Αδιαμφισβήτητα η Ρόδος είναι ένας προορισμός με ανεξάντλητες δυνατότητες. Μία από αυτές διέκρινε και ανάδειξε η κα Kirsten Kanis, η οποία κατάγεται από τη Γερμανία και διαμένει στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια. Στη Ρόδο εγκαταστάθηκε πριν από οκτώ χρόνια και δραστηριοποιείται στο χώρο διοργάνωσης γάμων, συνεργαζόμενη κυρίως με ζευγάρια από τις γερμανόφωνες χώρες.
Όπως δηλώνει η ίδια σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «δ», η Ρόδος δέχεται πολλούς τουρίστες από τις γερμανόφωνες χώρες. Γι’ αυτούς τους επισκέπτες, το νησί έχει γίνει δεύτερο σπίτι. Είναι επόμενο να βλέπουν το νησί ως ένα όμορφο και κατάλληλο τόπο για την τέλεση των γάμων τους. Σημειώνει όμως ότι δεν πρέπει ποτέ η επιχειρηματική αυτή δραστηριότητα να αποκτήσει μαζικό χαρακτήρα, καθώς τότε θα χαθεί αυτή η αμεσότητα και η ζεστασιά που τόσο πολύ εκτιμούν οι μελλόνυμφοι. Αντίθετα, πρέπει να στοχεύει κανείς στην ποιότητα.
Η Kirsten Kanis δηλώνει ευγνώμων που έχει τη δυνατότητα να ζει στην Ελλάδα και στη Ρόδο και να ασκεί την εμπορική της δραστηριότητα. Η κρίση δεν την αποθάρρυνε να ανοίξει τη δική της επιχείρηση και δεν σκέφτηκε ποτέ να επιστρέψει στη Γερμανία!
• Πόσο καιρό μένετε στη Ρόδο και πώς ασχοληθήκατε με τη διοργάνωση γάμων;
Ζω στην Ελλάδα εδώ και 20 χρόνια ακριβώς. Στη Ρόδο μένω τα τελευταία 8 χρόνια. Πριν εγκατασταθώ στο νησί, εργάστηκα ως διοργανώτρια εκδηλώσεων σε μια αλυσίδα πολυτελών ξενοδοχείων με τρία γνωστά ξενοδοχεία στην Ελούντα. Εκεί διοργάνωνα επίσης γάμους, καθώς συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις.
Στη Ρόδο, με ενθουσίασε το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές τοποθεσίες όπου μπορούν να τελεστούν γάμοι.
Λόγω της προηγούμενης εμπειρίας στον ξενοδοχειακό κλάδο, το βήμα στην αυτοαπασχόληση ως διοργανώτρια γάμων ήταν εύκολο. Προχώρησα σε ανάλυση αγοράς και έκανα επαφές με τους παρόχους υπηρεσιών, τα δημαρχεία και κατέγραψα όλες τις τοποθεσίες όπου θα μπορούσαν να λάβουν χώρα οι πολιτικοί γάμοι στη Ρόδο.
• Συνεργάζεστε με ζευγάρια μόνο από τη Γερμανία και από γερμανόφωνες χώρες;
Φυσικά, είναι πάντα ευπρόσδεκτοι πελάτες όλων των εθνικοτήτων. Ωστόσο, όταν ξεκίνησα τη δική μου επιχείρηση το 2013, δεν υπήρχε διοργανωτής γάμου που να ειδικεύεται στη γερμανόφωνη αγορά. Υπήρχαν ήδη πολλά γραφεία της Αγγλίας.
Ο στόχος μου ήταν να εισέλθω σε μια νέα αγορά αντί να ανταγωνίζομαι άλλες επιχειρήσεις. Έτσι, στην πραγματικότητα, εξακολουθώ να έχω περισσότερα ζευγάρια από τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία. Έχω οργανώσει επίσης αρκετούς γάμους για ζευγάρια Ελλήνων που ζουν στη Γερμανία.
• Πώς ανακαλύπτουν τη Ρόδο τα ζευγάρια; Πώς επιλέγουν τον προορισμό για την τέλεση των γάμων τους;
Η Ρόδος δέχεται πολλούς τουρίστες από τις γερμανόφωνες χώρες. Γι’ αυτούς τους επισκέπτες, το νησί έχει γίνει δεύτερο σπίτι. Είναι επόμενο να βλέπουν τη Ρόδο ως ένα όμορφο και κατάλληλο τόπο για την τέλεση των γάμων τους. Εκτός αυτού, υπάρχουν ζευγάρια που αναζητούν ένα όμορφο μέρος για το γάμο στο εξωτερικό και δεν θέλουν να πετάξουν μακριά. Στα ζευγάρια αυτά, η Ρόδος προσφέρει μία ποικιλία δυνατοτήτων.
• Τι είναι αυτό που ζητούν τα ζευγάρια για το γάμο τους; Ποιες είναι οι επιθυμίες τους; Σε ποια σημεία επιλέγουν να παντρευτούν, στην παραλία, σε αξιοθέατα, σε ξενοδοχεία;
Οι επιθυμίες των ζευγαριών έχουν να κάνουν πάντα με τα προσωπικά τους θέλω. Είναι σημαντικό για μένα να κατανοώ τις επιθυμίες του πελάτη και να τον καθοδηγήσω σωστά με τις προτάσεις που θα κάνω έτσι ώστε να πραγματοποιήσουμε στην πράξη κάθε προσδοκία των μελλονύμφων. Κάθε γάμος είναι μοναδικός. Αρκετοί είναι αυτοί που θέλουν έναν γάμο στην παραλία. Υπάρχουν όμως πολλά όμορφα μέρη στη Ρόδο που κάνουν την επιλογή μερικές φορές δύσκολη.
• Υπήρξε κάποια ιδιαίτερη επιθυμία, κάτι ασυνήθιστο από κάποιο από τα ζευγάρια;
Στο χώρο της διοργάνωσης εκδηλώσεων, λέγεται ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο. Αυτή τη λογική ακολουθώ κι εγώ στη δουλειά μου και προσπαθώ να ικανοποιήσω την κάθε επιθυμία των μελλόνυμφων. Δεν θα αποκαλύψω όμως ποτέ δημόσια ποιες μπορεί να είναι οι πιο εξεζητημένες και ιδιαίτερες επιθυμίες.
• Τι χρειάζεται να γνωρίζουν τα ζευγάρια που επιθυμούν να παντρευτούν στη Ρόδο; Πρέπει να κάνουν κάποιες συνεννοήσεις με τις υπηρεσίες;
Το γραφείο μου φροντίζει για τα πάντα, είτε πρόκειται για γραφειοκρατία είτε για οργάνωση παροχής υπηρεσιών. Θέλω να αποφορτίσω τους επισκέπτες όσο το δυνατόν περισσότερο από το άχαρο κομμάτι της διοργάνωσης του γάμου τους, ώστε να απολαμβάνουν την ημέρα τους και να μην έχουν άγχος.
• Πιστεύετε ότι η Ρόδος μπορεί να αποτελέσει γαμήλιο προορισμό για ζευγάρια από την Ευρώπη και τι θα πρέπει να κάνουν οι φορείς για να ενισχύσουν αυτό το προϊόν;
Το μνημείο των Πηγών Καλλιθέας είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα καλής συνεργασίας. Στο παρελθόν, άκουσαν τις προτάσεις βελτίωσης που τους κατέθεσα και έχουν αναβαθμίσει σημαντικά τις υπηρεσίες τους ενώ έχουν επενδύσει και στον εξοπλισμό. Να αναφέρω επίσης ότι η κοινότητα των Καλυθιών προσφέρει στους νεόνυμφους, για παράδειγμα ένα μικρό δώρο. Νομίζω ότι άλλες κοινότητες θα μπορούσαν να ακολουθούσουν το παράδειγμα, προσφέροντας π.χ. κάποιο τοπικό ελαιόλαδο, μελεκούνια ή οτιδήποτε άλλο.
Θα ήταν επίσης υπέροχο εάν στην πόλη της Ρόδου διατεθούν κάποιοι χώροι για την τέλεση πολιτικών γάμων. Προσωπικά βλέπω μεγάλες δυνατότητες εδώ εάν οι χώροι αυτοί διαμορφωθούν κατάλληλα (π.χ. τοποθετηθεί προστασία από τον ήλιο).
Θα μπορούσε ακόμη να εξοπλιστεί καταλλήλως ένα τμήμα μίας παραλίας π.χ. στο Φαληράκι και να χρησιμοποιείται μόνο γι’ αυτό το σκοπό. Διακρίνω εξίσου σημαντικές προοπτικές σε μία τέτοια επιλογή…
Χαίρομαι πάντως που η γραφειοκρατία απλοποιήθηκε στις χώρες εντός της ΕΕ. Δυστυχώς όμως, αυτό δεν ισχύει και στην πράξη για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες…
• Τι θα σήμαινε για τη Ρόδο η ανάπτυξη αυτού του κλάδου; Πόσο επικερδής μπορεί να είναι;
Πρώτα απ ‘όλα, δεν πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να αποκτήσει έντονα εμπορικό χαρακτήρα αυτή η δραστηριότητα. Καλύτερα να επενδύσει κανείς στην ποιότητα παρά στη μάζα. Πολλοί επισκέπτες έρχονται όχι μόνο λόγω της ομορφιάς του νησιού, αλλά και λόγω της ζεστασιάς των νησιωτών. Στη μαζική εκδοχή των γάμων, αυτή η ζεστασιά και η αμεσότητα πολύ απλά θα χαθεί και μάλιστα βίαια και μόνιμα.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη ότι κάθε γάμος λειτουργεί ως ένας «πολλαπλασιαστικός παράγοντας» για τον τουρισμό. Κατά μέσο όρο, περίπου 20 με 30 άτομα ταξιδεύουν μαζί τους μελλόνυμφους. Κάποιοι από τους καλεσμένους, πιθανότατα να μην πατούσαν ποτέ το πόδι τους στο νησί. Όλοι αυτοί οι επισκέπτες τρώνε, πίνουν και ψωνίζουν όπου βρεθούν στο νησί και ίσως επιστρέψουν το επόμενο έτος για διακοπές.
• Όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης σκεφτήκατε ποτέ να επιστρέψετε στη Γερμανία;
Σε καμία περίπτωση. Η Ελλάδα έγινε η πατρίδα μου και είμαι πολύ ευγνώμων που έχω την ελευθερία να ζήσω εδώ.
Άνοιξα τη δική μου επιχείρηση μεσούσης της κρίσης. Στις αρχές του 2013, πίστευα ότι, παρά την όποια αρνητική εικόνα παρουσίαζαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τη μείωση των τουριστικών κρατήσεων που υπήρχε τότε, ακόμη πολλοί Γερμανοί έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα και από την άλλη ότι υπάρχουν πολλοί Έλληνες που εκτιμούν ιδιαίτερα τους Γερμανούς επισκέπτες. Είμαι από τη φύση μου πολύ αισιόδοξος άνθρωπος και μπορώ να πω ότι στο τέλος ανταμείφθηκα για τη θετική μου αυτή στάση.
Μπορεί να ακούγεται κάπως περίεργο, αλλά πιστεύω ότι κατάφερα να καταρρίψω τις προκαταλήψεις γύρω από την κρίση και την κατάσταση στην Ελλάδα μέσω της δουλειάς μου.
Είναι μια έντονα συναισθηματική στιγμή που βιώνουν οι νεόνυμφοι στη Ρόδο και που μοιράζονται με τους νησιώτες. Για μένα, είναι πολύ ωραίο και ευχάριστο να έχω το προνόμιο αυτό, να μπορώ να προετοιμάζω και να διοργανώνω για τα ζευγάρια αυτή την τόσο ιδιαίτερη στιγμή τους και να τη μοιράζομαι μαζί τους.