Ειδήσεις

Είναι θέμα ημερών πλέον το κλείσιμο των παλαιών σφαγείων

Με μία σεμνή τελετή στο κινηματοθέατρο ΡΟΔΟΝ, όπου θα βραβευθούν όλοι όσοι στήριξαν την στέγη φιλοξενίας μεταναστών στα παλιά σφαγεία της Ρόδου, πρόκειται να κλείσει τον προσεχή Σεπτέμβριο ο τριετής κύκλος λειτουργίας αυτής της άτυπης δομής. Πρόκειται για ένα σενάριο που φέρεται να συζητούν οι εθελοντές με το δήμο Ρόδου.
Ήδη έχει κλείσει η κουζίνα που εξασφάλιζε το καθημερινό φαγητό στους μετανάστες από προφορές Ροδιτών, ενώ σταδιακά μειώνεται ο αριθμός των «φιλοξενούμενων». Άλλοι έχουν προσαχθεί στις αστυνομικές υπηρεσίες για να απελαθούν και άλλοι έχουν αποχωρήσει αναζητώντας στέγη σε κάποιο κατάλυμα.
Αυτό που φαίνεται να προβληματίζει ιδιαίτερα τη δημοτική αρχή είναι το πόρισμα της μελέτης των μεταπτυχιακών φοιτητών της Αρχιτεκτονικής Ακαδημίας του Παρισιού σχετικά με την αναβίωση του κτηρίου των Παλιών Σφαγείων στην περιοχή Κόβα. Όπως προκύπτει από τη μελέτη, υπάρχει πρόβλημα στατικότητας με τα παλιά σφαγεία και σε περίπτωση σεισμού, θα κινδύνευαν οι μετανάστες, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν πάντα και μικρά παιδιά. Επιπλέον, μετά από τρία χρόνια, η εξασφάλιση των τροφίμων για την καθημερινή σίτιση των μεταναστών δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση.
Ο κ. Ντίνος Μαντικός, που είναι επικεφαλής της ομάδας συμπολιτών μας η οποία στηρίζει εθελοντικά και αφιλοκερδώς όλες τις προσπάθειες για την φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών στο νησί της Ρόδου δηλώνει στη «δημοκρατική»: «Είναι πολλά τα θέματα που καθιστούν τη λειτουργία αυτής της δομής δύσκολη. Πιστεύω ότι είναι πλέον θέμα ημερών το κλείσιμο της δομής. Εκτός βέβαια αν προκύψει κάτι απρόοπτο».
Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο γραφείο δημάρχου, όπου αποφασίστηκε ότι δεν μπορεί να συνεχισθεί άλλο η λειτουργία του άτυπο κέντρου φιλοξενίας στα παλιά σφαγεία. Εάν κλείσει η πρόχειρη δομή, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ (unhcr) πιθανότατα θα αναλάβει την φιλοξενία των μεταναστών.
Σημειώνεται ότι τα Παλιά Σφαγεία μετατράπηκαν σε χώρο υποδοχής και φιλοξενίας από τις 17 Αυγούστου 2015 όταν έφθασε στη Ρόδο μεγάλη φουρνιά μεταναστών. Το 2015 το μεταναστευτικό βρισκόταν σε πλήρη έξαρση με την Κω και τη Λέρο να δέχονται τον μεγαλύτερο όγκο.
Από τότε έχουν περάσει από το συγκεκριμένο χώρο περίπου 17.000 άτομα. Άλλοι συνέχισαν το ταξίδι τους για την Αθήνα και την Ευρώπη και άλλοι παρέμειναν στη Ρόδο. Όλα αυτά τα χρόνια αρκετοί πολίτες της Ρόδου, εθελοντικές ομάδες και επιχειρηματίες στήριξαν τη δομή, είτε προσφέροντας εθελοντική εργασία, είτε διαθέτοντας τόνους τροφίμων. Αυτός ο κύκλος προφοράς φαίνεται ότι κλείνει πλέον και ότι θα πρέπει να βρεθεί μία ολοκληρωμένη λύση για τη φιλοξενία των μεταναστών και προσφύγων στη Ρόδο, αφού καλώς ή κακώς υπάρχει ανάγκη για τη λειτουργία μίας τέτοιας δομής. Όλοι όσοι στήριξαν αυτά τα τρία χρόνια τη δομή, θα βραβευθούν για την προσφορά τους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου