Τη φετινή σεζόν αναμένεται να καταρριφθεί κάθε προηγούμενο ρεκόρ τουριστικών αφίξεων στη Ρόδο. Το 2017 το σμαραγδένιο νησί φιλοξένησε περισσότερους από 2,3 εκατ. ξένους επισκέπτες, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο. Φέτος υπάρχει σταθερή ανοδική κίνηση (ο Μάιος έκλεισε με αύξηση 23% και ο Ιούνιος με 10% περίπου), γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει την τοπική οικονομία.
Όπως δηλώνει στη «δημοκρατική» ο κ. Μιχαήλ Μιχαήλ, μέλος του προεδρείου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και πρώην πρόεδρος του τοπικού παρατήματος του ΟΕΕ, θετικό πρόσημο θα καταγράψουν τα έσοδα λόγω του τουρισμού και εάν δεν υπήρχε η βαριά φορολογία, θα ήταν ίσως μία από τις καλύτερες χρονιές για την τοπική οικονομία.
«Τα μηνύματα από την τουριστική σεζόν είναι θετικά. Υπάρχουν αυξημένα ποσοστά πληρότητας. Μέχρι στιγμής βλέπουμε η τουριστική κίνηση να είναι αρκετά μεγαλύτερη σε σύγκριση με πέρυσι. Οπωσδήποτε, αυτή η αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού βοηθά και στην ενίσχυση της οικονομίας. Βέβαια ανά περίπτωση τα έσοδα ποικίλλουν. Μπορεί μία επιχείρηση με περισσότερη πελατεία απ’ ό,τι πέρυσι να έχει τους ίδιους τζίρους. Αυτό έχει να κάνει με τις εκπτώσεις και προσφορές που δίνει ο καθένας.
Σε γενικές γραμμές όμως, η σεζόν είναι καλή και οι εισπράξεις πολύ καλές. Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να ήταν πολύ καλύτερα εάν οι επιχειρήσεις δεν είχαν τόσα πολλά βάρη. Η υπέρμετρη φορολογία δεν αφήνει περιθώρια για μεγάλα κέρδη. Ενώ η σεζόν προδιαγράφεται η καλύτερη όλων των εποχών σε επίπεδο αφίξεων, τα έσοδα δεν αναμένεται να βρίσκονται σε αντιστοιχία με την εντυπωσιακή αύξηση των αφίξεων», δήλωσε ο κ. Μιχαήλ.
Για την αύξηση του νησιωτικού ΦΠΑ ο κ. Μιχαήλ τόνισε ότι οι αιτιάσεις που πρόβαλε η κυβέρνηση για την κατάργησή του δεν ευσταθούν. Οι στόχοι όχι μόνο δεν επετεύχθησαν αλλά οδηγήθηκαν οι νησιωτικές κοινωνίες σε βαθιά ύφεση. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Πρακτικά αποδείχθηκε ότι οι αιτιάσεις που πρόβαλε η κυβέρνηση για να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά δεν ευσταθούν. Προσδοκούσαν αύξηση εσόδων κατά 400 εκατ. ευρώ και όλη η είσπραξη στο Βόρειο και Νότιο Αιγαίο δεν ξεπέρασε τα 160 εκατ. ευρώ. Οδήγησαν μία ολόκληρη κοινωνία σε συνεχόμενη ύφεση για πολύ λίγα έσοδα. Παρενέργεια αυτής της υπέρογκης φορολογίας, είναι η φοροδιαφυγή, όπως έχουμε δει να συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις».
Ως ιδιαίτερα θετικό χαρακτηρίζει ο πρώην πρόεδρος του ΟΕΕ Δωδεκανήσου, Μ. Μιχαήλ το γεγονός ότι αποχαρακτηρίζεται το Ν. Αιγαίο από τις πλούσιες Περιφέρειες της Ευρώπης. Όπως σημειώνει, οι «ευημερία» του Νοτίου Αιγαίου στηρίχθηκε σε πλασματικούς δείκτες.
«Προφανώς και είναι θετικό το γεγονός ότι το Νότιο Αιγαίο αποχαρακτηρίστηκε από τις πλούσιες περιφέρειες της Ευρώπης. Είναι μία σημαντική επιτυχία αυτό. Ο δείκτης ευημερίας του Νοτίου Αιγαίου στηρίχθηκε στην αστική μετακίνηση λόγω του τουρισμού. Δινόταν μεγάλη βαρύτητα σε δείκτες κατανάλωσης. Με την έρευνα- μελέτη του Περιφερειακού Τμήματος Δωδεκανήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, για την επανένταξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από τον Στόχο Περιφερειακής Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης, (Στόχος 2) στον Στόχο Σύγκλισης (Στόχος 1), αναδείχθηκαν επιφυλάξεις σχετικά με τον τρόπο προσδιορισμού του ΑΕΠ που παράγεται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που το καθιστά στατιστικό στοιχείο ανεπαρκές για να αποδώσει την οικονομική πραγματικότητα στην Περιφέρεια. Αποτυπωνόταν η πραγματική κατάσταση της οικονομίας και παράλληλα, το μέγεθος της στρέβλωσης της πραγματικότητας», είπε ο κ. Μιχαήλ.
https://www.dimokratiki.gr/11-07-2018/i-ypermetri-forologia-den-afinei-perithoria-gia-megala-kerdi/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.