηθεί σοβαρά.

Τα «κόκκινα» δάνεια

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, υπογράμμισε ο κεντρικός τραπεζίτης, τονίζοντας πάντως ότι υπάρχουν τάσεις επιβράδυνσης.

Σημείωσε πάντως ότι η κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών είναι ισχυρή καθώς η συνολική κάλυψη φτάνει το 101% και είναι μια από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.

Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν το δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, κατά 40% ή κατά 41 δισ. ευρώ σημείωσε, τονίζοντας ότι αυτό θα προέλθει:

-Από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας που θα οδηγήσει επιχειρήσεις σε κερδοφορία και σε ικανότητα αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους.

-Από την επιτυχή ρύθμιση, αναδιάρθρωση δανείων ή και την πώληση δανείων.

Πλησιάζει το τέλος της ύφεσης

Η ελληνική οικονομία δέχθηκε πλήγμα από τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και αναμένεται να επιστρέψει σε ανάπτυξη το β’ εξάμηνο, σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Προέβλεψε ότι το 2016 αναμένεται ύφεση 0,3% το 2016, ενώ το 2017 αναμένεται ανάκαμψη 2,5% και ρυθμός 3% για το 2018.

Προϋπόθεση, υπογράμμισε, είναι η ομαλή εφαρμογή του προγράμματος από την κυβέρνηση και η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων.

Οσον αφορά στο Brexit, υπογράμμισε ότι δεν μπορούν ακόμη να εκτιμηθούν πλήρως οι συνέπειες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου