Ειδήσεις

Πρόταση ρύθμισης για το ιδιωτικό χρέος των επιχειρήσεων φέρνει ο Κ. Μητσοτάκης

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Την πρόθεσή του να εξαγγείλει το αμέσως επόμενο διάστημα μία τολμηρή και οριστική ρύθμιση για το ιδιωτικό χρέος των επιχειρήσεων, με κεντρικό στόχο να δοθεί μία δεύτερη ευκαιρία στους ιδιοκτήτες τους που ασφυκτιούν από χρέη, γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, που συναντήθηκε σήμερα με τους προέδρους 42 επιμελητηρίων της χώρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη διάρκεια του τετ α τετ, έφερε εκ νέου στο προσκήνιο τις “γαλάζιες” δεσμεύσεις για τη δραστική μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις και τα μερίσματα, συμφωνώντας ότι “το άθροισμα της επιβάρυνσης φόρων και εισφορών είναι σήμερα μη διαχειρίσιμο για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες”. Παράλληλα, δεσμεύθηκε για την άμεση επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, ώστε η Ελλάδα να μην χάσει το τρένο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, προαναγγέλλοντας ότι ο υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, που θα αναλάβει τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα, θα έχει ως έδρα το Μέγαρο Μαξίμου.

“Η εικόνα την οποία η Νέα Δημοκρατία έχει για το τι συμβαίνει στην πραγματική οικονομία είναι αρκετά διαφορετική από την ωραιοποιημένη κατάσταση, την οποία παρουσιάζουν τα κυβερνητικά επιτελεία  και οι μηχανισμοί προπαγάνδας της κυβέρνησης. Η αλήθεια είναι ότι η χώρα μας έχει χάσει 3 χρόνια αναπτυξιακής προοπτικής από τραγικές επιλογές της σημερινής Κυβέρνησης, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα η πραγματική οικονομία να έχει ουσιαστικά παραλύσει και οι επιχειρήσεις να βουλιάζουν κάτω από την υπερφορολόγηση, τη γραφειοκρατία, την έλλειψη ρευστότητας. Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα, την οποία εγώ τουλάχιστον  ακούω, όπου πηγαίνω σε όλη την Ελλάδα. Μια πραγματικότητα αρκετά ζοφερή η οποία, ταυτόχρονα, αδικεί τις υγιείς δυνάμεις της ελληνικής επιχειρηματικότητας, τις οποίες εσείς κατεξοχήν εκφράζετε. Πιστεύω ότι σήμερα αδημονούν για μια άλλη πολιτική. Μια άλλη πολιτική, την οποία κατεξοχήν μπορεί να εκφράσει η Νέα Δημοκρατία. Μια πολιτική, η οποία θα έχει στο επίκεντρό της τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, την απλοποίηση του διοικητικού και γραφειοκρατικού περιβάλλοντος στο οποίο επιχειρείτε, την τόνωση της ρευστότητας. Έτσι ώστε να έχετε πρόσβαση στα κεφάλαια, τα οποία χρειάζεστε, για να μπορείτε αύριο να αναπτυχθείτε. Και πιστεύω ακράδαντα ότι καταλύτης για αυτήν τη μεγάλη αλλαγή, την οποία οραματιζόμαστε, είναι μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Οι εκλογές σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ ανάγκη για τον τόπο έτσι ώστε να μην βουλιάξουμε σε ένα καθεστώς παρατεταμένης ανασφάλειας και αβεβαιότητας”, τόνισε, στην αρχική του παρέμβασή, ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι μπορεί τυπικά το τρίτο πρόγραμμα να τελειώνει στις 20 Αυγούστου, ωστόσο επεσήμανε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου έχει αναλάβει δεσμεύσεις που θα συνοδεύουν την Ελλάδα για αρκετά χρόνια ακόμα. “Δυστυχώς, η χώρα μας υποβάλλεται -και θα υποβάλλεται- σε ένα καθεστώς αυξημένης επιτήρησης, το οποίο δεν μοιάζει με αυτό το οποίο επιβλήθηκε σε άλλες χώρες, που βγήκαν από Μνημόνια. Είμαστε, δηλαδή, περιορισμένοι ακόμα για αρκετά χρόνια, ως αποτέλεσμα των εσφαλμένων επιλογών αυτής της κυβέρνησης. Πιστεύω, όμως, ακράδαντα -και αυτό είναι που θέλω να συζητήσω μαζί σας και γι’ αυτό και με ενδιαφέρουν και οι δικές σας απόψεις, ιδίως ενόψει της Δ.Ε.Θ. που αποτελεί πάντα την ευκαιρία για τον αρχηγό της Αντιπολίτευσης να ξεδιπλώσει το σχέδιό του για την οικονομία- ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Και αυτόν το δρόμο τον υπηρετεί η δική μας η πολιτική. Είναι ένας δρόμος ο οποίος βάζει πάντα στο επίκεντρο τις δυνάμεις της υγιούς επιχειρηματικότητας”, ανέφερε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στους προέδρους των 42 επιμελητηρίων, τόνισε ότι η “γαλάζια” οικονομική πολιτική είναι μία πολιτική που θέλει να βρεθεί κοντά στις υγιείς δυνάμεις της αγοράς. Ζήτησε, δε, από τους 42 προέδρους να του στείλουν από τρεις συγκεκριμένες προτάσεις που ο καθένας ιεραρχεί ως  σημαντικότερες για να βελτιώσουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων ανά κλάδο χωρίς δημοσιονομικό κόστος, αλλά και το σημαντικότερο έργο υποδομής που κατά την άποψή τους πρέπει να τεθεί σε άμεση προτεραιότητα ανά νομό.

Στη συζήτηση στα γραφεία της οδού Πειραιώς, την οποία συντόνισε ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρης Αυγενάκης, ακούστηκαν πολλές απόψεις αναφορικά με τον ρόλο των επιμελητηρίων. Παράλληλα, κοινός τόπος στις παρεμβάσεις των προέδρων των επιμελητηρίων ήταν:

-Η επιτακτική ανάγκη μείωσης των φορολογικών συντελεστών και η υιοθέτηση τολμηρών αλλαγών για να διαμορφωθεί επιτέλους ένα νέο απλό και -κυρίως- σταθερό φορολογικό σύστημα.

-Η δραστική μείωση των εργοδοτικών εισφορών, καθώς, όπως τόνισαν οι περισσότεροι πρόεδροι “δεν είναι δυνατόν μία επιχείρηση να καταβάλει το 70% ή και το 75% των εσόδων της σε φόρους και εισφορές”.

-Η απλούστευση του αδειοδοτικού πλαισίου για την ίδρυση και λειτουργία νέων επιχειρήσεων και γενικότερα μείωση της γραφειοκρατίας που σχετίζεται με τις επιχειρήσεις.

-Η ανάγκη ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους το οποίο, όπως τονίστηκε, πνίγει σήμερα χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

-Η ανάγκη ψηφιακού μετασχηματισμού στο χώρο των επιχειρήσεων και των υπηρεσιών, προκειμένου η Ελλάδα να καταστεί ανταγωνιστική έναντι των άλλων χωρών που έχουν ανάλογη παραγωγή.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως το σύνολο των κεντρικών αυτών αιτημάτων έχουν ήδη περιληφθεί στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, ενώ απάντησε και σε αρκετές διευκρινιστικές ερωτήσεις.

Πηγή capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου