Τοπικές Ειδήσεις

H κ. E. Aχτσιόγλου από τη Pόδο κατέθεσε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για επιχειρήσεις και εργαζόμενους

Στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στα εργασιακά ζητήματα με σημείο αιχμής τα προβλήματα των εργαζομένων που αντιμετωπίζουν στα Δωδεκάνησα λόγω της κρίσης που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού και φυσικά, η κρίση που επέφερε στον Τουρισμό, αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες στη Ρόδο η κ. Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας, πρώην υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, και Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κα Αχτσιόγλου, το πρωί πραγματοποίησε βόλτα στο κέντρο της πόλης, ενώ το μεσημέρι είχε σειρά συναντήσεων με τους εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, σωματείων και άλλων φορέων της περιοχής.
Την πρώην υπουργό συνόδευαν ο κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, βουλευτής Δωδεκανήσους του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του κόμματος, ο πρώην βουλευτής κ. Δημήτρης Γάκης και στελέχη της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος.
Στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου, ο συντονιστής της Ν.Ε. κ. Αντώνης Αποστολίδης τόνισε πως η επίσκεψη αυτή δεν αποτελεί ‘πυροτέχνημα’ αλλά είναι αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών με το σύνολο των φορέων της Δωδεκανήσου.

Στην τοποθέτησή της, η κα Αχτσιόγλου υπογράμμισε τα εξής:
«Μόλις σήμερα (Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020) η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τα επίπεδα της ανεργίας στην χώρα μας για τον Απρίλιο. Και φαίνεται ότι μέσα σε έναν μόλις μήνα (από τον Μάρτιο) η ανεργία είχε ανέβει ήδη κατά μία μονάδα. Αυτό δείχνει ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση στην οικονομία και στην αγορά εργασίας η οποία είναι ένα ‘ηφαίστειο’ που βράζει και πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξουν άμεσα μέτρα για να στηριχθεί η εργασία. Να σημειώσω ότι ακόμη και αυτή η μία μονάδα, δεν αντανακλά την πραγματικότητα. Διότι ξέρετε πολύ καλά ότι οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή εργασίας, δεν δηλώνονται ως άνεργοι ενώ είναι –απλώς έχουν μία επιδότηση- και το δεύτερο είναι ότι πάρα πολλοί άνεργοι, δεν καταγράφονται έτσι αλλά ως ‘ανενεργός πληθυσμός’ διότι δεν μπορούν να αναζητήσουν εργασία. Βρισκόμαστε σε μια περιοχή, εδώ, που η δραστηριότητά της, εξαρτάται οικονομικά σε ένα τεράστιο βαθμό, από τον Τουρισμό. Αυτό σημαίνει ότι έχει μία ευαισθησία μεγαλύτερη από ό,τι η Ηπειρωτική Ελλάδα απέναντι στις αναταράξεις που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού αλλά κυρίως, σημαίνει ότι αν δεν υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης από το κράτος, θα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ύφεσης στο αμέσως επόμενο διάστημα. Ύφεση η οποία έχει κοινωνικές συνέπειες (ανεργία, φτωχοποίηση του πληθυσμού, μειωμένα εισοδήματα για τα νοικοκυριά κ.λπ. που είναι μία αλυσίδα για όλους, και για τις επιχειρήσεις –δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο). Εδώ και καιρό, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι το κράτος πρέπει να παρέμβει με ρευστότητα στις ΜμΕ και να στηρίξει τους εργαζόμενους. Το είπαμε εξ αρχής αλλά η κυβέρνηση τηρεί στάση που στο επίπεδο των επιχειρήσεων είναι εντελώς ανεπαρκής ως προς την ρευστότητα χωρίς κεφάλαιο κίνησης κ.λπ. ενώ σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, ακολουθεί ένα σχέδιο διαλυτικό: δηλαδή ακολουθεί την λογική της επιδότησης ενώ πάρα πολλοί μένουν εκτός ακόμη και γι αυτό το πενιχρό επίδομα των 530 ευρώ. Είναι επιλογές, διαλυτικές για την αγορά που έχουν τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. Έχουμε καταθέσει προτάσεις η δημοσιονομική ευχέρεια υπάρχει στα χέρια της κυβέρνησης και πλέον, η επιλογή της να μην στηρίζει είναι συνειδητή. Εμείς καταθέσαμε και στην αρχή μια σειρά μέτρων, την επικαιροποιήσαμε και κάνουμε επικοδομητική αντιπολίτευση».
Μίλησε για την επιδότηση εργασίας κατά 60% από το κράτος για τις επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού ώστε ο εργοδότης και ειδικά ο μικρομεσαίος να παίρνει τεράστια ανακούφιση και δεν θα κάνει απολύσεις: «Επιπλέον, στις ΜμΕ να υπάρχει ρευστότητα με ΜΗ επιστρεπτέα ενίσχυση (όχι δανεισμός) με 3δις ευρώ ‘πακέτο’ με κριτήριο τους εργαζόμενους (2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο) που απασχολούν. Και ειδικά για τον τουρισμό να μειωθεί κι άλλο ο ΦΠΑ στην εστίαση, συν, ακόμη ένα πακέτο για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού για να στηριχθούν οι τουριστικοί προορισμοί. Επιπλέον, στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης αφού πάρα πολλοί άνθρωποι μένουν παντελώς ακάλυπτοι χωρίς επιδόματα κ.λπ. Εμείς το σχεδιάσαμε (800 ευρώ ανά οικογένεια τον μήνα για τις ανάγκες) μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη για να μείνει όρθια η κοινωνία».
Να σημειωθεί ότι παρόντες ήταν και η διοίκηση του ΕΚΡ με τον πρόεδρο κ. Παναγιώτη Εγγλέζο, τον κ. Νίκο Τριπολίτη και τον πρόεδρο των Ξενοδοχοϋπαλλήλων κ. Θανάση Σταμούλη.
Σημειώνεται ότι για χτες το βράδυ η κ. Αχτσιόγλου ήταν κεντρική ομιλήτρια μαζί με τον Νεκτάριο Σαντορινιό, σε ανοικτή εκδήλωση – συζήτηση με θέμα τα εργασιακά ζητήματα που αντιμετωπίζονται στα Δωδεκάνησα και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία –στο Ανοικτό Κινηματοθέατρο Ρόδον.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου