Ειδήσεις

Σύγκρουση Γεωργιάδη – γιατρών με φόντο κενά στο ΕΣΥ και επίταξη

Το ενδεχόμενο αξιοποίησης του νόμου που ψηφίστηκε επί υπουργίας του Θάνου Πλεύρη την περίοδο της πανδημίας για επίταξη ιδιωτών γιατρών με στόχο τη στήριξη του ΕΣΥ εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπως προκύπτει από όσα δήλωσε το πρωί της Πέμπτης ο Αδωνίς Γεωργιάδης.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στο συνέδριο Pharma & HealthConference, η ηγεσία του υπουργείου δεν μπορεί να δείξει αδιαφορία απέναντι στην υπολειτουργία των επαρχιακών νοσοκομείων.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα στο πλαίσιο σύσκεψης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας, με στόχο την επίλυση του προβλήματος των νοσοκομείων με άγονες προκηρύξεις.

«Με διάθεση συνεννόησης, οι διοικητές κάλεσαν ήδη τους ιδιώτες ιατρούς να “έρθουν χωρίς πίεση” για να βοηθήσουν στα νοσοκομεία με άγονες προκηρύξεις θέσεων, αλλά στο σύνολο της χώρας, εκ των 140, 105 απάντησαν αρνητικά, 14 ίσως και 11 δεχόμαστε», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στα 14 νοσοκομεία με άγονες προκηρύξεις θέσεων σε κρίσιμες ειδικότητες, έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση της Κω και περιέγραψε ότι προκηρύχθηκαν ταυτόχρονα τέσσερις θέσεις παθολόγων και άλλες τέσσερις παιδιάτρων σε 14 προκηρύξεις.

Στο νησί υπάρχουν εννέα ιδιώτες και η διοίκηση του νοσοκομείου με υπουργική παρότρυνση τους πρότεινε εφημερίες με μπλοκάκι, χωρίς ωστόσο να αποφέρει καλό αποτέλεσμα.

Ο υπουργός σχολίασε μάλιστα ότι «η επίταξη είναι μια βάρβαρη λέξη», προσθέτοντας παράλληλα ότι «οι ιδιώτες γιατροί δεν μπορούν να λένε ότι δεν τους νοιάζει εάν λειτουργεί το νοσοκομείο [και] είναι πρόβλημα του υπουργείου».

«Προτιμώ την καλόπιστη συνεννόηση», και το κράτος μπορεί να βρει λύσεις, «αλλά προτιμώ χωρίς βία», επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι πρέπει να δοθεί τέλος στο αδιέξοδο.

Τι λέει ο ΠΙΣ
Από την πλευρά του, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, με ανακοίνωσή του (απαντώντας σε πρόσφατη τοποθέτηση του υπουργού στη Βουλή) σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «το πρόβλημα του ΕΣΥ είναι μείζον και επί ελλείψεως χρημάτων ιδιαιτέρως πολύπλοκο, αλλά με απειλές και βία μόνο επιπλοκές θα πρέπει να αναμένετε».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με έκπληξη ακούμε απειλητικές δηλώσεις σας στη Βουλή αναφορικά με τους παθολόγους που ασκούν ιδιωτικά την ιατρική σε περιοχές με υποστελεχωμένα Νοσοκομεία. Πληροφορούμαστε επίσης για προφορικές και γραπτές αιτήσεις Διοικητών Νοσοκομείων προς Ιατρικούς Συλλόγους για παροχή στοιχείων επικοινωνίας των συναδέλφων αυτών.

Καταρχάς να επισημάνουμε ότι ουδέποτε μας έχετε θέσει το πρόβλημα που επικαλείστε τώρα ως κατεπείγον, καίτοι αυτό είναι γνωστό από ετών. Κατά συνέπεια οι ευθείες ή συγκαλυμμένες απειλές είναι απολύτως αδικαιολόγητες, πέραν του ότι στη πράξη θα επιδεινώσουν το πρόβλημα, γεγονός που υποθέτουμε ότι δεν επιδιώκετε.

Για διευκόλυνσή σας υπενθυμίζουμε τα κάτωθι:

α. Η Παθολογία ως ειδικότητα είναι ελάχιστα ελκυστική και τέτοιες ενέργειες θα την ωθήσουν στις απωθητικές. Αλλωστε είναι γνωστό ότι από τα κύρια αντικίνητρα για την ένταξη στον θεσμό του προσωπικού γιατρού είναι αντίστοιχες προβλέψεις του νόμου.

β. Τέτοιες αναφορές εν ηρεμία (καθώς δεν έχουμε ούτε πανδημία, ούτε πόλεμο, ούτε φυσική καταστροφή) βρίσκονται μακράν της καλώς νοούμενης δημοκρατικής διοίκησης, καθώς διαταράσσουν ουσιαστικά τη δυνατότητα άσκησης της ιατρικής.

γ. Ελλοχεύει ο κίνδυνος φυγής των ιατρών από περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και ταυτόχρονα δεν ελκύουν κανένα που βρίσκεται στα μεγάλα αστικά κέντρα ή την αλλοδαπή.

δ. Αφορούν ανθρώπους στους οποίους η πολιτεία έχει ήδη φερθεί με “νταηλίκι” χωρίς αποτελέσματα στο παρελθόν (απόλυση από το ΙΚΑ το 2014, διακοπή συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ το 2018), στερώντας από τους πολίτες πολύτιμες ιατρικές υπηρεσίες.

Αντιλαμβανόμαστε ότι το ΕΣΥ είναι ελάχιστα ελκυστικό και για τον λόγο αυτό σας έχουμε υποβάλει κατ’ επανάληψη προτάσεις, τις οποίες δεν αξιοποιείτε. Ειδικά για τις άγονες περιοχές έχετε μια κολοσσιαία εκκρεμότητα, την αναπροσαρμογή του επιδόματος αγόνου με καθυστέρηση πέραν των 12 μηνών, καθώς νομοθετήθηκε το 2022 με πρόβλεψη η ΚΥΑ να εκδοθεί έως τα τέλη Ιουνίου του 2023!!

Επιπλέον έναντι του ιατρικού κόσμου εκκρεμούν από πλευράς σας υποχρεώσεις από το 2022 που νομοθετήθηκε η σύναψη ΣΣΕ μεταξύ ΠΙΣ – ΕΟΠΥΥ, την οποία προκλητικά έχετε θέσει στο αρχείο των πράξεων, καίτοι ενίοτε λεκτικά την αξιοποιείτε. Πρόσφατα, δε, προστέθηκαν και σειρά μέτρων που αφορούν στους εργαστηριακούς γιατρούς, τα οποία συνολικά παραμένουν λόγια.

Κύριε Υπουργέ

Το πρόβλημα του ΕΣΥ είναι μείζον και επί ελλείψεως χρημάτων ιδιαιτέρως πολύπλοκο. Αλλά με απειλές και βία μόνο επιπλοκές θα πρέπει να αναμένετε. Και βεβαίως λυπούμαστε να προβλέψουμε ότι οι “μεταρρυθμίσεις” που αφορούν στον ελεύθερο χρόνο των νοσοκομειακών ιατρών μικρή επίδραση θα έχουν, αν έχουν κάποια.

Σε κάθε περίπτωση ο ΠΙΣ είναι εκ του νόμου ο επίσημος σύμβουλος της πολιτείας, η οποία όποτε αξιοποίησε τις προτάσεις του είχε θετικά και μόνον αποτελέσματα. Προϋπόθεση βεβαίως είναι οι απειλές να ανακληθούν και να διαθέσετε ευήκοον ους».

Πηγή kathimerini.gr

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου