Ειδήσεις

Έντονη ανησυχία για την ενίσχυση των προσφυγικών εισροών στα νησιά

Οι αριθμοί είναι σαφείς – και ανησυχητικοί. Από την 15η Ιουλίου οπότε και εκδηλώθηκε το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γείτονα Τουρκία οι μέχρι τότε εξαιρετικά χαμηλές εισροές προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αυξήθηκαν κατά 76%. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου για την Προσφυγική Κρίση, στις 24 ημέρες που ακολούθησαν την 15η Ιουλίου καταγράφηκαν συνολικά 1.890 αφίξεις σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο, Κω, Κάλυμνο και Καστελόριζο, έναντι 1.074 αφίξεων στις διάστημα 24 ημερών που προηγήθηκε της απόπειρας πραξικοπήματος.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Capital.gr οι προσφυγικές ροές προβληματίζουν την Κυβέρνηση, με τον αναπληρωτή υπουργών μετανάστευσης να έχει αιτηθεί να συναντήσει τον πρωθυπουργό αλλά η κατάσταση δεν έχει χτυπήσει “κόκκινο” ακόμη ή εν πάση περιπτώσει, η αυριανή τελικώς “επιστροφή” του Α. Τσίπρα στο Μαξίμου (βρίσκεται σε ολιγοήμερες διακοπές), δεν οφείλεται στο Προσφυγικό. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το προσφυγικό θα βρεθεί στην ατζέντα των συζητήσεων του πρωθυπουργού.

Κυβερνητικές πηγές άλλωστε μιλώντας στο Capital.gr διευκρινίζουν ότι από τον Μάρτιο – οπότε και τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία Ε.Ε- Τουρκίας έως και την ημέρα της απόπειρας πραξικοπήματος στη γείτονα χώρα, ο μέσος όρος των καθημερινών ροών ήταν στους 95 μετανάστες.

Από τις 14 Ιουλίου έως και σήμερα, ο αριθμός αυτός, κυμαίνεται στους 89.

Κατά την ίδια πηγή, προφανώς και δεν υπάρχει εφησυχασμός στο Μαξίμου για τις “τιμές”, καταρχήν γιατι είναι ευμετάβλητες εξ ου και υπάρχει επαγρύπνηση σε επιχειρησιακό επίπεδο και σε συντονισμό με Frontex και ΝΑΤΟ.

Κυριότατα ζήτημα αντιμετωπίζουν τα νησιά, τα οποία βρίσκονται στο όριο των αντοχών τους.

Ο αριθμός των εγκλωβισμένων στα νησιά του Αιγαίου, φθάνει τους 10.042, ξεπερνώντας κατά πολύ τις δυνατότητες των κέντρων υποδοχής, είναι χωρητικότητας 7.450 ατόμων. Στα περισσότερα από αυτά οι συνθήκες είναι απαράδεκτες, ακόμη και σε ό,τι αφορά τη διατροφή, ενώ ανακοίνωση της Ενωσης Λιμενικών Υπαλλήλων Χίου-Σάμου επισημαίνει ότι η κατάσταση είναι άκρως ασφυκτική κι επικίνδυνη.

Την ανησυχία της κυβερνητικής πλευράς ενισχύει το γεγονός ότι είναι αδύνατο να προεξοφληθούν οι προθέσεις και οι δυνατότητες των τουρκικών αρχών στο θολό τοπίο που έχει προκύψει μετά την 15η Ιουλίου. Οι εκκαθαρίσεις στον κρατικό μηχανισμό της Τουρκίας αποτελούν από μόνες τους επαρκή λόγο χαλάρωσης της φύλαξης των συνόρων – πόσω μάλλον που η κυβέρνηση της γείτονος απειλεί ανοιχτά με ακύρωση της ευρωτουρκικής συμφωνίας του Μαρτίου για το προσφυγικό, αν δεν εξασφαλίσει μέχρι τον Αύγουστο το περιπόθητο έπαθλο της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που θα ταξιδεύουν στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Euractiv η κατάσταση παραμένει “υπό έλεγχο”, ωστόσο “δεν έχουμε καθαρή εικόνα του αν η εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία θα επηρεάσει και σε ποιο βαθμό τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες”.

