Απαντώντας σε ερώτηση για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διατηρήσει μειωμένο τον ΦΠΑ στα νησιά, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε ότι η Κομισιόν είχε ενημερωθεί κάποιες μέρες πριν, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου
Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή κατανοεί την απόφαση της κυβέρνησης, ως αναγνώριση των ζημιών που έχουν υποστεί τα νησιά αυτά λόγω των προσφυγικών ροών.
Επισήμανε ακόμα ότι η απόφαση για το ΦΠΑ έχει περιορισμένη δημοσιονομική επίπτωση και σε καμία περίπτωση δεν θέτει εν αμφιβόλω τη δυνατότητα επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Αντίθετα, σημείωσε, εκτιμάται ότι ο στόχος αυτός θα ξεπεραστεί.
Σχολιάζοντας το πλαίσιο εποπτείας που ενέκρινε την Τετάρτη η Κομισιόν για την Ελλάδα, ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε για ακόμα μια φορά ότι δεν υπάρχουν νέες δεσμεύσεις για τη χώρα. «Το να υποστηρίζει κανείς το αντίθετο είναι σαν να παίζει εναντίον της ομάδας του» είπε.
Σε μια αναφορά που δείχνει να απευθύνεται στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, ο επίτροπος επανέλαβε ότι η «ενισχυμένη εποπτεία» δεν είναι ένα τέταρτο πρόγραμμα, καθώς δεν συνεπάγεται νέες δεσμεύσεις ή προϋποθέσεις, αλλά έχει στόχο την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί.
Σημείωσε ακόμα ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας έχουν αναγνωριστεί από όλες τις χώρες της ευρωζώνης και όλους τους θεσμούς».
Ο Π. Μοσκοβίσί ανέφερε ότι με τη λήξη του προγράμματος η Ελλάδα θα στραφεί με μεγαλύτερη ελευθερία στην κατάρτιση των δημόσιων οικονομικών της και θα διέπεται από τα ίδια μέτρα συντονισμού των ευρωπαϊκών πολιτικών, του λεγόμενου «ευρωπαϊκού εξαμήνου».
Παράλληλα, όπως όλες οι χώρες που βγαίνουν από ένα πρόγραμμα προσαρμογής, η Ελλάδα θα εποπτεύεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ. «Η παρακολούθηση της Ελλάδας θα είναι πιο στενή, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα», λόγω των φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων και του υψηλού χρέους τής χώρας, ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί και επισήμανε: Το πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας έχει στόχο να υποστηρίξει την ολοκλήρωση και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη συμφωνηθεί και να δημιουργήσει ένα πλαίσιο καθησυχασμού για τους Ευρωπαίους πιστωτές και τους Ευρωπαίους πολίτες ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα.
Πηγή; ΑΠΕ-ΜΠΕ