Με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, μπαίνουν πλέον στην τελική ευθεία οι διαδικασίες – εξπρές για την ψήφιση του νέου μνημονίου από τη Βουλή, γεγονός που αναμένεται να πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε πρόωρες εκλογές.
Την εκλογολογία επιτείνει και ο σχεδόν πανηγυρικός τόνος του κυβερνητικού non paper για τα βασικά σημεία της συμφωνίας, στο οποίο το Μαξίμου υποστηρίζει ότι το τρίτο μνημόνιο δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα.
Το σχετικό νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ώρες στη Βουλή και από την ώρα κατάθεσής του θα εξαρτηθεί αν θα εισαχθεί για συζήτηση αύριο Τετάρτη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ή εάν θα γίνει μία μαραθώνια συνεδρίαση την Πέμπτη σε Επιτροπή και Ολομέλεια, καθώς η ψήφιση του νέου μνημονίου πρέπει να ολοκληρωθεί πριν την Παρασκευή.
Ο λόγος είναι ότι τότε θα συγκληθεί το Eurogroup, έστω και με τηλεδιάσκεψη, ώστε να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου τριετούς δανείου των 86 δισ. ευρώ για να αποπληρωθεί η δόση ύψους 3,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου. Ο χρόνος πιέζει καθώς χρειάζεται και η έγκριση ορισμένων εθνικών κοινοβουλίων, όπως του γερμανικού, το αργότερο τη Δευτέρα.
Το βασικό τμήμα της συμφωνίας ολοκληρώθηκε μετά από άλλον ένα μαραθώνιο 23 ωρών που ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας και τελείωσε το πρωί της Τρίτης στο ξενοδοχείο Χίλτον μεταξύ του κουαρτέτου των διεθνών πιστωτών της χώρας (ESM, ΕΚΤ, ΕΕ, ΔΝΤ) και του ελληνικού κλιμακίου που έχει επικεφαλής τους υπουργούς Ε. Τσακαλώτο και Γ. Σταθάκη, ενώ απομένουν κάποια επιμέρους θέματα που επεξεργάζονται τα τεχνικά κλιμάκια, προκειμένου να κλείσει οριστικά και η τελική διατύπωση.
Έλληνας αξιωματούχος, μετά τη λήξη των συζητήσεων τόνισε πως “επιτέλους έχουμε λευκό καπνό, η συμφωνία έκλεισε, απομένουν κάποιες λεπτομέρειες”.
Η συμφωνία, σύμφωνα με πληροφορίες, έκλεισε με συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές, στα ζητήματα που αφορούν το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, τα “κόκκινα δάνεια” και την απελευθέρωση της αγορά της ενέργειας.
Οι ισορροπίες εντός ΣΥΡΙΖΑ κρίνουν τις εξελίξεις
Ο αριθμός των διαφοροποιήσεων στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει και το βαρόμετρο των πολιτικών εξελίξεων και των αποφάσεων του πρωθυπουργού, μπροστά στη διαφαινόμενη διάσπαση του κόμματός του, με την απόσχιση όσων πιστεύουν στη ρήξη με την Ευρώπη και τη μετάβαση σε άλλο νόμισμα (Αριστερή Πλατφόρμα, συνιστώσεις, κ.α.).
Η πρώτη αντίδραση από πλευράς της εσωκομματικής πτέρυγας του Παναγιώτη Λαφαζάνη ήρθε μέσω της ιστοσελίδας iskra.gr, η οποία κάνει λόγο για «μνημόνιο λαιμητόμο και μέτρα πρωτοφανούς σκληρότητας που θα ψηφιστούν με διαδικασίες εξπρές».
Το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών ακόμη και το Σεπτέμβριο παραμένει ορθάνοιχτο, ειδικά με περίπου 40 από τους 149 βουλευτές του κόμματος να αποδοκιμάζουν την πολιτική του Αλ. Τσίπρα, παρά το γεγονός ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη επεχείρησε χθες να βάλει «φρένο» στην εκλογολογία.
Ο Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος προέβλεψε πάντως ότι στην επικείμενη ψηφοφορία θα αυξηθούν τα «Οχι» από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τάχθηκε κατά των πρόωρων εκλογών και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να σχηματίσει άλλη κυβέρνηση από αυτή τη Βουλή, η οποία θα μπορέσει να υλοποιήσει τη συμφωνία.
«Αποφυγή του σκοπέλου Σόιμπλε, έγκριση κ έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας. Αιχμή η μείωση του χρέους. Εκλογές,αν και όταν καταστούν αναγκαστικές», σχολίασε από την πλευρά του στο twitter ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης.
Στον αντίποδα, ο βουλευτής – υπέρμαχος της δραχμής- Κώστας Λαπαβίτσας τόνισε δηκτικά (Μέγκα) πως «συμφωνία είχαμε στις 21 Ιουλίου, τώρα έχουμε μνημόνιο», κάνοντας λόγο για απίστευτες διαδικασίες τις οποίες, όπως είπε, δεν μπορεί καν να περιγράψει.
“ΟΧΙ μέχρι τέλους”, έγραψε στο twitter ο βουλευτής Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, λίγο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας.
Υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών τάχθηκε ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος είπε (Αθήνα 984): «Όσο επώδυνο και δύσκολο αν είναι, δεν γίνεται να μην γίνουν εκλογές και να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα. Πρέπει να γνωρίζει ο ελληνικός λαός ότι αυτό το πρόγραμμα πρώτα θα το εγκρίνει και μετά θα το υλοποιήσουμε. Άρα άμεσες εκλογές».
Από την πλευρά της και η αντιπολίτευση προετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές, αν και δημοσίως εκφράζει τη διαφωνία της με μια τέτοια εξέλιξη. Ο Βαγγ. Μεϊμαράκης έθεσε τη ΝΔ σε κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας, ο Στ. Θεοδωράκης είχε τη Δευτέρα ευρεία σύσκεψη με τους συνεργάτες του στο Ποτάμι για εκλογές και ψηφοδέλτια, ενώ και στο ΠΑΣΟΚ δηλώνουν έτοιμοι για κάλπες.
thetoc.gr