Η πρόσφατη συνέντευξη του Γιάννη Μουζάλα στην Bild είναι ενδεικτική αυτού του πνεύματος – όσο και αν ο Έλληνας υπουργός με διορθωτική του δήλωση πήρε αποστάσεις από τις διογκωμένες εκφράσεις που του απέδωσε η γερμανική εφημερίδα για την ανάγκη επεξεργασίας ενός ευρωπαϊκού “Σχεδίου Β”.

Η ανησυχία δεν περιορίζεται στην Αθήνα. Αυξημένες εισροές από την Ελλάδα αντιμετωπίζει και η Αλβανία, όπου την Τετάρτη συνελήφθησαν (και θα επαναπροωθηθούν) 26 Αφγανοί πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 18 ανήλικοι, που είχαν διασχίσει την Κακαβιά και είχαν ως προορισμό το Μαυροβούνιο – στοιχείο που ενισχύει τις υποψίες για λειτουργία κυκλωμάτων διακίνησης προς την Δυτική Ευρώπη, με επίκεντρο την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία.

Στη Βουλγαρία, πάλι, το τελευταίο διάστημα συλλαμβάνει και επαναπροωθεί στην Τουρκία περίπου 200 άτομα ημερησίως, σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού Boyko Borisov.

Τα συμφραζόμενα αυτής της κατάστασης δίνει η πολιτική ψυχρότητα ανάμεσα στην Τουρκία και τις χώρες της Ε.Ε. μετά και την αποτυχία του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου – με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu να διαμηνύει, σε συνέντευξή του που δημοσίευσε την Τετάρτη το πρακτορείο Anadolu, ότι “δυστυχώς η Ε.Ε. κάνει πολύ σοβαρά λάθη και απέτυχε στο τεστ του αποτυχημένου πραξικοπήματος”, καθώς, κατά τον ίδιο, εμπνέεται περισσότερο από αντιτουρκικά και αντι-ερντογανικά αισθήματα, μολονότι η χώρα του “έχει εργασθεί σκληρά την τελευταία 15ετία” για την ευρωπαϊκή της προοπτική.

Από την άλλη πλευρά, δημοσκόπηση της Enmid για λογαριασμό της κυριακάτικης έκδοσης της Bild εμφανίζει τους Γερμανούς πολίτες να επιθυμούν, σε ποσοστό 66%, την άμεση διακοπή των ευρωτουρκικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων ή και την ακύρωση της ευρωτουρκικής συμφωνίας για τοπροσφυγικό (52%).

Πάντως, ο γενικός γραμματέας της καγκελαρίας Peter Altmeier δήλωσε στην Berliner Zeitung ότι δεν υπάρχει εναλλακτική προς την ευρωτουρκική συμφωνία, η οποία, προέβλεψε, θα παραμείνει εν ισχύ. Ενδεχομένως έχει κατά νού ότι το “όπλο” των προσφυγικών ροών δεν είναι πλέον εφικτό να χρησιμοποιηθεί από την Άγκυρα, εφόσον δια της εφαρμογής της ευρωτουρκικής συμφωνίας έγινε σαφής ο ρόλος της στη χειραγώγησή τους. Όμως το Βερολίνο θα πρέπει να επαναφέρει στην τάξη κάθε είδους αντιφδρονούντες μεταξύ των “28”.

Ήδη οι κυβερνήσεις της Αυστρίας και της Δανίας έχουν ζητήσει όχι απλώς το πάγωμα του ανοίγματος νέων κεφαλαίων στις ευρωτουρκικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις (γεγονός περίπου εξασφαλισμένο εκ των προτέρων από το κυπριακό βέτο), αλλά και τον επίσημο τερματισμό μιας διαδικασίας, από την οποία, είναι η αλήθεια ούτε η τουρκική ούτε η ευρωπαϊκή πλευρά αναμένει να προκύψει στο προβλέψιμο μέλλον η πλήρης ένταξη.

Μιλούν, όμως, η Βιέννη και η Κοπεγχάγη με την ασφάλεια που τους προσφέρει το γεγονός ότι την οργή της Άγκυρας δεν πρόκειται να δοκιμάσει παρά η Ελλάδα, υπό μορφήν ενδεχομένως ανεξέλεγκτων προσφυγικών ροών. Τα υπόλοιπα έχουν διασφαλιστεί από την “συνεργάσιμη” κυβέρνηση των Σκοπίων, με το σφράγισμα των συνόρων Ελλάδας-ΠΓΔΜ.

Πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση: Να κλείσουν τα σύνορα

Περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα Γερμανοί (44 %) τάσσονται υπέρ του καθολικού κλεισίματος των συνόρων στους πρόσφυγες, αλλά το 45 % θέλει ανοικτά σύνορα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας ερευνών αγοράς Ipsos.

Υπέρ του κλεισίματος των συνόρων για τους πρόσφυγες τάσσεται επίσης το 44% των Σουηδών, το 40%των Πολωνών, το 45%των Γάλλων και το 48%των Ιταλών.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι στις περισσότερες χώρες η τάση της κοινής γνώμης για καθολικό κλείσιμο των συνόρων για τους πρόσφυγες έχει αυξηθεί σε σχέση με το 2015.

Πολύ πιο ακραίες τάσεις εκφράζονται επίσης στην Τουρκία και την Ουγγαρία, όπου το 64% και το 55% αντίστοιχα θέλει να κλείσουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες.

Οπως γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, αν και το κλείσιμο των συνόρων δεν υποστηρίζεται από την πλειοψηφία του πληθυσμού της Γερμανίας, ωστόσο το 71% πιστεύει ότι οι τρομοκράτες έρχονται ως πρόσφυγες στη χώρα. Η έρευνα διεξήχθη μάλιστα πριν από τις επιθέσεις στη Νίκαια, το Βίρτσμπουργκ κσι το Ανσμπαχ.

Ο μεγαλύτερος φόβος ότι ισλαμιστές τρομοκράτες μεταμφιέζονται ως πρόσφυγες υπάρχει μεταξύ των Τούρκων (83%). Στη Ρωσία και την Ουγγαρία επίσης τον ίδιο φόβο εκφράζει το 77% και το 72% αντίστοιχα.

Αντίθετα, μόλις ένας στους έξι Ισπανούς φοβούνται ότι υπάρχουν τρομοκράτες μεταξύ των προσφύγων (16 %).

Η τρομοκρατική απειλή στη Γερμανία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργού Εσωτερικών Ντε Μεζιέρ.

«Οι περισσότεροι αλλοδαποί που επιθυμούν να εισέλθουν ως πρόσφυγες στη χώρα μου, δεν είναι στην πραγματικότητα πρόσφυγες. Έρχονται για οικονομικούς λόγους ή για να ωφεληθούν από τις κοινωνικές υπηρεσίες της Γερμανίας», δήλωσε ο Ντε Μεζιέρ στην Die Welt.

Aξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το 22 % των Γάλλων ,το 28% των Τούρκων και το 38% των Γερμανών είναι πεπεισμένοι ότι οι νεοφερμένοι πρόσφυγες μπορούν να ενταχθούν με επιτυχία στην κοινωνία τους.

Αντίθετα,το 44%των Ούγγρων και το 43% των Ισπανών δηλώνουν αισιόδοξοι για την ομαλή ενταξη των προσφύγων στις κοινωνίες τους.

capital.gr/thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου